Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

DRUŠTVO MEDICINSKIH SESTARA DOMOVINSKOG RATA

Medicinske sestre iz Metkovića Marija Cvitanović i Tereza Baće koautorice knjige ‘Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu’

Objavljeno prije

U Pakracu je 1. ožujka održana svečana promocija knjige ‘Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu – svjedočanstva‘ na kojoj su sudjelovale Marija Cvitanović, glavna sestra Doma zdravlja Metković u ratnom periodu i Tereza Baće, glavna sestra Ratne bolnice Metković. Promocija knjige organizirana je u sklopu obilježavanja svečanosti vezanih za početak Domovinskog rata u Pakracu. Promociji je nazočio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Knjiga je nastala na inicijativu Društva medicinskih sestara Domovinskog rata i Ljerke Pavković, inicijatorice osnutka Društva. Između 106 autora, 90 svjedočanstava i 6 priča u knjizi se nalaze i svjedočanstva medicinskih sestara Ratne bolnice Metković koje su se prisjetile trenutaka te evocirale potisnute uspomene na ratna vremena. Pri tom su nas  podsjetile na važnu ulogu medicinskih sestara u Domovinskom ratu.

Da se ne zaboravi: Zbog priljeva sve većeg broja ranjenika s Južnog bojišta, krajem 1991. donosi se odluka o pretvaranju Doma zdravlja u Ratnu bolnicu Metković koja je djelovala od 1991. do 1996. U očekivanju bombardiranja Metkovića, a i na povećan opseg ratnih djelovanja na susjednim ratištima, Dom zdravlja Metković dislociran je u podrum Robne kuće Razvitak 16.12.1991., a  Ratna bolnica službeno je osnovana 25.4.1992. kao radna jedinica u sastavu Doma zdravlja Metković. U Ratnoj bolnici Metković liječen je od posljedica ranjavanja 1831 vojnik, od toga broja 1010 vojnika je liječeno ambulantno, a 821 vojnik je hospitaliziran. Ratna bolnica djelovala je do 29.2.1996.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Isječak iz knjige – Svjedočanstvo Tereze Baće, glavne sestre Ratne bolnice Metković

„Do početka rata radila sam kao sestra u rodilištu, njegovala porodilje i novorođenčad. Kad sam imenovana Glavnom sestrom Ratne bolnice Metković, ratnu medicinu morala sam brzo savladati, prolaziti strahote rata i odlaske na teren. To vrijeme pamtim i kao vrijeme nesebičnog darivanja. Sve smo s ljubavlju radili, žrtvovali se jedni za druge. O braniteljima da ne govorim, oni su nam bili kako braća, kao članovi obitelji. Ranjenici s teškim povredama svakodnevno su dolazili u ratnu bolnicu. Često, kad su imali lakše povrede, nisu ni htjeli ostajati, već su se vraćali u svoje jedinice.

Jednog dana doveden je ranjenik kojemu je niz nosila visila amputirana ruka. Prizor je bio mučan i težak. Čovjek je bio blijed, miran i bez glasa. Kad je spušten s nosila vidjeli smo da su mu i obje noge raznesene granatom. Nijemo smo stajali, samo smo očima pričali. Dr. Borić je signalizirao očima da je tri amputacije teško preživjeti.

Glas s nosila prekinuo je tajac: Ljudi, što me gledate, spasite me, kući imam troje djece!

Svi smo se pokrenuli. Operacijska sala bila je spremna za tren. Kad sam se, nakon šest sati,  vratila iz Splita, operacijska ekipa je još bila s istim ranjenikom. Ranjenik je nakon operacije transportiran za KBC Split.

Koračajući kući mračnom ulicom zastala sam, suze su same počele liti. Tu tamu sam voljela, u njoj bi ostala sva moja tuga i ljutnja zbog rata. Sa smiješkom na licu ušla sam u kuću, sišla u podrum i zagrlila moje četvero djece od 16, 14, 13 i 6 godina. Oni su mi pokazali oslikani zid podruma na kojem je pisalo Happy family!“

GU ‘METKOVIĆ 600’

Predstavljene poštanska marka, žig i omotnica s fotografijom Metkovića

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković / Metković.hr

U organizaciji GU ‘Metković 600’ u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković u subotu su predstavljene poštanska marka, žig i omotnica prvoga dana s fotografijom Metkovića.

Marku, žig i omotnicu prvoga dana predstavili su predsjednik i tajnik Udruge ‘Metković 600’ Ivica Puljan i Ivo Veraja, stručne suradnice HP-a Helena Tičinović i Miljenka Manenica te metkovski filatelist Mario Gabrić, a u nazočnost zamjenika gradonačelnika Metkovića Roberta Doke i predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića.

Kako je istaknuto na predstavljanju, marku, žig i omotnicu prvoga dana Hrvatska pošta pustit će u optjecaj u ponedjeljak, 17. siječnja, a povodom obilježavanja 600. obljetnice od prvoga spomena Metkovića u pisanom dokumentu. Inicijativu za tiskanje marke pokrenula je GU ‘Metković 600’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Prije dvije godine je poznati metkovski filatelist g. Mario Gabrić pristupio meni i g. Ivi Veraji s namjerom da se tiska poštanska marka povodom 150 godina crkve sv. Ilije proroka. Međutim, tada je bilo prekasno za realizaciju, pa je napravljen poštanski žig. Tada je krenula ideja da se nešto napravi i za 600. obljetnicu Metkovića, i to je naravno poštanska marka. Zahvaljujem se Hrvatskoj pošti što je u svoja izdanja za 2022. godinu uvrstila marku koja se zove ‘600. obljetnica Metkovića’. Marka je tiskana u 30000 komada, a u Metković ih je došlo 1500. Za filateliste su napravljene omotnice prvoga dana, a na njima se nalazi stari motiv Metkovića s mostom te marka i žig prvoga dana. Marku, omotnicu i žig dizajnirao je Duje Šegvić, a autor fotografije je Marin Veraja, – istaknuo je predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan.

Marka i omotnica prvoga dana moći će se kupiti u slobodnoj prodaji od 17. siječnja u svim hrvatskim poštanskim uredima, dok će se žig prvoga dana moći dobiti u Glavnoj pošti u Zagrebu u Branimirovoj ulici.

– Ovo je druga marka s kojom se mi kao grad vežemo. Naime, HP je 2005. izdala marku s fotografijom Narone i tada je žig prvoga dana bio u Poštanskom uredu u Vidu. Bilo je još nekoliko maraka povezanih s našim gradom, ali ovih 600. godina je znatna obljetnica i velik događaj te je HP prepoznala da svakako moramo obilježiti. Marka je ipak simbol i ona putuje svijetom. Lijepo je da naš grad putuje skupa s lijepim čestitkama i pismima te tako dođe do krajnjeg korisnika, – istaknula je stručne suradnice HP-a Miljenka Manenica.

Predstavljanje marke, žiga i omotnice s fotografijom Metkovića prvi je od planiranih događaja kojima će se obilježiti 600. obljetnica od prvoga spomena Metkovića u pisanim dokumentima. Kako je istaknuto na predstavljanju, Metković se prvi put spominje u dokumentu koji nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine.

– Prvi spomen Metkovića u pisanom dokumentu nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine. Taj se dokument nalazi u dubrovačkom arhivu, a javnosti ga je predočio prof. Ivan Jurić. Ovo područje tada je bilo pod kontrolom Dubrovačke Republike. Gabela je bila poznata luka gdje se trgovalo solju koja je bila strateška sirovina. Kako piše u spisu, pod Metkovićem na Neretvi carinici su presreli jednoga trgovca s njegovom posadom u lađi te mu zaplijenili robu jer su sumnjali na ‘šverc’. Taj trgovac se tada potužio dubrovačkom knezu i taj je spis ostao u arhivu s nadnevkom 17. siječnja 1422, – kazao je Puljan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije