Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Ministrica Vučković održala sastanak s voćarima u dolini Neretve

Objavljeno prije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Jelenom Đugum, u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića sa suradnicima, u ponedjeljak, 23. kolovoza 2021. u Opuzenu održala radni sastanak s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, Hrvatske voćarske zajednice i Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije na temu aktualne problematike u sektoru voćarstva u dolini Neretve.

U razgovoru o aktualnim pitanjima dotaknuli su se, između ostalog, stanja na tržištu sektora voća, berbe maslina te predstojeće sezone berbe grožđa i mandarina, zatim provedbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i novosti u zakonodavstvu o biljnom zdravstvu te o mogućim prednostima udruživanja u proizvođačke organizacije.

Prema podacima Agencije za plaćanja u 2020., u dolini Neretve uzgojem voća bavilo se 2.505 poljoprivrednih gospodarstava na površini od 2.036 ha, dok se na području Dubrovačke županije nalaze skladišni kapaciteti od 9.940 tona te se koriste za kratkotrajno skladištenje različitih vrsta voća i povrća.

„Današnji sastanak protekao je u konstruktivnom tonu i želji da se pronađu zajednička rješenja za sve dionike. Neretvanska mandarina je poznata i posebna i to trebamo iskoristiti na tržištu. U razdoblju do 2026. planiramo provesti uspostavu logističke infrastrukture za jačanje proizvodno-tržišnog lanca u sektoru voća i povrća, a ukupan procijenjeni trošak investicije iznosi 616 milijuna kuna te će se provesti u dvije faze, a svakako će pridonijeti jačanju položaja proizvođača u lancu opskrbe“, izjavila je ministrica poljoprivrede te dodala: „Smatram kako bi udruživanje proizvođača, poglavito malih OPG-ova koji svojim količinama i tehnologijom nisu konkurentni na tržištu, ubrzalo rješavanje problematike održivosti poljoprivredne proizvodnje i ravnopravnijeg nastupa na tržištu te vjerujem kako bismo prije došli do postizanja ekonomski isplative proizvodnje pojedinog proizvođača. Takva praksa je već zastupljena u brojnim zemljama EU te se pokazala vrlo uspješnom.“

U Republici Hrvatskoj trenutačno djeluju 22 priznate proizvođačke organizacije iz devet različitih sektora, a okupljaju preko 700 primarnih proizvođača. Ministarstvo poljoprivrede potiče udruživanje primarnih proizvođača i osiguravanja potpore njihovom zajedničkom djelovanju i radu kroz dva financijska instrumenta, putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi, pri čemu je potreban odobren operativni program, te putem Europskog poljoprivrednog fond za ruralni razvoj temeljem odobrenog poslovnog plana, a visina potpore kroz ovaj fond iznosi do 100 tisuća eura godišnje. U novom programskom razdoblju Zajednička poljoprivredna politika EU osobit značaj i naglasak stavlja na udruženja proizvođača. Postoji mogućnosti uvođenja sektorskih intervencija kao dijela mjera poljoprivredne politike, ali istovremeno ovisi i o spremnosti proizvođača na udruživanje i poštivanje pravila o proizvođačkim organizacijama.

U protekloj je godini proizvođačima mandarina na području Dubrovačko-neretvanske županije zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih bolesti COVID-19 isplaćeno više od 6 milijuna kuna. Dosad su za ovu županiju iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovorena ukupno 236 projekta s dodijeljenom potporom većom od 95 milijuna kuna, a kroz Program ruralnog razvoja ugovorena je potpora u vrijednosti od gotovo 309 milijuna kuna.

MOJ ŽIVOT U PANDEMIJI

Međunarodni projekt Gimnazije Metković ‘Mein Leben in der Pandemie’ dobitnik ‘Nacionalne oznake kvalitete’

Objavljeno prije

Međunarodni projekt Mein Leben in der Pandemie  kojeg su učenici Gimnazije Metković provodili s učenicima partnerske škole iz Njemačke Theodor Heuss Gymnasium nagrađen prestižnom eTwinning nagradom Nacionalna oznaka kvalitete.

Pandemija i iznenadno zaključavanje utjecalo je na sve. Učenici u Hrvatskoj sudjelovali su u učenju na daljinu. Ali kakva je bila situacija u drugim zemljama? Kako su se učenici naše partnerske škole u Njemačkoj nosili s tom situacijom? U projektu smo željeli sagledati različite razine kako se rješava pandemija, kako se društvo nosi s njom, kako se ova neočekivana ružna situacija doživljava u drugim zemljama. Željeli smo se podržati, stvoriti poticaje za razgovor, isprobati zajedno nove stvari . Koliko imamo različitosti I sličnosti u ovoj novoj šokantnoj situaciji za cijeli svijet, Bavili smo se istraživanjima, komunicirali jedni s drugima, raspravljali I dogovarali se,sudjelovali u radionicama, međusobno se bodrili.

Željeli smo vidjeti koliko je različito ili slično postupanje s pandemijom u Njemačkoj i Hrvatskoj. U tu svrhu smo se pozabavili i znanstvenom i društvenom razinom. Učenici su se trebali naučiti baviti istraživanjem podataka i činjenica, vrednovati i uspoređivati dobivene rezultate, izrađivati​ dijagrame i videozapise s uputama, kao i sami proizvoditi dezinficijens. Izabranim medijem učenici su trebali predstaviti svakodnevni život za vrijeme pandemije. Naši ciljevi su bili zajednički za obje škole, a donosili smo ih u dogovoru s učenicima.

Učenici su razrađivali svoju situaciju u Hrvatskoj, a zatim su rezultate dijelili s učenicima iz Njemačke. Te su vrijednosti i empirijske vrijednosti uspoređivali i vrednovali. Također su se održavale redovite video konferencije na engleskom i njemačkom jeziku  na kojima su se učenici dogovarali, vrednovali svoju suradnju i rad na projektu, te donosili nove ideje, usvajali i odrađivali zadatke prihvaćenih ideja.

Teme koje su učenici obrađivali su:
1. Razvoj pandemije u Njemačkoj i Recklinghausenu / Hrvatska i Metković: proljeće, ljeto, zima
2. Mentalno zdravlje u zaključavanju: Kako zaključavanje utječe na raspoloženje učenika? Što utječe na ovo raspoloženje? Kakav utjecaj ima pokret?
3. Pregled izvodljivosti pravila AHA u svakodnevnom životu i u školi
4. Osobno iskustvo s pandemijom (intervjui s različitim generacijama, posebne sudbine)
5. Procjena rezultata: Što možemo naučiti jedni od drugih?
6. Uzajamna podrška, npr. Stvaranje karantenske kuharice s hranom na njemačkom jeziku.

Projekt je predstavljen na raznim obrazovnim platformama i skupovima kao što su: mrežna trodnevna eTwinning edukacija Sustainable Development Goals in a Pandemic World, Pasch susret škola partnera Goethe Instituta, na online školskim novinama https://blog.pasch-net.de/pasch-global/archives/2291-Mein-Leben-in-der-Pandemie.html .

Gimnazija Metković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije