Ostanimo u kontaktu

PROBLEMI S PLAĆAMA RADNIKA NA JAVNIM RADOVIMA

Ujdur pokrenula raspravu o neisplatama plaća, Milan odgovorio: HZZ je uplatio novce – isplata plaća u utorak!

Objavljeno prije

Gradska uprava Metković

Radnici na javnim radovima u Metkoviću još nisu dobili plaće za kolovoz te su zbog toga danas odbili raditi, a njih petnaestak jutros je prosvjedovalo ispred Gradske uprave.

Gradska vijećnica i bivša gradonačelnica Metkovića Katarina Ujdur je nakon upita pojednih radnika, koji na javnim radovima rade za minimalac, objavom na svojoj Facebook stranici pokrenula raspravu o kašnjenju plaća:

– Dok sam bila gradonačelnica to se nikad nije dogodilo čak i kad je Zavod za zapošljavanje kasnio s isplatom novca Gradu. Mi bismo sredstva isplatili iz gradskog proračuna i onda čekali novce od države i zavoda. Ne smije se dogoditi da ljudi koji revno rade na javnim radovima i na uljepšavanju našeg Grada (za minimalac koji im je jedino primanje) čekaju da se gradonačelnik sjeti isplatiti im novac kojeg su zaradili – napisala je Ujdur.

Objavom na svojoj Facebook stranici reagirao je i gradski vijećnik Krešimir Kuran koji je HZZ-u Dubrovnik i Gradu Metkoviću poslao upit o neisplaćenim plaćama te je dodao:

– S obzirom na to da su plaću za kolovoz 2017. dobili korisnici programa javnih radova drugih neretvanskih gradova, opravdana je ljutnja osoba uključenih u program javnih radova u Metkoviću, a pogotovo zato što im (po njihovim riječima) nitko nije dao suvisao odgovor zašto plaće nisu isplaćene – izjavio je Kuran.

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan rekao je da je upoznat s problemom plaća radnika i da se dva tjedna radi na njegovom rješavanju:

– Postoji šest skupina javnih radova. Za tri skupine su doznačena sredstva, te su ista po primitku uplaćena zaposlenicima na javnim radovima. Za preostale tri skupine nam nisu doznačena sredstva, tako da nismo bili u mogućnosti podmiriti naše obveze na vrijeme. Već puna dva tjedna svakodnevno razgovaramo s HZZ Dubrovnik, te ih požurujemo na sve moguće načine. Objašnjenje HZZ Dubrovnik jest da pripremaju opsežna izvješća za Zagreb, a koja se dalje šalju u Bruxelles, pa su shodno tome bili u nemogućnosti odrađivati tekuće poslove, odnosno morali su postupati po prioritetima shodno raspoloživim resursima – kazao je Milan.

Sredstva za zaposlene na javnim radovima se doznačavaju tromjesečno, a HZZ je tek danas uplatio sredstva za radnike kojima plaće nisu isplaćene te bi ih radnici trebali dobiti sutra, rekao Milan i objasnio zašto novci radnicima nisu isplaćeni i prije nego što ih je Grad dobio od HZZ-a:

– Grad bi zaista isplatio te plaće radnicima da bivša gradska vlast nije u prvih pet mjeseci ove godine potrošila nesrazmjerno sredstava u odnosu na planirano u proračunu, između ostalog, zbog čega smo na prošloj sjednici Gradskog vijeća morali usvojiti prvi rebalans proračuna za 2017. godinu, a nažalost mogućnost je još jednog rebalansa do kraja godine, što će ovisiti o punjenju proračuna redovnim prihodima Grada.
U trenutku primopredaje vlasti na računu Grada je ostalo malo više sredstava od nužno potrebnih za isplatu plaće za svibanj. Također je važno napomenuti da bivša gradska vlast gotovo da nije ostavila niti kune financijski sredstava na ime isplate poreza na dohodak, što dovoljno govori o financijskoj odgovornosti istih, te se Grad morao promptno zaduži za 2 milijuna kuna. Stoga mi ovo nalikuje na još jedan pokušaj bivše gradske vlasti kako bi na jedan totalno neprimjeren način, preko leđa radnika, pokušala umanjiti sav trud koji radimo, s obzirom na zatečeno stanje, da ovu proračunsku godinu izvučemo do njenoga kraja – zaključio je Milan.

 

ZIMSKE RADOSTI

U Metkoviću pada snijeg! /FOTO-VIDEO/

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prve pahulje snijega počele su padati u utorak, 8. siječnja, u večernjim satima na području Metkovića. Živa u termometru spustila se na 0°, a prve pahulje pojavile su se oko 19.30 sati.

Prognoza za večeras je najavila pad temperatura i snijeg, koji bi se ovoga puta moga zadržati malo duže.

2012., 2015. i evo 2019. godine u Metkoviću bi mogli uživati u zimskim radostima.

Pratite Metković NEWS, izvještavati ćemo Vas slikom i videom.

Metković 19,30 sati:

Centar Metkovića, 22,45 sati

Nastavi čitati
HDZ – Čestitka

Najčitanije