Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

IZBORNO/IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA

Mišo Glavinić novi predsjednik DVD-a Metković, za zapovjednika potvrđen Goran Medak

Objavljeno prije

U nedjelju, 27. prosinca održana je izborno/izvještajna Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Metković, na kojoj je za novog predsjednika izabran Mišo Glavinić.

Kako javljaju, na Skupštini su usvojene sve točke dnevnog reda, donesen je novi Statut DVD-a Metković te su članovi izabrali novo vodstvo na mandat od narednih pet godina.

Za novog predsjednika DVD-a Metković izabran je Mišo Glavinić, a za njegova zamjenika Tomislav Bebić.

Goran Medak je potvrđen za zapovjednika, a za njegov zamjenik je Ivan Jarak. Za pomoćnike zapovjednika izabrani su Niko Bulum i Kristijan Pezić, dok je član zapovjedništva Ivan Kilić.

U upravni odbor su izabrani Nikica Puljević i Josip Obradović.

Pridružujemo se čestitkama koje su upućene novoizabranom vodstvu dobrovoljnih vatrogasaca, koji se ujedno ovom prilikom zahvaljuju bivšem predsjedniku Stipici Bebiću, kako navode, čiji je doprinos itekako značajan u Drustvu.

Predsjednik na odlasku Stipica Bebić oprostio se riječima:

– Ovim putem zahvaljujem se svima, a posebno članovima DVD a na podršci svih ovih godina iza nas. Vrijeme je da dođu neki novi i svježiji vjetrovi. Bilo mi je čast, ponos i zadovoljstvo graditi s vama naš DVD. Svom nasljedniku Gosp. Miši Glaviniću želim još uspješniji rad u godinama pred njim. Također čestitam i izabranim članovima na funkcijama! VGBS, – putem svog fb profila oprostio se sad već bivši predsjednik DVD-a, Stipica Bebić.

OBAVIJEST MASLINARIMA

Plod masline trenutno je podložan maslininoj muhi, bilježi se značajan porast broja odraslih  jedinki

Objavljeno prije

Na opažačkim mjestima za ulov maslinine muhe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilježi se značajan porast broja odraslih  jedinki maslinine muhe od srednjeg do visokog intenziteta.  Oborine koje su pale u znatnoj količini dovele su do punjenja plodova, te su takvi plodovi dobar medij za polaganje jajašaca i ostvarivanje zaraze.

Maslinare upućujemo na pregled maslinika i postavljenih žutih ploča, a ovisno o stanju u masliniku i vremenu planirane berbe preporučujemo ili nastaviti s provođenjem preventivnih mjera suzbijanja, metodom zatrovanih mamaca ili tretiranje cijelog nasada. Izbor metode ovisi o prethodno poduzetim mjerama zaštite, lokalitetu i konkretnom stanju u masliniku koji se temelji na praćenju maslinine muhe žutim pločama (prag štetnosti 2-3 maslinine muhe/tjedno).

Prag štetnosti za tretiranje metodom mamaca je ulov od dvije muhe/tjedno na običnoj žutoj ploči  ili 5% napadnutih plodova .

U tu svrhu se  može nastaviti koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait  (karenca 14 dana), prskanjem samo dijelova krošnje ili samo pojedinih grana i to u pravilu koje su manje rodne.

Kurativno tretiranje (cijelog nasada) je opravdano kada je zaraženo 10-15% plodova, savjetujemo maslinarima da uzmu uzorke plodova i izvrše pregled istih (100 plodova po lokalitetu) utvrde postotak zaraze a mjere zaštite prilagode dobivenim rezultatima i planiranom vremenu berbe.

Prema FIS- bazi MP https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

registrirani su pripravci za suzbijanje maslinine muhe :

  • Na osnovi fosmeta ( trgovački naziv Imidan 50 WG) karenca 21 dan
  • Na osnovi deltrametrina*( trgovački naziv: Decis 2,5 EC, Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor plus, Demetrina SC) karenca 7 dana

Napomena: * Projektom istraživanja osjetljivosti maslinine muhe  (Bactrocera oleae) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u jadranskom dijelu Hrvatske, pripravci na osnovi deltrametrina imaju dozvolu ali nemaju učinkovitost u njenom suzbijanju (https://rezistentnost-szb-hr)

Savjetujemo maslinarina da  na osjetljivim sortama i pozicijama u udolinama naprave preventivnu zaštitu od uzročnika paunovog oka ( Spilocaea oleagina) najznačajnije bolesti masline jednim od pripravaka : Neoram WG, Airone SC, Cooper Lainco , Codimur M , Syllit 544 SC.

Izbor pripravaka  prilagoditi planiranom vremenu berbe , pridržavati se  propisane karence i broja dozvoljenih tretiranja u vegetaciji istom aktivnom tvari!

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Pripravke koristiti  prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popuniti evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a potrošenu ambalažu sredstava za zaštitu bilja  zbrinuti na propisani način.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije