Ostanimo u kontaktu

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Ministrica Marija Vučković u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je danas dolinu Neretve i tom je prigodom, u pratnji župana Nikole Dobroslavića te saborskog zastupnika Branka Bačića, gradonačelnika i načelnika s područja Neretve otvorila poduzetničko-proizvodni impulsni centar u Pločama. Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji se nastavio sastancima ministrice Vučković i župana Dobroslavića s predstavnicima Ceha za ribarstvo i marikulturu te Udrugom Stonskih školjkara, a potom i s vinarima i Savjetom za vinarstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Projekt Poduzetničko-impulsnog inkubatora Ploče plod je zajedničke suradnje Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a za njegovu realizaciju ugovoren je iznos od 10 milijuna kuna, gotovo u potpunosti financiran EU sredstvima. Centar za poduzetništvo je već do sada raspisao jedan javni poziv za korištenje prostora i do danas sklopio pet ugovora s poslovnim subjektima, a novi javni poziv za dodatne korisnike raspisuje se 25. svibnja 2020. godine.

Nakon otvaranja poduzetničkog inkubatora uslijedio je sastanak s predstavnicima školjkara na temu aktualne problematike oko Noro virusa u školjkašima, lošim sustavima odvodnje te porastom broja predatora, a rezultat svega je pad prihoda i proizvodnje uzgajivača. Uzgoj školjkaša se obavlja pretežno na području Malostonskog zaljeva, a u 2019., prijavljen je uzgoj više od 90 % ukupne proizvodnje kamenica te 45 % ukupne proizvodnje dagnji u Republici Hrvatskoj. Gotovo sva proizvodnja plasira se na domaće tržište, a vrijednost ostvarene proizvodnje na ovom području u posljednje dvije godine iznosi 8 milijuna kuna, što čini oko 60 % od ukupno ostvarene vrijednosti proizvodnje na području Hrvatske. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji putem provedbe mjera Operativnoga programa ugovoren je iznos od 56,4 milijuna kuna, a isplaćen iznos od 25,3 milijuna kuna za 186 korisnika, a u sklopu de-minimis potpora 63 korisnika podnijela su Zahtjev za potporu u iznosu od 1,8 mil. kuna. U ožujku 2020. Europska komisija je na zahtjev Ministarstva poljoprivrede donijela Odluku o dodjeli državne potpore za naknadu štete koju su u uzgajalištima dagnji prouzročile predatorske komarče, a na razini EU donijeta je mjera dodjele kompenzacije uzgajalištima u akvakulturi.

Ministrica Vučković svoj posjet Dubrovačko – neretvanskoj županiji zaključila je sastankom s regionalnim vinarima, koji u odnosu na ukupno površinu pod vinogradima čine 11,17 % te 10,52 % ukupne prijavljene količine zaliha vina u Hrvatskoj. Obzirom na velike poremećaje, a posebno pad potrošnje vina koji su nastali uslijed zatvaranja segmenta tržišta turizma i ugostiteljstva, procjenjuje se pad prodaje vina u Republici Hrvatskoj za 70% u odnosu na prethodne godine te je nužno određenim mjerama smanjiti raspoloživu ponudu vina na tržištu u cilju osiguranja stabilnosti tržišta i cijena. Do sad objavljenim uredbama riješene su u načelu interventne mjere u sklopu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina i to kroz povećanje intenziteta potpore sa 50% na 60% te restrukturiranje i konverzije sa 70% na 80% za projekte koji će se u natječajima odobriti u razdoblju trajanja mjera COVID-a odnosno tijekom stupanja na snagu uredbe (tijekom svibnja ili lipnja), te uvođenjem novih mjera krizne destilacije vina i kriznog skladištenje vina. Ukupno je iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina na nacionalnoj razini u oba programska razdoblja odobreno 286 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 709 milijuna kuna. Za oba programska razdoblja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena je potpora od ukupno 24,4 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 72,6 milijuna kuna. 

Mislim da puno o našim planovima razvoja i prioritetima govori da su teme moga posjeta danas ovoj meni izuzetno dragoj županiji bile raznovrsne i u potpunosti prilagođene lokalnim problemima i potrebama – poduzetništvo, proizvodnja vina i akvakultura. Poduzetništvo razvijamo i potičemo u ovim ozbiljnim vremenima dajući županiji njezin poduzetnički inkubator te interveniramo u ugrožene sektore nizom specifičnih mjera koje će olakšati poremećaje izazvane epidemijom COVID-19, u ovom slučaju u školjkarstvu i vinarstvu. Važno mi je čuti iz prve ruke problematiku pojedinih sektora putem sastanaka na terenu s onima koji su ključni za njihovu održivost te osjećam obavezu osobno predstaviti mjere pomoći u izvanrednim okolnostima, ali i strateški plan razvoja cjelokupne hrvatske poljoprivrede, ribarstva, akvakulture i šumarstva“, istaknula je ministrica Vučković na kraju svojeg posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Na Daksi položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na 53 nevine žrtve

Objavljeno prije

U spomen na 53 nedužne žrtve pogubljene na Daksi 25. i 26. listopada 1944. godine, župan Nikola Dobroslavić, zamjenica župana Žaklina Marević i predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović te državni tajnik Frano Matušić u nedjelju su položili vijenac i zapalili svijeću kod spomen križa na tome otočiću.

Zbog epidemioloških razloga broj sudionika na današnjoj komemoraciji je bio manji nego inače pa su počast stradalima odali i predstavnici Grada Dubrovnika, članovi obitelji žrtava i organizatori komemoracije – Udruga Daksa 1944./45 te franjevci iz Franjevačkog samostana Male Braće Dubrovnik.

U svojoj izjavi za medije povodom ove komemoracije župan Nikola Dobroslavić je istaknuo kako je današnja komemoracija nevinim žrtvama važna jer nas podsjeća koliko su totalitarni režimi bili loši. „Na današnji dan 1944. godine pogubljene su 53 nevine žrtve, bez suda i mogućnosti obrane. Totalitarni režimi, u ovom slučaju komunistički, neminovno, zbog svoje prirode rezultiraju zločinima i zato moramo kazati NE bilo kojem obliku totalitarizma.“, kazao je župan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije