Ostanimo u kontaktu
DIŠPET

I NIKAD NAROD ZABORAVITI NEĆE VUKOVAR!

Mnoštvo građana upalilo svijeću za žrtve grada heroja

Objavljeno prije

Metković za Vukovar, svijeće, Gradski park

Metković večeras svijetli za Vukovar. Brojni građani prošetali su se do Gradskog parka i paljenjem svijeća odali počast žrtvama grada heroja!

Događaj je to koji već tradicionalno, dvanaestu godinu za redom, organizira Udruga osoba s invaliditetom ‘Prijatelj’, koji ima za cilj paljenjem svijeća poslati poruku zajedništva svim građanima Hrvatske, te pokazati da samo jedno malo upaljeno svijetlo može proizvesti plamen ljubavi i dobrote za sve one koji su ostavili svoje živote da bi nama danas bilo bolje, za Vukovar koji je dao sebe za slobodu Hrvatske, za svako dijete kojem je ukradeno djetinjstvo i za svaku majku koja je izgubila dijete, za jedno veliko HVALA gradu heroja.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Dio atmosfere donosimo u foto-galeriji…

A kako je to izgledalo 1991. u Vukovaru

Više od 90 posto zgrada uništeno je ili porušeno do temelja. Kao nijemi svjedoci strašnoga rata nad gradom dominirali su uništeni silos, vodotoranj, ostaci crkve, baroknih palača.
Tri mjeseca cijeli je grad proveo u podrumima, skloništima, čak 56 dana nisu imali struje, vode i telefonskih veza sa svijetom. U gradu više nije bilo ni zgrada, ni kuća niti skloništa. Imali su tek na stotine novih grobova, šačicu preživjelih boraca i već legendarnih živih i palih heroja poput Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Mladog i Starog Jastreba.

Nakon okupacije u gradu počinje neviđeni teror, u kojem nije pošteđeno ni 12 djelatnika vukovarske bolnice i 261 ranjenik. Sudbina mnogih od njih još je i danas nepoznata, a masovne grobnice na Ovčari, vukovarskom Novom groblju i na drugim lokacijama govore o njihovoj strašnoj sudbini.

Vojni analitičari pretpostavljali su kako Vukovar može izdržati naviše tri dana, no Vukovarci nisu misli tako. Branili su grad tri mjeseca i zadali jugo-četničkim snagama neviđene gubitke.

Iako je zauzela Vukovar, materijalno i psihološki srpska vojska je bila posve oslabljena. Više nije bila sposobna za veće napade na druge hrvatske gradove. Istodobno, dugotrajno vezivanje jakih okupatorskih snaga stvorilo je prostor i vrijeme za organiziranje Hrvatske vojske. Zbog toga je obrana Vukovara postala simbol hrvatskog otpora, a vukovarske žrtve temelj su hrvatske slobode, što su prepoznali i naši sugrađani koji paljenjem svijeća odaju čast poginulim herojima svake godine.

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije