Ostanimo u kontaktu

PREKOGRANIČNA SURADNJA

Milan potpisao ugovor o suradnji na zaštiti, očuvanju i održivom korištenju ekosustava rijeke Neretve

Gradonačelnik Dalibor Milan je potpisao Ugovor o Prekograničnoj suradnji na zaštiti, očuvanju i održivom korištenju ekosustava rijeke Neretve

Objavljeno prije

Gradonačelnik Dalibor Milan danas je s predsjednicom Regionalnoga Resursnog centra iz BiH dr. sc. Marlenom Ćukteraš, potpisao Sporazum kojim je postavljen okvir za zajedničke aktivnosti vezane za prekograničnu suradnju na zaštiti, očuvanju i održivom korištenju ekosustava rijeke Neretve. Potpisivanju je, u svojstvu stručnog voditelja, nazočio i tajnik Udruge dragovoljaca i veterana sportskih ribolovaca Nebojša Jerković.

Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti odnosi se na informiranje javnosti o stanju ekosustava rijeke Neretve, kada su u pitanju globalno ugrožene vrste, endemi, ptice, ribe itd. te njihova staništa u Delti Neretve.

Potpisan Ugovor o Prekograničnoj suradnji na zaštiti, očuvanju i održivom korištenju ekosustava rijeke Neretve

Naime, pored razvoja obnovljivih izvora energije i gospodarenja otpadom, očuvanje povoljnog stanja slatkovodnog ekosustava rijeke Neretve i njenih pritoka na području grada Metkovića, predstavlja važnu polugu održivog razvoja. Osim što će se ovim Sporazumom povećati razina informiranosti o važnosti zaštite riječnih ekosustava od svih oblika zagađenja s obje strane granice, ovo je i izvrsna prilika za dodatnu promociju delte Neretve u zemlji i inozemstvu.

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

Pokrenuta stranica na kojoj se možete naručiti za cijepljenje

Objavljeno prije

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je na press konferenciji Stožera najavio da je pokrenuta platforma na kojoj se građani mogu naručiti za cijepljenje protiv covida-19.

– Građani će se moći prijaviti na adresi Cijepise.zdravlje.hr. Nakon prijave, osoba će dobiti povratnu informaciju o mjestu i terminu cijepljenja, što će ovisiti o količini cjepiva koje će stizati. Neće biti moguće višestruko naručivanje, a omogućit će se uvid u cijepni status građana, – kazao je Beroš.

Objasnili tko se sve može prijaviti

Iz Ministarstva zdravstva pojasnili su da se na cijepljenje putem platforme mogu prijaviti svi hrvatski državljani i osobe s prebivalištem i boravištem u Hrvatskoj, gdje će njihove prijave biti zaprimljene i zabilježene u središnjem evidencijskom sustavu.

Građanima s kroničnim bolestima preporučuje se da se najprije prijave preko svojih liječnika obiteljske medicine, koji će potvrditi njihovo zdravstveno stanje i odrediti prioritetno mjesto na listi cijepljenja.

Nepokretne ili teže pokretne osobe također se prijavljuju za cijepljenje svom liječniku obiteljske medicine, koji će organizirati cijepljenje prilikom kućnog posjeta ili pomoću mobilnih timova, dok će za osobe smještene kod pružatelja usluge smještaja ili u specijalnim bolnicama cijepljenje biti organizirano u tim ustanovama, kao i do sada.

Nakon zaprimanja prijave, građani će obavijest o mjestu i terminu cijepljenja primiti bilo na svoje e-adrese, sms porukom ili telefonski, ovisno o svom odabiru prilikom prijave. Osobe od 65 godina i više imaju prednost pred osobama mlađe životne dobi.

Cijepljenje se provodi u ordinacijama obiteljske medicine, osobito za kronične bolesnike, u Županijskim zavodima za javno zdravstvo i na punktovima za masovno cijepljenje.

Ovisno o dostupnim količinama cjepiva, sustav će se nadograđivati i prilagođavati potrebama građana i zdravstvenih djelatnika.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije