Ostanimo u kontaktu

OBRAZOVANJE

Ministrica Divjak: Prvi scenarij za državnu maturu je lipanj

Za provođenje mature potrebno je dva do tri tjedna, te sve potrebne mjere zaštite u školama. Sve će ovisiti i o odluci Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, kazala je Divjak koja vodi videokonferenciju s EU ministrima

Objavljeno prije

Najveći broj država i dalje nema konačnu odluku, među njima i Hrvatska. Tri, četiri države odlučile su da neće biti mature ili će biti u značajnoj mjeri reducirane, ali to je stvarno manjina. Devet država je odlučilo da će matura biti ili krajem svibnja, tijekom lipnja ili srpnja, a u jednoj državi u kolovozu, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prije videokonferencije s euroministrima obrazovanja.

– Mi očekujemo da bismo u prvoj polovici svibnja mogli konkretnije reći koji su to točno datumi, ali za sada je naš prvi scenarij lipanj. Svi dijelimo otprilike iste brige jer i u onim državama koje i jesu odlučile da će to biti primjerice lipanj, ta odluka ovisi o mnogim faktorima koji će se tek vidjeti – istaknula je Divjak, podsjećajući da se odluka ne može donijeti bez mišljenja nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i procjene epidemiologa.

Dodala je da su za provođenje državne mature potrebna su dva do tri tjedna i da će se u školama morati osigurati sve mjere zaštite.

Divjak vodi videokonferenciju s ministrima obrazovanja i znanosti EU-a s kojima će razmijeniti mišljenja o državnoj maturi i nastavi na daljinu. Razgovarat će i o usuglašavanju politika o studiranju u drugim zemljama i osiguranju financijskih sredstava za nastavu na daljinu.

– Ako netko iz Hrvatske želi upisati studij u Austriji ili netko iz Njemačke u Sloveniji da to može učiniti jer moramo dobro usuglasiti naše politike, ali i tražiti sredstva iz EU fondova kako bi ova nastava na daljinu mogla biti izvedena na najbolji mogući način – objasnila je Divjak.

Piše: 24satahr

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Potvrđena prisutnost britanskog soja virusa u DNŽ

Objavljeno prije

U Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stigli su rezultati za dio uzoraka testova na COVID-19, koji su poslani na sekvencioniranje kako bi se utvrdila eventualna prisutnost novih sojeva virusa.

Od pristiglih 14 uzoraka, za njih tri je utvrđeno da su britanski soj, a radi se o uzorcima dvije osobe s područja Konavala i jedne osobe iz Dubrovnika.

Budući da se britanski soj i do 50 posto brže širi od originalnog koronavirusa, to je vjerojatno ubrzalo širenje virusa na širem dubrovačkom području.

Pozivamo još jednom sve sugrađane na striktno pridržavanje epidemioloških mjera. Pridržavanje istih najbolja su zaštita od brzog širenja virusa, posebice kada govorimo o novom, britanskom soju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije