Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

KARMELIĆANKE

Metkovka Marija Mustapić – sestra Maristela od blaženog Alojzija Stepinca položila doživotne zavjete

Objavljeno prije

Na Stepinčevo, u Karmelu u Brezovici, s. Maristela od blaženog Alojzija Stepinca (Marija Mustapić) položila je doživotne zavjete. Svečano euharistijsko slavlje u zajedništvu s trinaestoricom svećenika, karmelskom zajednicom, obitelji s. Maristele te mnoštvom vjernika predvodio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

Uime poglavarice zajednice sestara bosonogih karmelićanki s. Ilijane Terezije od Karmelske Gospe sve je pozdravio don Stjepan Bolkovac, SDB, te naglasio da je slavlje doživotnih zavjeta velika milost za cijelu Crkvu. Prenoseći okupljenima pozdrave i molitve zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, biskup Šaško istaknuo je da s. Maristela nosi ime blaženog Alojzija što odražava neraskidivu povezanost Karmela u Brezovici s njegovim utemeljiteljem, kardinalom Stepincem. Biskup Šaško pozdravio je sve one koji su s. Maristelu pratili i prate na njezinu putu te posebno njezinu majku Anđu, brata Vide, sestru Ružicu i njihove obitelji te ostalu rodbinu i prijatelje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nakon navještaja evanđelja koje je svečano otpjevao đakon Varaždinske biskupije Rafael Mikec uslijedio je obred „poziva“ kandidatkinje za doživotne redovničke zavjete u Redu nakon čega je uslijedila biskupova homilija.

Tumačeći evanđeoski odlomak čudesnog ribarenja na Genezaretskom jezeru, u kojem na vidjelo dolazi otajstvo Isusov poziva upućenog apostolima koje izokreće ljudske kriterije prikladnosti i sposobnosti za vršenje božanskih planova, mons. Šaško je kazao da je povijest Crkve od samih početaka do danas svjedok upravo toj dinamici. „Očito je da Gospodin izabire one koji se trude, koji pokazuju da im je stalo. Tako je pozvao Petra i ostale dok su bili u svome svagdanjem poslu; Mateja je našao za stolom u carinarnici. Ti ljudi, nakon poziva, Bogu na raspolaganje daju sve što jesu i što imaju: svoje vještine, zamisli, mjerodavnosti, pouzdajući se jedino u Isusovu riječ koja zove“, rekao je biskup Šaško.

Nastavljajući homiliju, mons. Šaško istaknuo je da svetkovina Stepinčeva u kojoj se događa slavlje doživotnih zavjeta s. Maristele stavlja pred nas svjedočanstvo poziva blaženog Alojzija Stepinca u kojem se također nova evanđeoska logika izabranja. „Gledajući njegov životopis, čitajući ono što je pisao i slušajući njegove riječi, od samih početaka do smrti, susrest ćemo taj trag svijesti o svojoj neprikladnosti. Ne osjeća se da provodi svoje planove, nego sluša što je Božja volja i potpuno se njoj posvećuje“, rekao je biskup.

Pred pitanjem „Gospodine, zašto ja?“ koje obuzima razmišljanje svakog pozvanog pa tako i blaženog Alojzija ali i s. Maristelu mons. Šaško rekao je da se nalazimo ispred otajstva koje uključuje odgovornost i slobodan pristanak. „Ne možemo zamisliti kako bi izgledala povijest, ali se retorički smijemo pitati, da bismo osjetili težinu pojedinih odgovora: Što bi bilo da su Isusov poziv odbili: Petar, Augustin, Katarina Sienska, Ignacije, Terezija, Ivan Pavao II., blaženi Alojzije…? Ali oni su rekli da će na njegovu riječ baciti mrežu, i povijest je krenula drugim putem i za njih, za one s kojima su živjeli i za cijeli svijet“, istaknuo je mons. Šaško.

Obraćajući se s. Maristeli biskup Šaško naglasio je da zajednica vjernika  u njoj prepoznaje Božji dar kojim je Gospodin zakoračio u barku njezina života. „I onda, kada se pojave dvojbe i nesigurnosti, kušnje i sumnje, uvijek se vratite na isto iskustvo poziva. Tamo se nalazi čovjek, nikada dovoljno prikladan za poslanje; ali tamo se nalazi Krist, uvijek pogleda uprta u srce koje voli, koje želi živjeti za druge, truditi se oko onoga što mu je povjereno, svaki dan“, rekao je mons. Šaško.

Zaključujući homiliju, biskup je istaknuo da s. Maristela, uz Stepinčevo, ime nosi ime Zvijezde mora – Maristela što upućuje na na kompas ili putokaz. „Ovaj je Karmel dio Alojzijeva kompasa, a u njemu se nalazi i Maristela. I kao što sve nas ova zajednica karmelićanki vraća na bitno, da nas ne prekriju slojevi besmislene strke i meteža, neka i vas uvijek prati Gospodinov glas koji poziva, Petrov koji se odaziva i Marijin koji čuva prostore za vršenje Božje volje“, naglasio je mons. Šaško.

Nakon homilije uslijedio je sam obred zavjetovanja koji uključuje dijalog s kandidatkinjom, litanije svih svetih, čin zavjetovanja i vlastoručni potpis dokumenta položenih zavjeta, svečani blagoslov i posvećenje zavjetovanice, te predaje koprene – znaka posvećenja redovnice okićene cvjetnim vijencem.

Po završetku svečanog slavlja novoj punopravnoj članici Reda bosonogih sestara Blažene Djevice od Gore Karmela, s. Maristeli od blaženog Alojzija Stepinca čestitali su biskup, prisutni svećenici prijatelji zavjetovanice, redovnici i redovnice te mnogobrojni vjernici koji su strpljivo čekali u redu da osobno pozdrave s. Maristelu od blaženog Alojzija Stepinca te joj se preporuče u molitve, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Sestra Maristela od blaženog Alojzija Stepinca (Marija Mustapić) rođena je 4. ožujka 1971. u Metkoviću, župa sv. Ilije – Metković. Od dolaska na studij ekonomije i diplome te dugogodišnjeg rada u struci pa sve do redovničkog poziva živjela je u Zagrebu. U Stepinčev Karmel u Brezovici ušla je 30. listopada 2012., a redovničko je odijelo primila 7. prosinca 2013. godine. Privremene zavjete na godinu dana položila je 2. veljače 2015.

 

Piše: IKA.HKM.hr

DANI MANDARINA U OPUZENU

Održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend’

Objavljeno prije

U sklopu manifestacije Dani mandarina, koja se već šestu godinu za redom provodi u organizaciji Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, u petak je održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend‘, na kojoj su sudjelovali predstavnici lokalne uprave i samouprave, predstavnici OPG-ova, otkupljivača, Ministarstva poljoprivrede.

Glavni naglasak rasprave je bio na proizvodnji agruma, ekološkom u odnosu na konvencionalni način proizvodnje, te turističkom aspektu, odnosno budućnosti same proizvodnje i plasmana na tržište.

Izjavu smo dobili od Žakline Marević, ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Poruka današnjeg ‘panela’ je jedna svijetla pogled na budućnost proizvođača u dolini Neretve. Mi kao županija imamo razvijenu poljoprivredu kao drugu gospodarsku djelatnost, odmah iza turizma i drago mi je da je pozitivna poruka poslana iz Srednje poljoprivredne škole u Opuzenu, u kojoj smo na inicijativu ravnateljice Danijele Primorac potpomogli da se uvede i agro-turistički smjer, a sve to vodi našem cilju koji smo postavili prije pet godina, a to je da se u Opuzenu uspostavi dislocirani studij agronomije, – optimistična je Marević.

Manifestacija Dani mandarina je osmišljena u cilju promocije poduzetničkih vještina u agroturizmu, očuvanju tradicijskih vrijednosti doline Neretve kroz daljnju stručnu afirmaciju i turističku valorizaciju mandarine kao agroturističkog brenda.

U raspravi su sudjelovali gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga, Žaklina Marević ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije, Ivana Tomac Talajić ispred Ministarstva poljoprivrede, Mario Car ispred Zavoda za mediteranske kulture, ispred proizvođača mandarina su bili Leo Musulin i Ivan Mihaljević, a ispred otkupljivača Milan Utovac (NTL) i Dragan Crnomarković (Ennafruit grupa), te Joško Curić Babić i predstavnice DUNEA-e Petra Popović i Antonija Odak, i ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole Danijela Primorac.

Manifestacija je održana u okviru Europe Directa.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije