Ostanimo u kontaktu

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Ministrica Marija Vučković u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je danas dolinu Neretve i tom je prigodom, u pratnji župana Nikole Dobroslavića te saborskog zastupnika Branka Bačića, gradonačelnika i načelnika s područja Neretve otvorila poduzetničko-proizvodni impulsni centar u Pločama. Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji se nastavio sastancima ministrice Vučković i župana Dobroslavića s predstavnicima Ceha za ribarstvo i marikulturu te Udrugom Stonskih školjkara, a potom i s vinarima i Savjetom za vinarstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Projekt Poduzetničko-impulsnog inkubatora Ploče plod je zajedničke suradnje Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a za njegovu realizaciju ugovoren je iznos od 10 milijuna kuna, gotovo u potpunosti financiran EU sredstvima. Centar za poduzetništvo je već do sada raspisao jedan javni poziv za korištenje prostora i do danas sklopio pet ugovora s poslovnim subjektima, a novi javni poziv za dodatne korisnike raspisuje se 25. svibnja 2020. godine.

Nakon otvaranja poduzetničkog inkubatora uslijedio je sastanak s predstavnicima školjkara na temu aktualne problematike oko Noro virusa u školjkašima, lošim sustavima odvodnje te porastom broja predatora, a rezultat svega je pad prihoda i proizvodnje uzgajivača. Uzgoj školjkaša se obavlja pretežno na području Malostonskog zaljeva, a u 2019., prijavljen je uzgoj više od 90 % ukupne proizvodnje kamenica te 45 % ukupne proizvodnje dagnji u Republici Hrvatskoj. Gotovo sva proizvodnja plasira se na domaće tržište, a vrijednost ostvarene proizvodnje na ovom području u posljednje dvije godine iznosi 8 milijuna kuna, što čini oko 60 % od ukupno ostvarene vrijednosti proizvodnje na području Hrvatske. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji putem provedbe mjera Operativnoga programa ugovoren je iznos od 56,4 milijuna kuna, a isplaćen iznos od 25,3 milijuna kuna za 186 korisnika, a u sklopu de-minimis potpora 63 korisnika podnijela su Zahtjev za potporu u iznosu od 1,8 mil. kuna. U ožujku 2020. Europska komisija je na zahtjev Ministarstva poljoprivrede donijela Odluku o dodjeli državne potpore za naknadu štete koju su u uzgajalištima dagnji prouzročile predatorske komarče, a na razini EU donijeta je mjera dodjele kompenzacije uzgajalištima u akvakulturi.

Ministrica Vučković svoj posjet Dubrovačko – neretvanskoj županiji zaključila je sastankom s regionalnim vinarima, koji u odnosu na ukupno površinu pod vinogradima čine 11,17 % te 10,52 % ukupne prijavljene količine zaliha vina u Hrvatskoj. Obzirom na velike poremećaje, a posebno pad potrošnje vina koji su nastali uslijed zatvaranja segmenta tržišta turizma i ugostiteljstva, procjenjuje se pad prodaje vina u Republici Hrvatskoj za 70% u odnosu na prethodne godine te je nužno određenim mjerama smanjiti raspoloživu ponudu vina na tržištu u cilju osiguranja stabilnosti tržišta i cijena. Do sad objavljenim uredbama riješene su u načelu interventne mjere u sklopu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina i to kroz povećanje intenziteta potpore sa 50% na 60% te restrukturiranje i konverzije sa 70% na 80% za projekte koji će se u natječajima odobriti u razdoblju trajanja mjera COVID-a odnosno tijekom stupanja na snagu uredbe (tijekom svibnja ili lipnja), te uvođenjem novih mjera krizne destilacije vina i kriznog skladištenje vina. Ukupno je iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina na nacionalnoj razini u oba programska razdoblja odobreno 286 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 709 milijuna kuna. Za oba programska razdoblja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena je potpora od ukupno 24,4 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 72,6 milijuna kuna. 

Mislim da puno o našim planovima razvoja i prioritetima govori da su teme moga posjeta danas ovoj meni izuzetno dragoj županiji bile raznovrsne i u potpunosti prilagođene lokalnim problemima i potrebama – poduzetništvo, proizvodnja vina i akvakultura. Poduzetništvo razvijamo i potičemo u ovim ozbiljnim vremenima dajući županiji njezin poduzetnički inkubator te interveniramo u ugrožene sektore nizom specifičnih mjera koje će olakšati poremećaje izazvane epidemijom COVID-19, u ovom slučaju u školjkarstvu i vinarstvu. Važno mi je čuti iz prve ruke problematiku pojedinih sektora putem sastanaka na terenu s onima koji su ključni za njihovu održivost te osjećam obavezu osobno predstaviti mjere pomoći u izvanrednim okolnostima, ali i strateški plan razvoja cjelokupne hrvatske poljoprivrede, ribarstva, akvakulture i šumarstva“, istaknula je ministrica Vučković na kraju svojeg posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U posljednja 24 sata zabilježeno deset novih slučajeva zaraze COVID-19 infekcijom, jedan i u Metkoviću

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je u posljednja 24 sata zabilježeno deset novih slučajeva zaraze COVID-19 infekcijom. No, napomenimo kako se u jednom od tih slučajeva radi o mlađoj ženskoj osobi s prebivalištem u Zagrebu, koja je već napustila područje Dubrovačko-neretvanske županije.

Što se preostalih devet slučajeva tiče, radi se o tri mlađe ženske osobe i jednoj ženskoj osobi srednje dobi te o četiri mlađe muške osobe i jednoj muškoj osobi srednje dobi.

Troje od njih imaju prebivalište u Zagrebu, s tim da se dvoje trenutno nalaze u Dubrovniku, a jedna u Pločama. Od preostalih osoba pozitivnih na COVID-19, jedna je iz Dubrovnika, jedna iz Metkovića, jedna iz Janjine i tri iz Ploča.

Važno je istaknuti kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ne postoji žarište niti lokalna transmisija, jer je od danas pozitivnih osoba, njih šestoro zaraženo izvan naše županije, dvoje su kontakti već prije pozitivnih osoba, a za dvoje je epidemiološka obrada u tijeku.

​S današnjim su danom izliječene dvije osobe; jedna iz Ploča i jedna iz Blata.

​Od početka pandemije analizirano je ukupno 7248 uzoraka.

​U OB Dubrovnik je hospitalizirana jedna osoba pozitivna  na COVID-19.

​U samoizolaciji je ukupno 276 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 50 kršenja mjere samoizolacije.

​Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
NEXTBIKE 300x250px
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije