Ostanimo u kontaktu

KARMELIĆANKE

Metkovka Marija Mustapić – sestra Maristela od blaženog Alojzija Stepinca položila doživotne zavjete

Objavljeno prije

Na Stepinčevo, u Karmelu u Brezovici, s. Maristela od blaženog Alojzija Stepinca (Marija Mustapić) položila je doživotne zavjete. Svečano euharistijsko slavlje u zajedništvu s trinaestoricom svećenika, karmelskom zajednicom, obitelji s. Maristele te mnoštvom vjernika predvodio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

Uime poglavarice zajednice sestara bosonogih karmelićanki s. Ilijane Terezije od Karmelske Gospe sve je pozdravio don Stjepan Bolkovac, SDB, te naglasio da je slavlje doživotnih zavjeta velika milost za cijelu Crkvu. Prenoseći okupljenima pozdrave i molitve zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, biskup Šaško istaknuo je da s. Maristela nosi ime blaženog Alojzija što odražava neraskidivu povezanost Karmela u Brezovici s njegovim utemeljiteljem, kardinalom Stepincem. Biskup Šaško pozdravio je sve one koji su s. Maristelu pratili i prate na njezinu putu te posebno njezinu majku Anđu, brata Vide, sestru Ružicu i njihove obitelji te ostalu rodbinu i prijatelje.

Nakon navještaja evanđelja koje je svečano otpjevao đakon Varaždinske biskupije Rafael Mikec uslijedio je obred „poziva“ kandidatkinje za doživotne redovničke zavjete u Redu nakon čega je uslijedila biskupova homilija.

Tumačeći evanđeoski odlomak čudesnog ribarenja na Genezaretskom jezeru, u kojem na vidjelo dolazi otajstvo Isusov poziva upućenog apostolima koje izokreće ljudske kriterije prikladnosti i sposobnosti za vršenje božanskih planova, mons. Šaško je kazao da je povijest Crkve od samih početaka do danas svjedok upravo toj dinamici. „Očito je da Gospodin izabire one koji se trude, koji pokazuju da im je stalo. Tako je pozvao Petra i ostale dok su bili u svome svagdanjem poslu; Mateja je našao za stolom u carinarnici. Ti ljudi, nakon poziva, Bogu na raspolaganje daju sve što jesu i što imaju: svoje vještine, zamisli, mjerodavnosti, pouzdajući se jedino u Isusovu riječ koja zove“, rekao je biskup Šaško.

Nastavljajući homiliju, mons. Šaško istaknuo je da svetkovina Stepinčeva u kojoj se događa slavlje doživotnih zavjeta s. Maristele stavlja pred nas svjedočanstvo poziva blaženog Alojzija Stepinca u kojem se također nova evanđeoska logika izabranja. „Gledajući njegov životopis, čitajući ono što je pisao i slušajući njegove riječi, od samih početaka do smrti, susrest ćemo taj trag svijesti o svojoj neprikladnosti. Ne osjeća se da provodi svoje planove, nego sluša što je Božja volja i potpuno se njoj posvećuje“, rekao je biskup.

Pred pitanjem „Gospodine, zašto ja?“ koje obuzima razmišljanje svakog pozvanog pa tako i blaženog Alojzija ali i s. Maristelu mons. Šaško rekao je da se nalazimo ispred otajstva koje uključuje odgovornost i slobodan pristanak. „Ne možemo zamisliti kako bi izgledala povijest, ali se retorički smijemo pitati, da bismo osjetili težinu pojedinih odgovora: Što bi bilo da su Isusov poziv odbili: Petar, Augustin, Katarina Sienska, Ignacije, Terezija, Ivan Pavao II., blaženi Alojzije…? Ali oni su rekli da će na njegovu riječ baciti mrežu, i povijest je krenula drugim putem i za njih, za one s kojima su živjeli i za cijeli svijet“, istaknuo je mons. Šaško.

Obraćajući se s. Maristeli biskup Šaško naglasio je da zajednica vjernika  u njoj prepoznaje Božji dar kojim je Gospodin zakoračio u barku njezina života. „I onda, kada se pojave dvojbe i nesigurnosti, kušnje i sumnje, uvijek se vratite na isto iskustvo poziva. Tamo se nalazi čovjek, nikada dovoljno prikladan za poslanje; ali tamo se nalazi Krist, uvijek pogleda uprta u srce koje voli, koje želi živjeti za druge, truditi se oko onoga što mu je povjereno, svaki dan“, rekao je mons. Šaško.

Zaključujući homiliju, biskup je istaknuo da s. Maristela, uz Stepinčevo, ime nosi ime Zvijezde mora – Maristela što upućuje na na kompas ili putokaz. „Ovaj je Karmel dio Alojzijeva kompasa, a u njemu se nalazi i Maristela. I kao što sve nas ova zajednica karmelićanki vraća na bitno, da nas ne prekriju slojevi besmislene strke i meteža, neka i vas uvijek prati Gospodinov glas koji poziva, Petrov koji se odaziva i Marijin koji čuva prostore za vršenje Božje volje“, naglasio je mons. Šaško.

Nakon homilije uslijedio je sam obred zavjetovanja koji uključuje dijalog s kandidatkinjom, litanije svih svetih, čin zavjetovanja i vlastoručni potpis dokumenta položenih zavjeta, svečani blagoslov i posvećenje zavjetovanice, te predaje koprene – znaka posvećenja redovnice okićene cvjetnim vijencem.

Po završetku svečanog slavlja novoj punopravnoj članici Reda bosonogih sestara Blažene Djevice od Gore Karmela, s. Maristeli od blaženog Alojzija Stepinca čestitali su biskup, prisutni svećenici prijatelji zavjetovanice, redovnici i redovnice te mnogobrojni vjernici koji su strpljivo čekali u redu da osobno pozdrave s. Maristelu od blaženog Alojzija Stepinca te joj se preporuče u molitve, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Sestra Maristela od blaženog Alojzija Stepinca (Marija Mustapić) rođena je 4. ožujka 1971. u Metkoviću, župa sv. Ilije – Metković. Od dolaska na studij ekonomije i diplome te dugogodišnjeg rada u struci pa sve do redovničkog poziva živjela je u Zagrebu. U Stepinčev Karmel u Brezovici ušla je 30. listopada 2012., a redovničko je odijelo primila 7. prosinca 2013. godine. Privremene zavjete na godinu dana položila je 2. veljače 2015.

 

Piše: IKA.HKM.hr

OBILJEŽAVANJE 100. OBLJETNICE OSNUTKA NK NERETVA

Veterani NK Neretva i Hrvatske reprezentacije igraju ‘Iza Vage’ u petak

Objavljeno prije

Veterani NK Neretva nastavljaju s projektima u čast obilježavanja 100. obljetnice osnutka svoga kluba. Osvajanjem naslova prvaka Hrvatske za veterane 2018. godine, veterani su ovaj veliki jubilej počeli obilježavati dovođenjem domaćinstva prvenstva Hrvatske u veljači ove godine u metkovsku sportsku dvoranu gdje su se, sebi na čast, Klubu i Gradu na ponos, okitili brončanom medaljom. Nakon toga krenulo se u novu akciju, te uz svesrdnu pomoć Grada Metkovića i Nogometnog kluba Neretve, organizirali revijalnu utakmicu sa selekcijom veterana HNS-a koja se s radošću odazvala pozivu i dolaze u goste na igralište Iza Vage 19. srpnja, večer uoči blagdana sv. Ilije zaštitnika grada Metkovića.

Želeći ovu prigodu učiniti što svečanijom veterani Neretve podijelili su događanja te večeri na tri dijela. Prvo će se u 18:00 sati na središtu igrališta okupiti sve bivše, sadašnje i buduće generacije igrača NK Neretva na zajedničkoj “stoljetnoj” fotografiji za uspomenu za budućnost.
I ovim se putem pozivaju svi oni koji su ikada igrali za bilo koju momčad NK Neretve u povijesti da se pridruže na ovoj fotografiji.

Nakon toga, s početkom u 19:00 sati počet će revijalna utakmica, koju će s Neretvine strane, 25 godina nakon, započeti generacija igrača iz povijesne natjecateljske sezone 1994/1995, kada je klub bio sudionik 1. Hrvatske nogometne lige. Veseli podatak da je skoro 90% tadašnje ekipe već potvrdilo ili je vrlo vjerojatno da će doći: Mate Borovac, Robert Mijoč, Mario Ivanković, Vatroslav Mihačić, Jure Ereš, Lukša Veraja, Miljenko Ševelj, Željko Ačkar, Davor Mioč, Ruđelo Vučković, Ivica Šestan, Robert Rebac, Mario Svaguša, Siniša Jukić, Leo Krstičević, Elvis Margeta, Husein Rebac, Marin Galac, Tomislav Raguž, Ante Marinović, Goran Granić, Marijan Lamešić, Renato Srna, Zvonko Obšivač, Frane Pivac, te treneri iz te sezone: Jozo Bebić, Ivica Brečić, Luka Bonačić i Stipe Ilić. Nažalost zbog poslovnih obveza Igor Sršen, Darko Zeljić i Nikola Juričić, koji su u Njemačkoj, trener Mišo Krstičević koji je u Iranu, te Sergej Jakirović kojemu kao treneru prvoligaša Gorice počinje prvenstvo ovaj vikend, nisu u mogućnosti svojom nazočnošću uveličati događaj. Ovo je jedinstvena prilika da metkovsko gledateljstvo još jednom potakne svoje miljenike na istom mjestu nakon četvrt stoljeća.

Nakon otvarajućih 10-15 minuta utakmice na teren će izaći i nastaviti utakmicu aktivna momčad veterana Neretve koja je u pet uzastopnih sezona nastupanja na završnicama prvenstva Hrvatske okitila titulom državnih prvaka i brončanom medaljom. Za tu momčad se najavljuju: Drago Bezer, Zoran Bubalo, Nikša Martinac, Mario Galov, Ante Volarević, Goran Galov, Petar Talajić, Martino Sprčić, Josip Galov, Mišo Obradović, Boris Galov, Mile Bebić, Joško Popović, Darko Cvijanović, Ivan Pehar, Pero Granić, Nikša Galov, Damir Jerković, Nino Šešelj, Goran Proleta i Marin Oršulić.
Hrvatsku reprezentaciju veteranskog nogometna predstavljat će igrači koji uglavnom redovito igraju veteranske lige po cijeloj Hrvatskoj i sudjeluju u završnicama prvenstava Hrvatske. Izborniku Robertu Uroiću za sada su dolazak u Metković potvrdili: Željko Župetić, Ardian Kozniku, Dalibor Poldrugač, Stipe Brnas, Alen Mrzlečki, Hrvoje Štrok, Hrvoje Vejić, Dragan Blatnjak, Ante i Frane Vitaić. Najavljeni su, ali još nisu sigurni Stipe Pletikosa, Mario Stanić i Petar Krpan.

Ulaz na ovaj događaj je slobodan, a veterani Neretve i Hrvatske ovom utakmicom žele izraziti podršku akciji “VELIKO SRCE ZA DJECU NERETVE” i ovom prilikom pozivaju sve donatore velikog srca koji mogu pomoći da to učine uplatom na račun akcije: IBAN: HR65 2340 0091 5110 1995 4, primatelj: Institut za promicanje i razvoj doline Neretve, svrha uplate: Donacija – Veliko srce ili online uplatom preko crowdfunding platforme GoGetFunding na: https://gogetfunding.com/veliko-srce-za-djecu-neretve/

Izvor: NK Neretva

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije