Ostanimo u kontaktu

ZDRAVLJE I SIGURNOST HRANE

Ministrica Vučković održala video konferenciju s EU kolegama o strategiji ‘Od polja do stola’ i ‘EU strategiji bioraznolikosti do 2030.’

Objavljeno prije

Ministrica Marija Vučković održala je danas, 8. lipnja 2020. godine iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu videokonferenciju s ministrima poljoprivrede Europske unije kojoj su se pridružila i dva nadležna Povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Stella Kyriakides za zdravlje i sigurnost hrane s ciljem razmjene mišljenja o komunikacijama koje je prije nepuna tri tjedna objavila Europska komisija o strategiji „Od polja do stola“ i „EU strategiji bioraznolikosti do 2030.“ Obje strategije dio su Europskog zelenog plana i imaju snažan utjecaj na budućnost proizvodnje hrane.

Sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane kao i administracija koja prati te sektore od dana objave gore spomenutih strategija naišli su na više pitanja nego odgovora. Stoga je hrvatsko predsjedništvo sazvalo videokonferenciju europskih ministara nadležnih za poljoprivredu na kojoj je povjerenicima Europske komisije pružena prilika predstaviti namjeru Komisije, a ministrima mogućnost da razmjene mišljenja, iznesu bojazni i daju svoje mišljenje o spomenutim strategijama.

Ministri su se složili da je Europski zeleni plan smjer u kojem treba ići, no naglasili su da postoje značajne razlike u početnim pozicijama država članica koje treba uzimati u obzir te da treba izbjegavati jednoobrazni pristup. Ukazali su na potrebu definiranja načina ocjenjivanja učinaka i praćenja napretka po pojedinim sektorima kao i potrebi korištenja ujednačenih i točnih podataka koji bi bili usporedivi i jednakovrijedni. U svojim izlaganjima, ministri su naglasili važnost dobre komunikacije s poljoprivrednim proizvođačima od kojih se i očekuje najveći napor. Pronalazak zajedničkog rješenja u pogledu financijske potpore prilagodbi cijelog sektora proizvodnje hrane, od primarne proizvodnje do finalnih proizvoda, također se našlo među najčešće spominjanim razmišljanjima. Uz zahtjeve za fleksibilnosti i dužem periodu prilagodbe, ministri su dali i svoja stajališta o usklađenosti prijedloga Zajedničke poljoprivredne politike sa zahtjevima Europskog zelenog sporazuma.

Danas smo se okupili kako bismo razmijenili mišljenja i čuli neke odgovore Komisije o dvije komunikacije objavljene prije nepuna tri tjedna. Strategija „Od polja do stola“ i „EU strategija bioraznolikosti do 2030.“ imat će ključnu ulogu u provedbi Europskog zelenog sporazuma i Plana oporavka za Europu. Što je još važnije, danas smo razgovarali o povezanosti različitih procesa i usklađivanju između reforme Zajedničke poljoprivredne politike i Zelenog sporazuma. Moramo procijeniti potencijalni doprinos sektora poljoprivrede, ribarstva i šumarstva postizanju ciljeva postavljenih u obje strategije. Ali kao ministri poljoprivrede posebnu pozornost moramo staviti na utjecaj koji provedba tih strategija ima na sve te sektore. Naši poljoprivrednici, ribari i proizvođači akvakulture zaslužuju poštenu tranziciju, predvidljive uvjete i odgovarajuća financijska sredstva. Naš današnji cilj bio je potaknuti holistički pristup Europskom zelenom sporazumu i započeti otvorenu raspravu o različitim idejama, vizijama i potrebama svih naših građana. Svi smo zajedno u ovome, i svaki pojedinac ima svoju ulogu u ovom procesu. Zato naši ciljevi i putevi moraju biti jasni i ponajviše zajednički. – izjavila je ministrica Marija Vučković nakon video konferencije.

'BOGA OD BOGA, SVJETLO OD SVJETLA'

U Galeriji GKS-a otvorena izložba slika Ivana Listeša

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković

U Galeriji Gradskoga kulturnoga središta otvorena je izložba slika „Boga od Boga, svjetlo od svjetla“ autora Ivana Listeša.

Izložbu su, uz autora, otvorili ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč i fra Ante Bilokapić, a među publikom su bili i gradonačelnik Dalibor Milan te zamjenica župana Žana Marević. U glazbenome dijelu nastupili su pučki pjevači Župe svetoga Nikole biskupa.

Listeš se metkovskoj publici predstavio još u kolovozu s izložbom slika ”Propusnica”, a opus njegova novoga ostvarenja čini 15 ulja na platnu koja su sakralne tematike, odnosno, orijentirana su na korizmeno vrijeme te situaciju s koronavirusom.

– U ovoj izložbi izdvojio bih nekoliko slika koje su specifičnoga značenja. Jedna je ‘Sveti Jure’, naš čuveni svetac koji juriša da ubije i eliminira zlo u svijetu, a druga i ujedno glavna slika izložbe je Raspelo Isusa. Zanimljiva je i priča oko nastanka te slike. Naime, rađena je jako dugo, ali je završena baš onu večer kada je gorila katedrala Notre – Dame u Parizu. Tako da se u tom ‘Raspelu’ mogu vidjeti i tragovi te nevolje koja je zadesila svijet, ali posebice i katolički svijet. Naime, živimo u vremenu u kojem katoličke vrijednosti polako gube intenzitet koji bi trebale imati. Počevši od samoga požara, pa do vremena kojemu smo sami trenutno svjedoci. Pro tome bih htio istaknuti jednu izreku: ‘Teško i ajme svitu kada ljudi Boguju’. Naime, mi se upravo nalazimo u situaciji kada smo pogođeni pandemijom koronavirusa, a u kojoj često možemo vidjeti kako se čovjek malo poigra onoga drugoga, tj. Boga, – istaknuo je Listeš.

Ivan Listeš rođen je 1985. godine u Splitu, gdje je završio slikarski odjel Škole likovnih umjetnosti, a slikarstvo je diplomirao 2008. godine na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) u Splitu. Izlagao je na 23 samostalne i brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Njemačka, Mexico, USA…), a djela mu se nalaze u raznim javnim i privatnim zbirkama te ustanovama. Sudjelovao je u brojnim likovnim simpozijima i kolonijama.

Izložbu slika „Boga od Boga, svjetlo od svjetla“ omogućili su Grad Metković i Ustanova za kulturu i sport Metković, a u Galeriji GKS-a je možete pogledati do 21. travnja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije