Ostanimo u kontaktu

DAN HRZ-a

Metkovac Bruno Bulum izveo prvi samostalni let na Pilatusu

Objavljeno prije

Kadeti 24. naraštaja hrvatskih vojnih pilota izveli su 7. prosinca prve samostalne letove na avionima Pilatus PC-9M u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku. To je važan korak u njihovoj letačkoj karijeri, a prije prvog samostalnog leta četvorica kadeta uspješno su položila ispitne letove pod vodstvom ovlaštenih ispitivača, što je ujedno bila i zadnja provjera spremnosti za samostalnu izvedbu letova na Pilatusu PC-9M.

Svaki su pokret kadeta u zraku kroz tri školska kruga iznad piste u Zemuniku pozorno pratili njihovi nastavnici letenja, koji su im potom uputili i prve čestitke. Voditelj obuke bojnik Nino Perović izrazio je zadovoljstvo što je još jedan naraštaj polaznika potvrdio spremnost za nastavak školovanja, a prvi samostalni letovi pružit će im dodatno samopouzdanje i energiju. “Polaznici su već na temeljnoj obuci na avionu ZLIN 242 L pokazali dobre rezultate, a nastavkom obuke na Pilatusu potvrdili su potencijal koji treba sustavno brusiti do zadnjeg koraka u školovanju,” istaknuo je.

Bruno Bulum dolazi iz Metkovića. Istaknuo je kako mu je svako odvajanje od zemlje u kabini aviona neopisivo i motivirajuće: “Samostalni let neponovljiv je osjećaj i iskustvo kojem sam se veselio od prvog dana obuke.”

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U nastavku obuke slijedi usvajanje sadržaja iz razdjela osnovnog i naprednog akrobatskog letenja, a na kraju svakog razdjela kadete očekuje novi test polaganja ispitnih letova te provedba samostalnih letova.

Piše: Hrvatski vojnik

PROSVJETA

Posao prosvjetnih radnika nije lak, a opterećen je i nizom problema

Objavljeno prije

Autor

Nijedan posao nije lagan ako ga ljudi žele obavljati na najkvalitetniji mogući način, svaki posao ima  svoje specifičnosti i težinu društvene odgovornosti, a za dobiti radno mjesto treba završiti određeni fakultet, zanat, ili neku drugu školu ili studij.

Proteklih dana puno se pisalo o prosvjetnim radnicima , stjecanju statusa zaposlenika, pripravničkom radu, plaćama, ugrozama od strane pojedinaca i skupina, plaćama..

Da bi netko u osnovnoj ili srednjoj školi postao stručnim suradnikom ili učiteljem valja mu odraditi godinu dana pripravničkog staža odnosno trebao bi se stručno usavršavati (bez zasnivanja radnog odnosa) u nekoj odgojno-obrazovnoj ustanovi kako bi nakon toga mogao polagati stručni ispit i zatim se javiti na natječaj za određeno radno mjesto.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Međutim, država više ne financira zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa , a bez odrađenog posla kandidati ne mogu polagati stručni ispit, pa se sukladno tomu ne mogu javljati ni na natječaje. Doduše, u nedostatku stručnih djelatnika škole i u slučaju nagle potrebe mogu na određeno vrijeme uposliti i osobe bez stručnog ispita .

Osim toga, zbog ograničenih mogućnosti zapošljavanja , velik broj prosvjetnih radnika godinama radi na određeno vrijeme, a to znači da radi tri mjeseca, pa onda pauzira pet, pa opet radi dva mjeseca i tako godinama. Da u školama nedostaje učitelja i profesora matematike, fizike, biologije ili kemije , svima je poznato. Stoga su škole primorane zapošljavati nestručne osobe , koje ukoliko se pojavi mogućnost trajnog zapošljavanja moraju na fakultetima upisivati pedagošku grupu predmeta.

U nemogućnost nalaženja radnog mjesta, mnogi učitelji i stručni suradnici traže i pronalaze zaposlenje u realnom sektoru.

U školama je sve više ekscesnih situacija, raznih oblika nasilja i ugroza drugih vrsta. Plaće prosvjetnih radnika u odnosu na stručnu spremu daleko su niže od plaća ostalih visokoobrazovanih stručnjaka, pa je i zbog toga sve manji interes za školovanje , posebno za deficitarna zanimanja.

Brojne države u fazi deindustrijalizacije izdvajaju nemala sredstva za kvalitetnije obrazovanje novih generacija jer u obrazovanju vide mogućnost novih oblika razvoja društva.

Vrijeme je za stvarni zaokret u odnosima prema prosvjetnim radnicima (i ne samo njima) i njihovoj ulozi u društvu.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije