Ostanimo u kontaktu

NATJECANJE 'COPERNICUS HACKATON'

Metkovac Marin Leontenko sa svojom ekipom Crogis osvojio prvo mjesto

Objavljeno prije

U Zagrebu 23. i 24. listopada održano je natjecanje Copernicus Hackaton u kojem je sa svojim timom pobijedio naš Metkovac Marin Leontenko.

Nagradu za najbolji rad na temu Aplikacije u industriji, poljoprivredi i šumarstvu osvojila je Marinova ekipa Crogis. Njihova pobjednička aplikacija Green Island korištenjem satelitskih i drugih podataka o tlu, naseljenosti, vegetaciji, prometu, visini područja, kulturama koje se uzgajaju i drugih, omogućuje da se na području otoka Hvara vidi točno gdje leže potencijali za uzgoj određenih vrsta bilja i kultura poput lavande, masline i vinove loze.

Marinova pobjednička ekipa Crogis

Profesor Željko Bačić s Geodetskog fakulteta kaže da su okupili čak 21 ekipu.

– To je do sada najveći Hackaton u Europi, a koji podupire Europska komisija. Svrha je razviti nove ideje koje će nam omogućiti da primijenimo satelitske scene i podatke za različite namjere. Tu je i zaštita okoliša, industrija…

Bačić dodaje da su ih mladi ugodno iznenadili.

– Moram reći da su došli s fenomenalnim idejama te da sa znanjem razvaljuju, iako je ovo prvi Hackaton.

Inovativnosti ne manjka, ističe član Ocjenjivačkog suda, Dario Bojanjac.

– Tu su zanimljive ideje oko pametnih gradova, pametne uprave, zaštite okoliša i primjene u poljoprivredi i šumarstvu. Tu imamo i ideje oko promatranja otoka plastike koje se kreću morima, zaraženost šuma ili kako ocijeniti najbolju plažu…

Bojanjac ističe da sve ove ideje svakako mogu pomoći u budućnosti u borbi za zaštitu okoliša.

Najbolji će biti nagrađeni ulaskom u Copernicusov akcelerator, što će im omogućiti da ih dalje razvijaju i eventualno doguraju do startupa ili tvrtke.

Izvor: HRT

UZ PRIMJERE DOBRE PRAKSE

Dođite na radionicu iz ekološke poljoprivrede u Opuzenu

Objavljeno prije

Dubrovačko-neretvanska županija poziva sve zainteresirane poljoprivrednike, udruge poljoprivrednika, tehničare i stručnjake na području poljoprivrede i ekologije, kao i predstavnike lokalne samouprave i poduzetničke udruge na radionicu iz ekološke poljoprivrede.

Radionica će se održati u srijedu, 4. ožujka 2020. godine s početkom u 15:00 sati u hotelu Merlot u Opuzenu, a teme su “Ulaz u sustav ekološke poljoprivrede” i “Zahtjevi i obveze proizvođača” koje će voditi cerfiticirana predavačica Ana Marušić Lisac iz poduzetničkog centra Biotechnicon.

Uspješne primjere ekološke proizvodnje i poslovanja prezantirat će troje proizvođača s područja doline Neretve, OPG Ostojić, OPG Klaudija Krstičević te tvrtka Novallis.

Svoj dolazak potvrdite do 2. ožujka 2020. godine na e-mail adresu cedo.vuckovic@dubrovnik-neretva.hr ili broj telefona +385 20 351 482.

Radionice se organiziraju u sklopu projekta GECO2 koji će ujedno biti i predstavljen nazočnima.

Dubrovačko-neretvanska županija sudjeluje kao partner u EU projektu Green economy ad CO2 (Zelena ekonomija i CO2) koji se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420,353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.832,00 kuna.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250

Najčitanije