Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Ministrica Vučković održala sastanak s voćarima u dolini Neretve

Objavljeno prije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Jelenom Đugum, u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića sa suradnicima, u ponedjeljak, 23. kolovoza 2021. u Opuzenu održala radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, Hrvatske voćarske zajednice i Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije na temu aktualne problematike u sektoru voćarstva u dolini Neretve.

U razgovoru o aktualnim pitanjima dotaknuli su se, između ostalog, stanja na tržištu sektora voća, berbe maslina te predstojeće sezone berbe grožđa i mandarina, zatim provedbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i novosti u zakonodavstvu o biljnom zdravstvu te o mogućim prednostima udruživanja u proizvođačke organizacije.

Prema podacima Agencije za plaćanja u 2020., u dolini Neretve uzgojem voća bavilo se 2.505 poljoprivrednih gospodarstava na površini od 2.036 ha, dok se na području Dubrovačke županije nalaze skladišni kapaciteti od 9.940 tona te se koriste za kratkotrajno skladištenje različitih vrsta voća i povrća.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

„Današnji sastanak protekao je u konstruktivnom tonu i želji da se pronađu zajednička rješenja za sve dionike. Neretvanska mandarina je poznata i posebna i to trebamo iskoristiti na tržištu. U razdoblju do 2026. planiramo provesti uspostavu logističke infrastrukture za jačanje proizvodno-tržišnog lanca u sektoru voća i povrća, a ukupan procijenjeni trošak investicije iznosi 616 milijuna kuna te će se provesti u dvije faze, a svakako će pridonijeti jačanju položaja proizvođača u lancu opskrbe“, izjavila je ministrica poljoprivrede te dodala: „Smatram kako bi udruživanje proizvođača, poglavito malih OPG-ova koji svojim količinama i tehnologijom nisu konkurentni na tržištu, ubrzalo rješavanje problematike održivosti poljoprivredne proizvodnje i ravnopravnijeg nastupa na tržištu te vjerujem kako bismo prije došli do postizanja ekonomski isplative proizvodnje pojedinog proizvođača. Takva praksa je već zastupljena u brojnim zemljama EU te se pokazala vrlo uspješnom.“

U Republici Hrvatskoj trenutačno djeluju 22 priznate proizvođačke organizacije iz devet različitih sektora, a okupljaju preko 700 primarnih proizvođača. Ministarstvo poljoprivrede potiče udruživanje primarnih proizvođača i osiguravanja potpore njihovom zajedničkom djelovanju i radu kroz dva financijska instrumenta, putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, pri čemu je potreban odobren operativni program, te putem Europskog poljoprivrednog fond za ruralni razvoj temeljem odobrenog poslovnog plana, a visina potpore kroz ovaj fond iznosi do 100 tisuća eura godišnje. U novom programskom razdoblju Zajednička poljoprivredna politika EU osobit značaj i naglasak stavlja na udruženja proizvođača. Postoji mogućnosti uvođenja sektorskih intervencija kao dijela mjera poljoprivredne politike, ali istovremeno ovisi i o spremnosti proizvođača na udruživanje i poštivanje pravila o proizvođačkim organizacijama.

U protekloj je godini proizvođačima mandarina na području Dubrovačko-neretvanske županije zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih bolesti COVID-19 isplaćeno više od 6 milijuna kuna. Dosad su za ovu županiju iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovorena ukupno 236 projekta s dodijeljenom potporom većom od 95 milijuna kuna, a kroz Program ruralnog razvoja ugovorena je potpora u vrijednosti od gotovo 309 milijuna kuna.

GRADSKI PARK

Započeli Dani Neretvanske kneževine

Objavljeno prije

U organizaciji Turističke zajednice grada Metkovića u Gradskome parku u četvrtak je započela manifestacija Dani Neretvanske kneževine, koja traje do subote, 13. kolovoza.

U današnjem dijelu programa na rasporedu je bila srednjovjekovna predstava, kuhala se srednjovjekovna hrana, a najmlađi su se okušali u streličarstvu. Osim druženja s vitezovima, publika je s njima odmjerila snage i u vuči konopa, a za kraj je održana i bitka vitezova. U programu su sudjelovali Vitezovi hercega Stjepana Kosače (Stolac, BiH) te Gradska straža Šibenik.

Manifestacija se nastavlja i sutra. Metkovsko amatersko kazalište će na Neretvi i prostoru Velike rive izvesti uprizorenje „O Metkoviću prvi put“ – Dekonstrukcija: Prema tužbi carinika Stanka Sladinovića, zabilježeno u knjizi tužbi izvani dana 30. siječnja 1422., Državni  arhiv u Dubrovniku. Scenarij i režiju potpisuje Radovan Marčić, a sudjeluju još članovi KUD-a Metković te UL Veterani IV. gardijske brigade DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U sklopu manifestacije, a povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, U Gradskome parku postavljena je i izložba ‘CORONA (lat. corona: vijenac, kruna) u povijesti Metkovića”. Kroz ovu izložbu postavljenu u Gradskom parku možete saznati nešto o prošlosti Metkovića, fotografirati se kao jedan od vladara i ponijeti fotosuvenir.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije