Ostanimo u kontaktu

GOSPODARENJE OTPADOM

Ministar Ćorić održao sastanak sa županom Dobroslavićem i čelnicima gradova i općina

Objavljeno prije

190218 coric sastanak (6)

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sastao se u ponedjeljak u Palači Ranjina sa županom Nikolom Dobroslavićem te čelnicima jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije na temu gospodarenja otpadom i mogućnostima sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom iz fondova EU.

– Izgradnja centara za gospodarenje otpadom nema alternativu. Na području najjužnije hrvatske županije dobar dio infrastrukture bit će uspostavljen do kraja 2018. godine – rekao je ministar Ćorić te dodao kako su već ili će uskoro biti objavljeni natječaji za stvaranje infrastrukture za odvajanje otpada na kućnom pragu, izgradnju reciklažnih dvorišta, sortirnica, ali i provođenja edukativnih aktivnosti.

Ministar je naglasio kako je veliki dio tih aktivnosti sufinanciran iz fondova EU i to u pravilu do 85 posto sredstava. Napomenuo je kako je cilj na razini Republike Hrvatske imati barem 50 posto odvojenog komunalnog otpada do 2023.

Govoreći o centru za gospodarenje otpadom Lučino razdolje ministar je poručio kako je u tijeku izrada studije isplativosti ulaganja, koja bi trebala biti gotova za mjesec do dva dana.

Na sastanku je utvrđeno kako je Dubrovačko-neretvanska županija po pitanju razvrstavanja otpada u nacionalnom prosjeku, a župan Dobroslavić ponovio je kako je Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje jedino rješenje za našu županiju.

– Dinamika realizacije projekta ide dobro. On je bio jedno vrijeme zaustavljen, no sada sve ide po planu. Posljednji rok za realizaciju je 2023. godina, no mi držimo da on može biti gotov do 2021. godine – ekao je župan Dobroslavić.

Župan je u izjavi medijima istaknuo kako se na sastanku razgovaralo i o projektu Gornji horizonti kao problemu koji je stalna prijetnja županiji, ali i problematici otpada koji nošen morskim strujama iz Crne Gore i Albanije završi na našim obalama, a na što se nadovezao ministar Ćorić.

– Stupili smo u kontakt s kolegama iz Crne Gore i Albanije jer takve scene želimo izbjeći ubuduće. Tu moramo zajednički djelovati – rekao je ministar Ćorić dok je župan istaknuo kako je zajednička akcija s nadležnim institucijama iz susjednih nam zemalja dobar put u rješavanju tog problema.

Odgovarajući na novinarske upite ministar i župan osvrnuli su se na temu izgradnje u Dubi stonskoj rekavši kako svaki investitor mora poštovati sve zakonske standarde, a župan je naglasio kako spomenuti projekt ne bi bio u prostornim planovima Županije da je struka na njega dala negativno mišljenje, odnosno da ne udovoljava svim potrebnim zakonskim propisima. Napomenuo je kako je suglasnost na projekt dalo resorno ministarstvo, te da je pribavljena sva ostala relevantna dokumentacija.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije