Ostanimo u kontaktu

URBANI DIO JERKOVCA

Metković bogatiji za jedno ugodno mjesto za druženje, otvoren Caffe bar LONGO

Objavljeno prije

Metković je bogatiji za jedno ugodno mjesto za druženje uz kavicu ili opuštajuće pivo. Točnije, urbani dio Jerkovca na križanju Ulice Alozija Stepinca i Jadranske ulice, u neposrednoj blizini Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića, dobio je novi ugostiteljski objekt, Caffe bar LONGO.

Osim pomno osmišljenog svakog detalja, popularnih cijena pića te terase od 120 m², ovaj ugostiteljski objekt krasi i uljudno osoblje koje će vas pristojno docekati u svako doba dana, bilo da je riječ o jutarnjoj kavici ili popodnevnom druženju ili proslavi uz piće.

NAGRADNA IGRA CB LONGO

Svakako zanimljiv detalj koji govori koliko se brine o gostima je i nagradna igra povodom otvorenja, koja vodi tri para na vikend u Vilu Danicu.

U nagradnoj igri sudjelujete konzumacijom jednog od četiri pića (gin, cedevita, mala kava s mlijekom i dec cole (10kn) te heineken točeni 0,25) te popunjavanjem osobnih podataka u formi za sudjelovanje na poleđini računa. Nagradna igra traje do 2. rujna.

O Vili Danici smo već pisali, ukratko, pored mirnog i opuštajućeg mjesta krasi je ugodan prostor za druženje uz bazen, grill i druge sadržaje.

UVEDENI BRZI TESTOVI

U županiji Metković ima najgoru epidemiološku situaciju – tvrdi Lakić

Objavljeno prije

Besplatni brzi antigenski testovi od ponedjeljka su dostupni i u Dubrovniku. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, epidemiolog Mato Lakić kaže kako su s brzim testiranjem počeli prošlog tjedna u Metkoviću. U ova dva grada, na ovaj je način dosad testirano stotinjak osoba sa simptomima virusa COVID-19, a sljedeći u kojem se planira krenuti s antigenskim testiranjem je Korčula. Samo u ponedjeljak ovom je metodom testirano 49 osoba u Dubrovniku i 13 u Metkoviću.

– Važno je naglasiti kako brze testove koristimo kod osoba koje dođu na testiranje u prvih pet dana bolesti, dakle u ranoj simptomatskoj fazi. Oni kojima je nalaz brzog testa pozitivan upućuju se u izolaciju, jednako kao što je slučaj sa serološkim testiranje, a osobe koje dobiju negativan rezultat a imaju simptome bolesti ponovit će testiranje za dva dana ili će biti upućene na PCR testiranje – kaže dr. Mato Lakić.

Nema nestašice

Iako se kod antigenskog testiranja u nekim mjestima govorilo o korištenju istog uzorka za dodatno PCR testiranje kod negativnih rezultata, ovdje to nije moguće pa pacijentu uzima posve novi uzorak brisa. Nadalje, pacijenti koji simptome bolesti imaju dulje od pet dana odmah se upućuju na serološko testiranje jer se pokazalo da nakon petog dana koncentracija antigena može biti niža od granice detekcije kod brzih testova što može rezultirati lažno negativnim nalazom. No, epidemiolozima i zdravstvenim djelatnicima ova ‘nova’ metoda značajno olakšava rad i troškove.

– Antigenski testovi su daleko brži i značajno jeftiniji od seroloških. Ovisno o proizvođaču, rezultati su vidljivi u razdoblju od nekoliko minuta do najdulje pola sata. Imamo dovoljno testova u Zavodu, još smo ih naručili a kako je više dobavljača, nema straha od nestašice – kaže ravnatelj Lakić, napomenuvši kako brze testove koristi i dubrovačka bolnica za pacijente sa simptomima koji trebaju neki pregled.

Do ovog tjedna, u Dubrovniku se takav test mogao napraviti samo u privatnoj zdravstvenoj ustanovi po cijeni od 375 kuna. Komercijalno testiranje koriste kompanije za provjeru zdravstvenog stanja zaposlenika, a najčešće su to pomorci, no, brzi testovi zasad nisu prihvaćeni među brodarskim kompanijama.

U Metkoviću najteže

Antigenski testovi su korišteni u zagrebačkim školama kako bi se provjerilo stanje sa zarazom među školskom populacijom i zaposlenicima. Na dubrovačkom području nema indikacija da su škole žarišta zaraze, kaže naš epidemiolog. Brojka zaražene djece ne odskače od drugih dobnih kategorija. No, srednjoškolci u Metkoviću trenutačno su u online nastavi.

– U našoj županiji, Metković ima najgoru epidemiološku situaciju. Zbog čega je tako? Ne možemo tvrditi, ali možemo govoriti o dojmu kako nam zaraženi često ne žele reći gdje su se zarazili, prešućuju važne informacije, a onda je mnogo teže raditi. U takvim slučajevima se čini kao da radimo Sizifov posao, tražimo samo pozitivne a nemamo pouzdane informacije o kontaktima zaraženih – upozorava dr. Lakić.

Jedan od razloga značajnijeg širenja virusa na metkovskom području je činjenica da se nalaze u pograničnom području, češći su obiteljski posjeti i gostovanja po svadbama u susjednom hercegovačkom kraju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije