Ostanimo u kontaktu

SPLIT

Metkovac fra Ivo Rastočić položio svečani zavjet

Objavljeno prije

Fra Ivo Rastočić, zavjet, foto - franjevci-st-com (20)

U subotu, 15. rujna 2018., četvorica bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja položila su svečane zavjete u Redu Manje braće. Fra Slaven Čeko (Livno), fra Filip Čogelja (Kaštel Stari), fra Ivo Rastočić (Metković) i fra Željko Štrbac (Zagreb) zavjetovali su se da će doživotno živjeti u poslušnosti svojim poglavarima, u čistoći i bez vlasništva.

Svečano zavjetovanje slavljeno je za vrijeme euharistijskog slavlja, kojim je u crkvi Presvetog Otkupitelja predsjedao fra Joško Kodžoman, provincijal splitske redovničke zajednice. Koncelebriralo je 38 svećenika, među kojima: fra Domagoj Runje, gvardijan samostana na Trsteniku, fra Ivan Maletić, definitor i magistar bogoslova u Zagrebu, fra Ivica Jurić, magistar bogoslova u Splitu, fra Anđelko Domazet, v.d. dekana KBF-a Sveučilišta u Splitu, i drugi svećenici, pristigli iz župnih zajednica zavjetovanika ili drugih župa. Obredničar kod slavlja bio je fra Dejan Međugorac, župni vikar u Drnišu, a liturgijsko  pjevanje animirao  je samostanski zbor, pod vodstvom gosp. Pere Prosenice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U crkvi je bilo oko 200 vjernika, uglavnom članova obitelji i rodbine četvorice mladih franjevaca. Obredničar je na početku kratko uveo u tijek slavlja, a točno u 10.30 sati krenula je procesija iz sakristije prema samostanskoj crkvi. Asistirali su franjevački bogoslovi. Na slavlju su bili nazočni i novaci s Visovca, pristigli sa svojim meštrom i domeštrom. O. Provincijal u propovijedi je istakao aktualnost franjevačke karizme, koja je toliko raširena i prepoznatljiva u hrvatskom narodu. Zaželio je mladim redovnicima ustrajnost na započetom putu te u ime zajednice obećao bratsku pomoć na putu posvećenja. Nakon propovijedi provincijal Kodžoman postavio je pitanja kandidatima o spremnosti da se potpuno posvete Bogu, nasljedujući primjer sv. Franje Asiškog i Pravilo Reda Manje braće. Slijedilo je pjevanje litanija, a potom sâm čin svečanog zavjetovanja. Zavjetovanici su pojedinačno pristupali predsjedatelju slavlja, čitajući vlastoručno ispisan obrazac zavjetovanja. Nakon što su sva četvorica pred okupljenom zajednicom izrekla doživotne zavjete, pristupili su prisutni fratri i svjetovni svećenici, koji su čestitali novim punopravnim članovima Provincije. Euharistijsko slavlje nastavljeno je kao uobičajeno.

Poslije Popričesne molitve okupljenima se obratio fra Domagoj Runje, gvardijan Franjevačkog samostana o. fra Ante Antića. Čestitao je braći slavlje svečanih zavjeta te kratko protumačio geslo koje su izabrali za dan svojega zavjetovanja i tiskali ga na prigodnim sličicama. Zbor je poveo starodrevni himan Tebe Boga hvalimo, a predsjedatelj je potom udijelio svečani blagoslov. Slavlje je nastavljeno zajedničkim ručkom, kojeg je samostan organizirao za prisutne svećenike, bogoslove, časne sestre, članove obitelji, rodbinu i prijatelje zavjetovanika. Još jednom čestitamo našoj braći te im želimo obilje Božjeg blagoslova, uz molbu svemogućem Bogu da pošalje novih radnika u svoj vinograd.

Tekst/foto: fra Šimun Markulin / franjevci-st.com

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

58 novih slučaja zaraze koronavirusom, devet osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 58 novih slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o 28 osoba muškog spola i 30 osoba ženskog spola: 32 iz Dubrovnika, deset iz Ploča, devet iz Metkovića, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Stona te jednoj iz Konavala i Korčule.

Preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ. 1952.g.).

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izliječeno je 38 osoba: 18 iz Ploča, 13 iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke, jedna iz Lumbarde, Metkovića i Orebića.

U posljednja 24 sata obrađeno je 636 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 146 597 uzoraka.
U OB Dubrovnik hospitalizirane su 23 osobe pozitivne na koronavirus, a pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji je 770 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 963 slučaja kršenja samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije