Ostanimo u kontaktu

POVODOM DANA GRADA METKOVIĆA

Metković je grad bogate tradicije i vrijednih ljudi

Objavljeno prije

„Svaka dlaka drito stoji, rič u pismu kad pritoči, istom mirom tebi služim, istim žarom tebe ljubim…, Ovisan san o tebi Metkoviću moj lipi…“, pjevao je pokojni Tomislav Zupčić-Zupa , uz glazbu i stihove Denisa Batinovića -Pekme.

Ta je pjesma postala i svojevrsna himna Grada Metkovića, pa uz svoju povijest ima i budućnost. Isto kao i Metković, grad čije se ime u Dubrovačkom arhivu prvi put spominje daleke 1422.godine, grad koji je u ranom i kasnom srednjem vijeku nastajao i razvijao se u složenim društvenim, političkim i ekonomskim okolnostima i u okviru brojnih državnih tvorevina .Valja naglasiti da su ljudi u tom pograničnom gradu tijekom davnih vremena živjeli u nesigurnim uvjetima, ali se nisu predavali.

Kvalitetniji rast i razvoj bilježi se izgradnjom Luke Metković, željezničke pruge Sarajevo-Metković, a zatim i do Ploča. U 19.stoljeću u sklopu Hrvatskog narodnog preporoda uz razvoj nacionalne svijesti osnivale su se brojne društvene i obrazovne ustanove. Mladići iz Metkovića i okolice sudjelovali su u bitkama u Prvom svjetskom ratu (do 1918.), zatim u Drugom svjetskom ratu, i naposljetku u Domovinskom ratu u kojemu je ostvarena samostalna država Hrvatska. Mnogi su darovali svoje živote za našu slobodu.

Poljoprivreda, trgovina i promet, desetljećima su bile glavne gospodarske grane u Metkoviću. U prošlom stoljeću razvijala se i industrijska proizvodnja (Neretvanski Partizan, Mehanika, Tiskara Biokovo, Progres, Jugoplastika, PIK Neretva), građevinarstvo (Beton i drugi), promet u Luci Metković stalno je rastao, razvijao se, doduše, tranzitni turizam, a u priobalju i stacionirani. Uoči devedesetih u tvrtkama na području općine Metković radilo je oko 9500 radnika.

Tvrtka Razvitak imala je oko 2800 radnika i predstavništva u većem broju općina i gradova u bivšoj državi.

U Vrbovcima i u Koševu u okviru PIK Neretva razvijala se intenzivna poljoprivreda .

Devedesetih godina prošlog stoljeća stvorena je samostalna država Hrvatska. Promijenjeni su politički, društveni i ekonomski odnosi. Bivše državno ili društveno vlasništvo postajalo je privatno. Brojna poduzeća su zauvijek nestala , a na njihovim razvalinama nastali su novi privatni objekti poput trgovačkih centara. Mnoge, privatne firme, uspješno su zakoračile u tržišnu ekonomiju. Održali su se i obrtnici, makar neki, iako su poslovali u otežanim uvjetima.

Međutim, posljedice recesije i kriznih stanja u Europi odrazile su se i na gospodarsko stanje u Metkoviću. Poseban problem je manjak novih radnih mjesta. Taj problem prisutan je u cijeloj zemlji. Unatoč svemu u Metkoviću su nikli brojni značajni objekti, Arheološki muzej u Vidu, Prirodoslovni muzej Metković, zgrada Suda, Sportska dvorana Gimnazije, Sustav za obranu od poplava, Dom za starije i nemoćne, nekoliko stambenih zgrada, pronađena su rješenja za neke prometne probleme, uređeni su Gradski park i Gradski trg, obnovljena je Gradska sportska dvorana, šire se i uređuju vrtići i škole, realiziraju se projekti odvodnje , asfaltiraju se ulice. Svaka gradska vlast učinila je koliko je mogla, a mnoge stvari ovise i o suradnji s državnim tijelima.

Prema zadnjem popisu Metković ima oko 17 tisuća stanovnika. Još uvijek je natalitet već od mortaliteta što nas svrstava u red vodećih gradova u Hrvatskoj. I to je dobro saznanje.

Metković je i grad goleme tradicije koju njegovi stanovnici čuvaju i njeguju.

Gradska glazba, „maškare“, Kazalište, plesna i folklorna baština, arheološka baština(AM u Vidu), pjesništvo i književnost uopće, Ornitološka zbirka (danas Muzej), svetkovine , posebice blagdan zaštitnika sv.Ilije, djela povjesničara , ugostiteljstvo i gastronomija, samo su dio te sadržajima bogate tradicije i svih vrijednosti koje su stvarali stanovnici Metkovića, bilo da su stalno živjeli u Metkoviću ili su se odselili i u srcu ostavili staze zavičaja.

U Metkoviću su rođeni brojni danas svjetski poznati znanstvenici- liječnici, ekonomisti, profesori, književnici, povjesničari, političari…

Malo je gradova u svijetu koji se mogu dičiti tako velikim sportskim postignućima kao što je Metković.

Nogometna tradicija ovdje stanuje više od 100 godina, rukometna skoro 60 godina, veslačka isto tako, boćarska vrlo dugo, košarkaška i mnoge druge, a u novije vrijeme rastu brojni momčadski i individualni sportovi.

I da ne biste pomislili da je u Metkoviću baš sve idealno, dodajemo da nije.

Ima i bit će uvijek  problema kao i nezadovoljnih građana .

Sudeći prema dosadašnjim postignućima i najavama svih aktivnosti aktualne gradske uprave, unatoč pandemijskim vremenima, vjerujemo da će se sve najvažnije aktivnosti i programi uspješno realizirati u interesu svih građana i za poboljšanje općih uvjeta života.

Sve to neka blagoslovi sv.Ilija, nebeski zaštitnik Metkovića, s molbom da nas zaštiti od COVID-a, ali i od poplava i suše. Metkovci će i dalje vjerovati i u njegovu zaštitu i u svoj rad, kao i u svoju hrvatsku državu.

KULTURNA MANIFESTACIJA

Održana 11. Rimska noć u Naroni

Objavljeno prije

U organizaciji Turističke zajednice grada Metkovića i Arheološkoga muzeja Narona te uz potporu Grada Metkovića, u petak je u Vidu održana 11. Rimska noć u Naroni.

Epidemiološke mjere su se pobrinule da se ovogodišnja manifestacija održi sa znatno manjim brojem posjetitelja, ali organizatori su se potrudili osmisliti zaista zanimljiv program na temu medicine u staroj Naroni. Na tu temu je održana i radionica za djecu, a ovogodišnji gosti su im bili predstavnici Turističke organizacije Kotor koji su prezentirali arheološko nalazište u Risnu.

Središnji dio programa, na terasi Arheološkoga muzeja prigodnim govorom otvorili su ravnateljica Turističke zajednice grada Metkovića Magdalena Medar Ujdur i ravnatelj Arheološkoga muzeja Narona Toni Glučina. Zabavni program su otvorili Ivan i Sunčica sa neizostavnim Vodorige fire show-om, te kazališna Udruga Virko iz Šibenika koja je baš za ‘Rimsku noć u Naroni’ napravila kazališnu predstavu ‘Vijesti iz Rima’.

Glavni dio programa na terasi Arheološkoga muzeja smo prenosili uživo, pogledajte video prilog.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije