Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

ČUVARI KRISTOVA GROBA

Metkovske žudije čuvaju tradiciju dugu više od 160 godina

Objavljeno prije

Veliki petak procesija 2018 - Zupa Sv. Ilije (52)

Čuvari Kristova groba, žudije, jedan su od najpoznatijih uskrsnih običaja u Dalmaciji, a u Metkoviću su, 1857. godine, zabilježeni njegovi početci.

Muškarci, uglavnom mlađi od 40 godina, obučeni u rimske odore, noseći štitove, koplja, kacige i mačeve, sudjeluju u obilježavanjima Velikog tjedna i padaju kraj Kristova groba u noći Uskrsnog bdijenja. U nekim mjestima, žudije su obučene u narodnu nošnju ili u odore mornara.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ovaj običaj stariji više od 160 godina u Hrvatskoj je započeo  s metkovskim žudijama. Metkovac Ante Gluščević daleke 1857. vratio se iz talijanskog Loretta gdje je pohađao sjemenište te je donio ovaj običaj u župu Sv. Ilije. Vrlo brzo se proširio po Neretvi, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini.

Žudije se na Veliki četvrtak okupljaju ispred crkve i u smjenama čuvaju Isusov grob sve do padanja, a na Veliki petak sudjeluju u procesiji križnoga puta.

Žudije se dijele na tri skupine. Četvorica šimunaša prate Šimuna Cirenca. Odjeveni su u žute haljine s kacigama na glavi. Nose koplja sa sječivom, mačeve o pojasu i štitove. Baldakinaši  prate baldakin pod kojim ide svećenik u procesiji s Presvetim. Odjeveni su u crvene haljine i prsluke s istim oružjem kao i šimunaši, ali bez štitova. Najbrojniji su gardisti koji cijelim putem procesije idu u strogom vojničkom koraku, odjeveni u crvenu haljinu, sa mačem oko pasa i kopljem te naravno kacigama ali bez perjanice.

Žudijama je čast odraditi makar jednu smjenu kod Kristovog groba, a rijetki imaju čast padati na Uskrsno bdijenje.

Ova tradicija jedno je od najvećih kulturnih bogatstava Metkovića i jedan od najvažnijih metkovskih uskrsnih običaja. Na nama je da se pobrinemo da ovaj običaj prenosimo i budućim generacijama.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije