Ostanimo u kontaktu

HERCEGOVINA U ŠOKU

Mještani Gabela Polja: Zbog obveza Radojka je rijetko dolazila, i dalje ne vjerujemo da je ubijena!

Objavljeno prije

Brutalno ubojstvo Radojke Danek, rođene Jurković, šokiralo je rodbinu i prijatelje u Hercegovini.

Stečajna upraviteljica i gradska vijećnica HDZ-a, koju je u subotu u podnevnim satima s još tri osobe likvidirao Branko Koloper, bivši vlasnik šibenske pekarske tvrtke Matkol i lanca pekarnica, rođena je 1960. godine u Zvirićima u Ljubuškom gdje je, prema tvrdnjama mještana, provela prve godine života, a odrasla je u Gabela Polju.

Samo riječi hvale

U krvavom piru ubojica je likvidirao i njezina supruga Marija Daneka. Prije polaska u osnovnu školu obitelj Jurković preselila se u Gabela Polje u općini Čapljina, uz samu granicu s Republikom Hrvatskom, te je Radojka osnovnu školu s ostalom djecom iz ovog mjesta pohađala u Metkoviću. Bila je to klasična radnička obitelj koja je imala šestero djece.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Uz Radojku, otac Mate i majka Ljilja (rođena Dodig), također iz Zvirića, imali su još tri kćeri i dvojicu sinova. Radio je samo otac te im je svakodnevica bila teška, ali su odgajani u kršćanskom duhu, posvećeni Bogu. Do dana današnjeg sva braća i sestre nastavili su živjeti uzorno, a na svoju djecu prenijeli su temelje kršćanskog života koje su njima usadili njihovi roditelji.

“Za tu obitelj imamo samo riječi hvale. Uzorni, pošteni, odgojeni, a nije im bilo lako dok su se školovali. Samo je otac radio, a puno je djece bilo”, govore nam mještani Gabela Polja još uvijek pod dojmom strašne tragedije koja je zadesila njihove sumještane. Majka Ljilja još je živa te s dvojicom Radojkine braće i njihovim obiteljima živi u Gabela Polju.

Iako ju nisu često viđali, za Radojku mještani također imaju samo riječi hvale. “Bila je jako okrenuta obitelji. I ona sama je imala četvero djece kojima se, uz posao, maksimalno posvetila.

Dvije kćeri su se udale, sin oženio pa je dobila i unučiće. U Hercegovinu je dolazila, ali ne prečesto jer to nije stizala od svih obveza koje je imala u Hrvatskoj. Nikad ništa loše o njoj nismo čuli, zato nas je ovaj događaj još više potresao”, govore nam sumještani. Žao im je, kažu, djece koja su u jednom danu ostala bez majke i oca, ali i Radojkine majke Ljilje koja je već preživjela niz tragedija.

Muž jedne kćeri poginuo je na ratištu u Stocu, izgubila je muža, a sada kćer i zeta u istom danom. Za Radojku riječi hvale imaju i njezini sumještani u Šibeniku.

– Pamtim je kao ugodnu, korektnu osobu, lijepog ponašanja ili, što bismo mi Dalmatinci kazali, dobru kao kruh. Bila je uvijek srdačna i konstruktivna na sjednicama Gradskog vijeća.

Nikad nije posezala za političkim pritiscima. Bila je, po mom skromnom mišljenju, dobra ekonomistica, ali nikad nije nametala znanje iz svoje struke – izjavio je predsjednik šibenskog Gradskog vijeća i bivši ravnatelj Šibenskog narodnog kazališta Dragan Zlatović. Inače, riječ je o ekonomistici koja je svoj radni vijek provela u Šibenki, hotelskoj kući Primošten i Nautičkom centru Prgin, ali je na sebe posebno privukla pozornost kao stečajna upraviteljica u brojnim tvrtkama. Od male poljoprivredne zadruge u Žirju do nekad poznate zadarske turističke agencije Vigens. Tako je dospjela i do stečajne upraviteljice Matkola u vlasništvu Branka Kolopare, koji je u subotu počinio nezapamćeni zločin.

Školovanje i život

Na stranicama Sudačke mreže u podacima o Radojki Danek zapisano je da je stručni ispit za stečajnog upravitelja položila 26. srpnja 2001. godine pred ispitnim povjerenstvom pri Ministarstvu pravosuđa. Osnovnu i srednju školu završila je u Metkoviću, a Ekonomski fakultet u Zagrebu 1984. godine, čime je stekla zvanje diplomirani ekonomist.

U Šibeniku živi od 1984. godine. – Radila sam u Šibenki d.d. od 1985. godine na raznim radnim mjestima, od samostalne referentice uvoza-izvoza, zamjenice direktora, direktorice CEOP-a i računovodstva te savjetnice Uprave za financijske i komercijalne poslove.

Cijeli svoj radni vijek školujem se u svojoj struci kroz razne stručne seminare i simpozije te čitanje stručne literature – navela je Radojka u svojoj biografiji na službenoj stranici Sudačke mreže.

Muža Marija Daneka Radojka je upoznala za vrijeme studija u Zagrebu. Imali su lijep brak, bili podrška jedno drugome u teškim vremenima, a sudbina je htjela da te subote 30. siječnja budu zajedno u kobnom objektu uz Južnu magistralu, piše Večernji.ba.

PROSVJETA

Posao prosvjetnih radnika nije lak, a opterećen je i nizom problema

Objavljeno prije

Autor

Nijedan posao nije lagan ako ga ljudi žele obavljati na najkvalitetniji mogući način, svaki posao ima  svoje specifičnosti i težinu društvene odgovornosti, a za dobiti radno mjesto treba završiti određeni fakultet, zanat, ili neku drugu školu ili studij.

Proteklih dana puno se pisalo o prosvjetnim radnicima , stjecanju statusa zaposlenika, pripravničkom radu, plaćama, ugrozama od strane pojedinaca i skupina, plaćama..

Da bi netko u osnovnoj ili srednjoj školi postao stručnim suradnikom ili učiteljem valja mu odraditi godinu dana pripravničkog staža odnosno trebao bi se stručno usavršavati (bez zasnivanja radnog odnosa) u nekoj odgojno-obrazovnoj ustanovi kako bi nakon toga mogao polagati stručni ispit i zatim se javiti na natječaj za određeno radno mjesto.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Međutim, država više ne financira zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa , a bez odrađenog posla kandidati ne mogu polagati stručni ispit, pa se sukladno tomu ne mogu javljati ni na natječaje. Doduše, u nedostatku stručnih djelatnika škole i u slučaju nagle potrebe mogu na određeno vrijeme uposliti i osobe bez stručnog ispita .

Osim toga, zbog ograničenih mogućnosti zapošljavanja , velik broj prosvjetnih radnika godinama radi na određeno vrijeme, a to znači da radi tri mjeseca, pa onda pauzira pet, pa opet radi dva mjeseca i tako godinama. Da u školama nedostaje učitelja i profesora matematike, fizike, biologije ili kemije , svima je poznato. Stoga su škole primorane zapošljavati nestručne osobe , koje ukoliko se pojavi mogućnost trajnog zapošljavanja moraju na fakultetima upisivati pedagošku grupu predmeta.

U nemogućnost nalaženja radnog mjesta, mnogi učitelji i stručni suradnici traže i pronalaze zaposlenje u realnom sektoru.

U školama je sve više ekscesnih situacija, raznih oblika nasilja i ugroza drugih vrsta. Plaće prosvjetnih radnika u odnosu na stručnu spremu daleko su niže od plaća ostalih visokoobrazovanih stručnjaka, pa je i zbog toga sve manji interes za školovanje , posebno za deficitarna zanimanja.

Brojne države u fazi deindustrijalizacije izdvajaju nemala sredstva za kvalitetnije obrazovanje novih generacija jer u obrazovanju vide mogućnost novih oblika razvoja društva.

Vrijeme je za stvarni zaokret u odnosima prema prosvjetnim radnicima (i ne samo njima) i njihovoj ulozi u društvu.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije