Ostanimo u kontaktu

MEĐUNARODNA SURADNJA ŠKOLA

Metkovski i njemački gimnazijalci izveli završni program projekta ‘Žena kroz vremena’

Objavljeno prije

2303_Gimnazija, gosti iz Njemačke 29

Gimnazija Metković ovog tjedna je, u sklopu međunarodne suradnje s Theodor – Heuss gimnazijom iz Recklinghausena iz Njemačke, ugostila učenike i profesore te su partnerske škole jučer u Gimnaziji organizirale završni program projekta Žena kroz vremena.

Na početku programa prisutnima su se prigodnim govorima obratili ravnatelj Gimnazije Jozo Jurković i zamjenik gradonačelnika Damir Raić, nakon čega su učenici obje škole izveli recitacije Dragutina Tadijanovića i njemače pjesnikinje, odigrali skeč koji je objedinio sve generacije žena i predstavio njihove probleme i prednosti svog vremena. Učenice su odsvirale Desanski šotić kako bi se poslušalo na koju su glazbu njihove bake plesale, a plesna grupa Blackout pokazala je razvoj plesa kroz vremena plesalo.

Program se izveo na njemačkom i hrvatskom, a pratila ga je istoimena izložba, Žena kroz vremena, na kojoj su se prikazale slike tri generacije žena, bake, majke i djevojaka, a učenice Gimnazije Metković u sklopu izložbe su se obukle u odjeću koju su žene nosile kroz vremena. Izložena je bila i lenta vremena s poznatim njemačkim i hrvatskim ženama iz 19. i 20. stoljeća.

Ovo je treća godina suradnje Gimnazije Metković s Theodor – Heuss gimnazijom te se svake godine održava pod drugom temom. Ove godine Metković je posjetilo 13 učenika iz Njemačke s dvjema profesoricama. U projektu sudjeluje 16 učenika iz Gimnazije Metković s profesoricama njemačkog jezika Svjetlanom Bebić i Anom Bebić koje su istaknule da su profesori i učenici cijele Gimnazije dali značajan doprinos projektu. Tako je profesorica Ljiljana Jeličić ustupila leksikon  iz 1931. napisan na njemačkom jeziku o tome kakva žena treba biti nakon udaje.

Profesorica Svjetlana Bebić rekla je su s njemačkim učenicima i profesoricama, uz provođenje projekta Žena kroz vremena u školi, obišli mjesta u regiji.

– Osim radionica u našoj školi, obilazili smo našu regiju. Počeli smo s Trogirom, zatim smo išli u Arheološki muzej Narona koji nam je omogućio i besplatni ulaz za naše goste, provozali smo se trupom, iskoristili smo foto-safari, jedan cijeli dan smo bili u Dubrovniku gdje smo posjetili etnografski muzej i obišli zidine, a išli smo i u Mostar – kazala je S. Bebić.

Na kraju jučerašnjeg programa učenici i profesori koji sudjeluju u programu dobili su simbolične poklone te su zaplesali Macarenu, a danas će posjetiti Split nakon čega će se metkovski kolege u zračnoj luci rastati od gostiju iz Njemačke.

Marija Jeramaz

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije