JAMA CONGERIA

Metković dobio još jedno turističko odredište

Jučer je na ulazu u Jamu u Predolcu, uz popratne sadržaje, svečano otvoren Edukativni centar 'Congeria'

Objavljeno 8. veljače 2014. u kategorijama: Metković, News, Priroda i društvo, Turizam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jučer je na ulazu u Jamu u Predolcu svečano otvoren Edukativni centar ‘Congeria’ pa je tako Jama, uz popratne sadržaje, postala dostupna i turistima.

Gotovo donedavna samo su upućeniji znali da u Metkoviću, praktički u dvorištu obitelji Vuica, postoji jama s jezercem u kojemu živi jedini podzemni školjkaš na svijetu – Congeria, kojega postoji nekoliko vrsta, a metkovska nosi naziv Congeria kusceri, prema slovenskome malakologu Ljudevitu Kuščeru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osnivač i investitor Centra ‘Congeria’ Markica Vuica je prema idejnome rješenju Branka Jalžića i svojemu te uz administrativnu suradnju Meri Rogošić uspio dobiti novac iz Darovnice GEF-a u okviru Projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom (Program malih darovnica) koji provode Hrvatske vode pa je ulaz i pristup Jami učinio dostupnim javnosti, a time i turistima.

Projekt su sufinancirali: Hrvatske vode, Ministarstvo turizma, Dubrovačko-neretvanska županija, Croatia osiguranje d.d., Jamnica d.d., Jama Baredine. U realizaciji projekta sudjelovali su: Udruga za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve Baštinik, Hrvatsko biospeleološko društvo, Društvo za istraživanje krša DIK Freatik i Udruga Divina Natura, piše metkovic.hr.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari