Ostanimo u kontaktu

300 GODINA ŽUPE

Mimohodom te blagoslovom i spuštanjem svečane zastave niz zvonik započela velika proslava Župe sv. Ilije proroka

Objavljeno prije

Danas, 27. rujna je oglašavanjem zvona crkava na području Župe sv. Ilije proroka Metković simbolično u 17 sati i 19 minuta započela proslava obilježavanja 300 godina Župe.

Proslava je počela na Velikoj rivi gdje su dočekane obje lađarske ekipe sv. Ilije Metković sa svečanom državnom i vatikanskom zastavom, svijećom s likom sv. Ilije te svečanom zastavom s likom sv. Ilije, u čast velikoga jubileja.

Uz pratnju Gradske glazbe Metković svečani mimohod je krenuo do crkve sv. Ilije. Nakon što je župnik fra Ante Bilokapić blagoslovio svijeću i zastave, svečana je zastava spuštena niz zvonik. Uslijedila je sveta misa koju  je predvodio dr.sc. fra Šimun Bilokapić.

Galeriju cijelog događaja donosimo u nastavku:

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE

Odobrena sredstva za financiranje projekta Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje

Objavljeno prije

Odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike o financiranju projekta ”Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje”, Agenciji za gospodarenje otpadom d.o.o. je, kao uspješnom prijavitelju, odobreno je 286.809.158,73 kuna odnosno 70,18 posto prihvatljivih projektnih troškova, što predstavlja udio Europske unije u sufinanciranju ukupnih prihvatljivih troškova. Sredstva su odobrena 23. siječnja 2020. godine u Postupku izravne dodjele bespovratnih sredstava, a u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Specifični cilj 6i1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

Za provedbu projekta Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Agencija za gospodarenje otpadom d.o.o., potpisat će u roku od 45 dana Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Radi se o projektu od državnog značaja čiji ukupni prihvatljivi troškovi iznose 408.686.935,00 kuna, od čega je 70,18% osigurano iz fonda EU, 19.82 posto osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a deset posto osigurava Dubrovačko-neretvanska županija. Uz gradnju samog centra, projekt obuhvaća izgradnju šest pretovarnih stanica  u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli.

Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom zajedno sa šest pretovarnih stanica, zajedno sa svim  aktivnostima na odvajanju otpada na mjestu nastanka koje moraju provoditi gradovi i općine,  omogućit će potpunu uspostavu cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije