Ostanimo u kontaktu

PROSINAČKE SVEČANOSTI

Mladi framaši izveli predstavu ‘Pravilnik za brak‘, autora Gorana Matića

Objavljeno prije

Predstava ‘Pravilnik za brak‘

Sinoć se u Gradskom kulturnom središtu Metković tražilo mjesto više, u izvedbi glumaca amatera Franjevačke mladeži Župe sv. Ilije iz Metkovića održana je predstava ‘Pravilnik za brak‘, autora Gorana Matića.

Predstava se bavi problematikom mladog bračnog para kojem žele svi oko njih držati neka pravila, posebice pojedini članovi obitelji. Mladi Donat i Dora novopečeni su bračni par, on je prije tjedan dana slomio ruku, a ona depresivna zbog nemogućnosti pronalaska posla. Žive u stanu, a bračnu idilu kvari posesivna Livija, majka od Donata koja smatra da ona zna najbolje rješenje za sve probleme, no u prisustvu muža Julia prikazuje se u sasvim drugom izdanju. Mladom bračnom paru društvo krate skupina prijatelja koja ironičnim porukama komentiraju situaciju u kojoj su se našli, a osim njih bračne probleme nanjušilo je i obližnje susjedstvo. Ono angažira Pulju upravitelja zgrade šaljući pisma mladom paru definirajući načine za rješavanje bračnih problema. Pokušavajući spasiti prenapuhanu problematiku bračnog života svoga sina, Livija angažira lažnog bračnog savjetnika Toru. Kad Dora shvati u čemu je poanta Livijine ideje, upušta se u sukob s njom. Situaciju rješava Donat ukazujući majci na njezino posesivno ponašanje i miješanje u njegov brak. Donat obećava Dori kako je Livija shvatila da je pretjerala, te da neće više dozvoljavati da mu drugi kroje bračni pravilnik.

Predstava je satirično humorističnog karaktera, lako prepoznatljiva u svakoj sredini i situaciji, prepunoj dobro poznatih muško-ženskih odnosa u bračnim vodama. Poigravajući se s međugeneracijskim odnosima i situacijama predstava cilja na ukazivanje nekih stereotipnih ponašanja ljudi, te otkriva formulu uspješnog braka čiji temelji moraju biti izgrađeni na međusobnom poštivanju partnera.

ULOGE: Donat: Petar Pavlović; Dora: Matija Matić; Livija: Ana Veraja; Julijo: Ivan Bebić; Maksimilijan: Roko Mijoč; Oton: Filip Rodin; Judita: Bernarda Brnas; Upravitelj Puljo: Nikola Putica; Toro: Ivan Vidović.

Inspicijent: Kristina Mioč; Ton i rasvjeta: Miljenko Družijanić; Autor i redatelj:  Goran Matić.

OPĆINA KULA NORINSKA

300.000 kuna za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama

Objavljeno prije

Desne - Kula Norinska

S obzirom na turistički potencijal kojeg naselje Desne zasigurno ima, Općina Kula Norinska je izradila projektnu dokumentaciju i prijavila se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, te nam je odobreno 300.000 kn za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama.

Cesta je to koja vodi do starog zaseoka ‘Kuće’, područje koje je evidentirano u Prostornom planu općine Kula Norinska pogodno za razvoj Ruralnog turizma.

Nadamo se da ćemo sa ovom cestom pospješiti daljnji razvoj turističkog potencijala tog lijepog neretvanskog mjesta, javili su iz Općine Kula Norinska!

Nastavi čitati

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

UOSI Prijatelj potpisao ugovore sa 30 osobnih asistenata

Objavljeno prije

Uosi Prijatelj, potpis ugovora (5)

U prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj danas je Ugovore o radu na određeno vrijeme potpisalo 30 asistenata. Osobni asistenti sukladno odobrenim programima zapošljavaju se na godinu dana.

Riječ je o jednom u nizu programa koje provodi UOSI Prijatelj, financiran iz proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda, odobren od strane povjerenstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Ove programe na zadovoljstvo naših korisnika i samih osobnih asistenata provodimo od 2006. godine. Ove godine su nam odobrena sredstva za ukupno 30 korisnika i to 27 iz doline Neretve, 3 iz Gračaca, a u travnju ćemo uključiti u program još 2 korisnika iz Metkovića, te po jednog iz Splita i Šibenika. Gotovo sve potrebe za osobnim asistentima za korisnike, koji su nam se prijavili, sa područja doline Neretve smo osigurali uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, – javili su iz UOSI Prijatelj.

Nastavi čitati

Najčitanije