Ostanimo u kontaktu

SPLIT

Metkovac fra Ivo Rastočić položio svečani zavjet

Objavljeno prije

Fra Ivo Rastočić, zavjet, foto - franjevci-st-com (20)

U subotu, 15. rujna 2018., četvorica bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja položila su svečane zavjete u Redu Manje braće. Fra Slaven Čeko (Livno), fra Filip Čogelja (Kaštel Stari), fra Ivo Rastočić (Metković) i fra Željko Štrbac (Zagreb) zavjetovali su se da će doživotno živjeti u poslušnosti svojim poglavarima, u čistoći i bez vlasništva.

Svečano zavjetovanje slavljeno je za vrijeme euharistijskog slavlja, kojim je u crkvi Presvetog Otkupitelja predsjedao fra Joško Kodžoman, provincijal splitske redovničke zajednice. Koncelebriralo je 38 svećenika, među kojima: fra Domagoj Runje, gvardijan samostana na Trsteniku, fra Ivan Maletić, definitor i magistar bogoslova u Zagrebu, fra Ivica Jurić, magistar bogoslova u Splitu, fra Anđelko Domazet, v.d. dekana KBF-a Sveučilišta u Splitu, i drugi svećenici, pristigli iz župnih zajednica zavjetovanika ili drugih župa. Obredničar kod slavlja bio je fra Dejan Međugorac, župni vikar u Drnišu, a liturgijsko  pjevanje animirao  je samostanski zbor, pod vodstvom gosp. Pere Prosenice.

U crkvi je bilo oko 200 vjernika, uglavnom članova obitelji i rodbine četvorice mladih franjevaca. Obredničar je na početku kratko uveo u tijek slavlja, a točno u 10.30 sati krenula je procesija iz sakristije prema samostanskoj crkvi. Asistirali su franjevački bogoslovi. Na slavlju su bili nazočni i novaci s Visovca, pristigli sa svojim meštrom i domeštrom. O. Provincijal u propovijedi je istakao aktualnost franjevačke karizme, koja je toliko raširena i prepoznatljiva u hrvatskom narodu. Zaželio je mladim redovnicima ustrajnost na započetom putu te u ime zajednice obećao bratsku pomoć na putu posvećenja. Nakon propovijedi provincijal Kodžoman postavio je pitanja kandidatima o spremnosti da se potpuno posvete Bogu, nasljedujući primjer sv. Franje Asiškog i Pravilo Reda Manje braće. Slijedilo je pjevanje litanija, a potom sâm čin svečanog zavjetovanja. Zavjetovanici su pojedinačno pristupali predsjedatelju slavlja, čitajući vlastoručno ispisan obrazac zavjetovanja. Nakon što su sva četvorica pred okupljenom zajednicom izrekla doživotne zavjete, pristupili su prisutni fratri i svjetovni svećenici, koji su čestitali novim punopravnim članovima Provincije. Euharistijsko slavlje nastavljeno je kao uobičajeno.

Poslije Popričesne molitve okupljenima se obratio fra Domagoj Runje, gvardijan Franjevačkog samostana o. fra Ante Antića. Čestitao je braći slavlje svečanih zavjeta te kratko protumačio geslo koje su izabrali za dan svojega zavjetovanja i tiskali ga na prigodnim sličicama. Zbor je poveo starodrevni himan Tebe Boga hvalimo, a predsjedatelj je potom udijelio svečani blagoslov. Slavlje je nastavljeno zajedničkim ručkom, kojeg je samostan organizirao za prisutne svećenike, bogoslove, časne sestre, članove obitelji, rodbinu i prijatelje zavjetovanika. Još jednom čestitamo našoj braći te im želimo obilje Božjeg blagoslova, uz molbu svemogućem Bogu da pošalje novih radnika u svoj vinograd.

Tekst/foto: fra Šimun Markulin / franjevci-st.com

U ŽUPANIJI FUNKCIONIRA SUSTAV ZAŠTITE ŽRTAVA NASILJA U OBITELJI

Dubrovačko-neretvanska županija reagirala na grube neistine o projektu Sigurne kuće

Objavljeno prije

Zbog izjave da Dubrovačko-neretvanska županija nije prijavila projekt Sigurne kuće na Socijalni fond, koju je u emisiji ”Jedan na jedan” Dubrovačke televizije 21. siječnja izrekla gradska vijećnica Grada Dubrovnika iz redova SDP-a gđa Tatjana Šimac Bonačić, a koja izjava sugerira da ova županija nije učinila ništa na rješavanju problema žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u obitelji, želimo naglasiti da je to bezočna neistina te još jednom ponoviti za javnost činjenice:

Dubrovačko-neretvanska županija prijavila je 17. studenog 2020. prethodno pripremljeni projekt Sigurne kuće za područje Dubrovačko-neretvanske županije koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt uključuje uspostavu sustava podrške i rekonstrukciju objekta sigurne kuće, jačanje kapaciteta stručnjaka i osoba koje rade sa žrtvama nasilja kao i podizanje svijesti javnosti o neprihvatljivosti nasilja i njegovim negativnim posljedicama. Vrijednost prijavljenog projekta je 11.700.000,00 kuna i trenutno je u posljednjoj fazi provjere, te se uskoro očekuje Odluka o financiranju.

Za vrijeme dok se investicija u to trajno rješenje u potpunosti ne završi Županija je uz pomoć Ministarstva i Caritasa Dubrovačke biskupije organizirala privremenu Sigurnu kuću koja je na raspolaganju za žrtve obiteljskog nasilja. Ona se, nažalost, koristi od strane jedne žrtve nasilja i u vrijeme izricanja ove grube neistine od strane gđe Šimac Bonačić.

Problemu obiteljskog nasilja, kojem Vlada RH i ova županija pristupaju krajnje odgovorno, trebali bi odgovorno pristupati svi akteri na javnoj sceni.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije