OBNOVLJENO LJETNO KINO U METKOVIĆU

Metkovci i njihovi gosti ponovno mogu uživati u projekcijama na otvorenom

Objavljeno 17. srpnja 2017. u kategorijama: Foto Galerija, Metković, News.

ljetno-kino-1

Galerija

Sinoćnjom projekcijom ovoljetnoga filmskog hita Planet majmuna: Rat Metković je nakon puno godina ponovno dobio Ljetno kino, kojega se stariji s nostalgijom sjećaju, a mlađi od trideset ili nešto više godina ga ne pamte.

S obzirom na diskontinuitet te činjenicu da se u međuvremenu dogodila tehnološka revolucija koja svakome omogućuje imati „kino“ u svome džepu, tj. na pametnome telefonu, ohrabrujući je broj gledatelja na sinoćnjoj projekciji. Među njima su bili gradonačelnik Dalibor Milan, saborski zastupnici Božo Petrov i Nikola Grmoja te zamjenica župana Žaklina Marević.

Inače, kinoprikazivačka djelatnost u Metkoviću bila je zamrla gašenjem staroga Kina Pobjeda. Osim neuvjetne dvorane tome je doprinijela i zastarjela kinooprema, kojom se nisu mogli prikazivati novi filmovi. Stoga je prije nešto više od dvije godine Ustanova za kulturu i sport obnovila kinoprikazivačku djelatnost. Staro ime Kina Pobjeda zasjalo je novim sjajem. Nabavljena je suvremena kinooprema, a trenutno je u tijeku, nakon 40 godina, i nabava novih kazališnih/fimskih stolica vrijednih 700.000 kn. Svega toga ne bi bilo da Ustanova nije kontinuirano aplicirala na natječaje Ministarstva kulture RH i Grada Metkovića. Već tada se gledalo unaprijed. Kupljeno i platno za obnovu Ljetnoga kina, no put do ponovnog otvaranja toga, nekada kultnog mjesta u Metkoviću, nije bio nikako lagan. Trebalo je rekonstruirati kompletnu pozornicu s akustičnom školjkom i krovištem nad njom te sanirati terasu nad ulazom, pod kojom je projekcijska kabina. To je ponovno stajalo dosta novca, u čemu su opet pomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Metković, ali i svi posjetitelji Kina Pobjeda koji su kupnjom ulaznica omogućili daljnja ulaganja, piše metkovic.hr

Premda sve još nije idealno, Ustanova za kulturu i sport odlučila je ovoga ljeta građanima ponuditi desetak projekcija, a tehnički će se nedostatci otklanjati postupno. Za sve projekcije cijena će biti promotivnih 20 kuna, što je na samoj granici isplativosti, ali puno je važnije da Metkovci i njihovi gosti ponovno steknu naviku uživanja u filmskim hitovima uz Neretvu.

Komentari