Ostanimo u kontaktu

STIHOVI STOJANA VUČIĆEVIĆA

Metkovac sa splitskom adresom, Darko Matičević, montirao spot za šansonu ‘Neretva’

Objavljeno prije

Metkovac sa splitskom adresom, Darko Matičević montirao je video uradak za pjesmu ‘Neretva‘, pok. pjesnika Stojana Vučićevića.

Riječ je o najljepšoj pjesmi ikada posvećenoj Neretvi, koju je naš nažalost rano preminuli pjesnik posvetio svojoj majci. Kao šansona prvi put je izvedena 2002. godine na 5. Međunarodnom festivalu šansone Chansonfest u Zagrebu, uz festivalski orkestar, pod ravnanjem dirigenta Alana Bjelinskog.

Šansonu ‘Neretva’ uglazbio je Darko Matičević, koji ujedno potpisuje aranžman i svira klavijature, uz kojeg pjesmu izvode: Jurica Karuza na glasoviru, Albert Limić na bas gitari, Mladen Magud na akustičnoj gitari, Zvonimir Boldin svira flautu, Andrej Petković Petko udaraljke uz Gudački kvartet SPLIT i Teanu Kovačević kao prateći vokal.

Šansona je snimljena 2002. godine u tonskom studiju Deva, a snimio i montirao ju je Damir Marušić te potpisao kao producent zajedno sa Darkom Matičevićem.

NERETVA, – majci posvećeno

I da ti ispunim postelju pjesmom
Ostaješ rijeka, rijeka u meni
Kad val ti krade iz ponoći zvijezdu
I čamci sjete izviru iz vena

Dugo, o dugo, u vir ću ti ronit
Da negdje na žalu nađem mili
Od pepela lik; pa ćemo se lijepo
U oblutak spojit i vrisnut tuzi
Od safira slik

Neka si voda, s ribama ću teći
Nek lasta zida snove ispod mosta
U ovoj noći s popcem ćemo pjevat
Do Ušća gdje nas slani grobar čeka

                    Autor Stojan Vučićević

Piše: Dalibor Čutura / Metković NEWS

EUROPSKI ODBOR REGIJA

Župan Dobroslavić: Naklonost EU proširenju na zapadni Balkan je prilika za te zemlje, Gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu sastanka Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove (CIVEX) Europskog odbora regija. Jedna od temi sastanka je Paket mjera za proširenje EU-a 2020. Župan Dobroslavić u funkciji izvjestitelja govorio je o svom radu na pripremi mišljenja na ovu temu čija podloga je dokument Europske komisije objavljen u listopadu ove godine.

Rekao je kako će se mišljenje baviti položajem lokalne i regionalne samouprave u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, te manjkavosti demokracije na lokalnoj razini u smislu nedostaka u vladavini prava, upravljanju, slobodi medija, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i dr., te da će zagovarati jačanje položaja i uloge lokalne i regionalne samouprave. Naglasio je pritom da naklonost EU proširenju na zapadni Balkan predstavlja priliku za te zemlje čemu pridonosi i gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj. Također, mišljenja je da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebale postati članice EU-a, što bi bilo dobro za te zemlje, ali i za EU, s političkog, gospodarskog i sigurnosnog aspekta, ali da sve te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za pristupanje EU, te da Turska treba tek uvjeriti EU da je doista spremna prihvatiti europske standarde i vrijednosti.

Europska komisija 6. listopada ove godine predstavila je Gospodarski i investicijski plan za zapadni Balkan, dokument kojim Komisija najavljuje pomoć u visini od devet milijardi eura za ulaganje na zapadni Balkan. U odnosu na Tursku EU je do sada preusmjerio 83 milijuna eura za potporu borbi protiv bolesti COVID-19 i potporu onima koji su najviše pogođeni. Europski odbor regija kontinuirano je uključen u procese na zapadnom Balkanu kroz svoju radnu skupinu za zapadni Balkan te tri zajednička savjetodavna odbora osnovana na paritetnoj osnovi s lokalnim i regionalnim vlastima iz zemalja u procesu pristupanja EU.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije