Ostanimo u kontaktu
HDZ BANNER

NATJECANJE 'COPERNICUS HACKATON'

Metkovac Marin Leontenko sa svojom ekipom Crogis osvojio prvo mjesto

Objavljeno prije

U Zagrebu 23. i 24. listopada održano je natjecanje Copernicus Hackaton u kojem je sa svojim timom pobijedio naš Metkovac Marin Leontenko.

Nagradu za najbolji rad na temu Aplikacije u industriji, poljoprivredi i šumarstvu osvojila je Marinova ekipa Crogis. Njihova pobjednička aplikacija Green Island korištenjem satelitskih i drugih podataka o tlu, naseljenosti, vegetaciji, prometu, visini područja, kulturama koje se uzgajaju i drugih, omogućuje da se na području otoka Hvara vidi točno gdje leže potencijali za uzgoj određenih vrsta bilja i kultura poput lavande, masline i vinove loze.

Marinova pobjednička ekipa Crogis

Profesor Željko Bačić s Geodetskog fakulteta kaže da su okupili čak 21 ekipu.

– To je do sada najveći Hackaton u Europi, a koji podupire Europska komisija. Svrha je razviti nove ideje koje će nam omogućiti da primijenimo satelitske scene i podatke za različite namjere. Tu je i zaštita okoliša, industrija…

Bačić dodaje da su ih mladi ugodno iznenadili.

– Moram reći da su došli s fenomenalnim idejama te da sa znanjem razvaljuju, iako je ovo prvi Hackaton.

Inovativnosti ne manjka, ističe član Ocjenjivačkog suda, Dario Bojanjac.

– Tu su zanimljive ideje oko pametnih gradova, pametne uprave, zaštite okoliša i primjene u poljoprivredi i šumarstvu. Tu imamo i ideje oko promatranja otoka plastike koje se kreću morima, zaraženost šuma ili kako ocijeniti najbolju plažu…

Bojanjac ističe da sve ove ideje svakako mogu pomoći u budućnosti u borbi za zaštitu okoliša.

Najbolji će biti nagrađeni ulaskom u Copernicusov akcelerator, što će im omogućiti da ih dalje razvijaju i eventualno doguraju do startupa ili tvrtke.

Izvor: HRT

RADOVI NA VODOOPSKRBNOJ MREŽI

Doljani večeras od ponoći na sat vemena bez vode

Objavljeno prije

Obavještavaju se korisnici vodnih usluga u naselju Doljani (Bih)  da će sutra 3.7.2020. od 00:00-01:00 sati zbog  radova na vodoopskrbnoj mreži doći do prekida u isporuci vode.

Iz gradskog vodovoda korisnici se mole razumijevanje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije