Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

TIHI PROBLEM DRUŠTVA

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno prije

nasilje-nad-zenama

Organizacija žena HSS-a Hrvatsko srce, uputila je priopćenje povodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. U 21. stoljeću civilizacija je, čini nam se, na svom vrhuncu. Tehnološki razvoj dosegao je svoj maksimum i čini nam se da nema toga što čovjek više ne može. Ali upravo danas je dan kada trebamo malo zastati i zapitati se koliko smo zapravo napredovali i koliko smo cilizirani. Danas, kada se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, naša je dužnost po tko zna koji put upozoriti na ovaj ogroman društveni problem. Danas je dan kada trebamo glasno zapaviti kako nasilje nad ženama nije odgovor ni na jedno pitanje!

U svakodnevnom životu nerijetko, nažalost, čujemo “glasna šuškanja“ poput “on ima naglu narav”, “on se ne može kontrolirati”, “on vrlo često zaviruje u čašicu”, „neshvaćen je i nesretan“… i sve to kao opravdanja za iživljavanja, bilo psihička ili fizička, nad slabijima. S druge strane, isto tako nažalost nerijetko, zlostavljana žena zataškava problem, laže kako joj „nije ništa“, modrice objašnjava vlastitom neopreznošću… Jer nema hrabrosti, jer se boji za djecu, jer ne vjeruje sustavu koji bezbroj puta nije dovoljno zaštitio žrtvu! Okretanjem glave na drugu stranu i sami postajemo sudionici takvih obiteljskih tragedija.

Organizacija žena HSS-a „Hrvatsko srce“ od svog se osnutka, a u duhu Radićevog nauka, zalagala za čovječnost i pravdu; našem je nauku uvijek u središtu čovjek, a središtu našeg djelovanja uvijek su obitelj i žena. Žena kao majka, kćer, baka, sestra, supruga… I upravo zato danas želimo da nas čuju svi, a posebice muškarci, jer problem nasilja nad ženama neće se riješiti samo ukoliko će žene imati dovoljno hrabrosti da ga same rješavaju. Dragi muškarci, ta zlostavljana žena može biti vaša majka, sestra ili kćer; ne okrećite glavu jer tako ohrabrujete nasilnika; zaštitite svoje obitelji! Isto tako, pozivamo sve institucije zadužene za ovu problematiku da se aktivnije uključe, da zaštite zlostavljane žene i da ih zaštite od zlostavljača. Nadamo se da društvo od ovog problema neće okrenuti glavu, jer ovo nije „tuđi problem“, želimo da potreba za obilježavanjem ovog datuma ubrzo iščezne i da žene, možda naše majke, sestre, bake ili supruge, dobiju zaštitu i poštovanje.

Nastavi čitati

JUBILARNA NOĆ KNJIGE

Gradska knjižnica Metković poziva na predstavu za djecu ‘Nemaš pojma, Grizlijane!’

Objavljeno prije

U Gradskom kulturnom središtu u srijedu, 21. travnja u 17.30 sati održat će se predstava za djecu ‘Nemaš pojma, Grizlijane!‘ u izvedbi Kazališta Smješko iz Zagreba.

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina, traje do 45 min, a ulaz je besplatan.

Glavni lik predstave je simpatični medo Grizlijan, koji počinje učiti kako se treba sam snalaziti u svijetu koji ga okružuje. Predstava se bavi problemima sa kojima se susreće svako dijete pri polasku u školu kada mora naučiti kako postati samostalniji i kako prihvatiti odgovornosti. Ova poučna priča uči djecu kako nema smisla plakati nad onime u čemu nisu dobra, već se treba truditi i promijeniti to radom.

Organizator je Gradska knjižnica Metković povodom jubilare, desete Noći knjige.

Predstava će se održati u skladu sa epidemiološkim mjerama i preporukama.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije