Ostanimo u kontaktu

NA PRVOJ CRTI

Matea Dominiković s N1 komentira napade kojima je izložena ‘Nisam nikom otela pravo na testiranje!‘

Objavljeno prije

Matea Dominiković, novinarka N1 televizije, testirala se na koronavirus. Kad je ovu informaciju na svom Facebook profilu objavio njen kolega iz redakcije, Ilija Jandrić, oni koji prethodno nisu gledali Matein prilog o “drive in” dijagnostici, nisu znali da je ona to napravila za potrebe tv priloga.

Ali svi oni koji je, osim gledatelja N1, poznaju imali su razloga za zabrinutost. Matea je, naime, pravi ulični reporter, a cjelodnevnim izvještavanjem naročito se istaknula na dan potresa u Zagrebu.

Može ju se ovih dana vidjeti kako na udaljenosti od dva metra intervjuira političare, usrće u žižu, a u žiži je COVID-19.

– Kakav je nalaz testa – bili smo znatiželjni.

– Negativan, evo baš sinoć su mi javili – stigao je brzi Matein odgovor.

– Uf.

Bio je to razlog da nakratko s njom popričamo telefonom.

Ona je od ovog vikenda tjedan dana na odmoru, u skladu s odlukama urednika N1 televizije, da se raspodijele u timove radi poštovanja mjera obrane od epidemije, pa onima koji prate program njene televizije poručuje da je dobro i da odmara u svom zagrebačkom podstanarskom stanu.

– Da sam sad malo manje odgovorna, krenula bih sad doma na jug vidjeti svoje, ali ne pada mi na pamet. Željna sam roditelja, seste i cijele obitelji.

MAJKA SE UZNEMIRILA, A TKO NE BI?!

Majka se, naravno, bila uznemirila zbog testa, a tko ne bi, ali brzo sam je smirila. Inače toliko sam pozitivna duha da je rezultat morao biti negativan – raspoložena je ova mlada reporterka, inače iz Otrić Seoca kod Metkovića.

Gledatelji će je se sjetiti i kao mete seksističkog ispada zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

“Vi mene rajcate”, rekao joj je tada umjesto da joj odgovori na pitanje o GUP-u.

Njeno testiranje na koronavirus, nakon što je javnost doznala da nije učinjeno zbog indikacija na bolest ili suspektnih kontakata, nije prošlo bez negodovanja dijela javnosti. Zašto se ne poštuju zdravstveni prioriteti, pitali su neki na društvenim mrežama.

Zašto je njen test obrađen, ako postoje jasni kriteriji zašto se netko testira, a netko ne, što je liječnička procjena koje u ovom slučaju nije bilo?

Tako su glasili neki od negativnih komentara na Matein postupak.

Matea Dominiković se s kolegicom s Nove TV zatekla na novinarskom zadatku, gdje je trebala snimiti kako izgleda postupak testiranja.

KAD VAM VEĆ ČEPRKAMO PO NOSU…

– Čekali smo u redu po dvoje na novouvedenu dijagnostiku, u redu sam bila s kolegicom s Nove TV. Liječnici su nam rekli: Kad vam već čeprkamo po nosu, zašto da vam ne napravimo test?

Rekle smo da nemamo simptome, nikad mi ne bi palo na pamet da napravim test. Ali normalno je da smo naposlijetku obje pristale, uostalom i mi smo na neki način izložene, jer nam se posao odvija na ulici i u dnevnom smo kontaktu s većim brojem ljudi.

Kolegica je čak bila nemirna prije uzorkovanja, ja nisam jer sam slično uzimanje brisa već doživjela – govori Dominiković.

– Uostalom, taj dan je bilo samo 30 uzorkovanja, a inače ih se može uzeti oko tristo dnevno. Među zadnjima su obradili naše uzorke, jer su procijenili čiji su prioritetniji.

Smatram da nismo nikome uzurpirale pravo na testiranje – odgovara Matea svima koji su ovih dana propitivali njen postupak.

Dodaje da je legitimno pravo svakoga preispitivati i slaže se da postoje prioriteti, ali ona i njena kolegica nisu ni na čemu inzistirale.

DRŽITE SE, ČUVAJTE SE

– Sretna sam što postoje i komentari poput “držite se i čuvajte se svi novinari i vi ste svojevrsni junaci ove priče”. I stvarno junački radimo, mi na N1 televiziji, kao i ostale kolege.

Novinarima N1 i Nove TV u obranu su stali i na twitteru koronavirus.hr što je službena stranica za sve informacija o epidemiji, gdje je navedeno da se radi o novinarskom poslu kako bi se ljudima približio postupak testiranja.

Za sve one koji su trenutno na listi čekanja, jer broj potencijalno zaraženih i onih koji su s takvima bili u kontaktu raste, Matea poručuje kako je drive in dijagnostika brza i bezbolna.

– Može se doći osobnim autom ili taksijem. Na sigurnoj ste udaljenosti od ostalih, a sve se odvija brzo.

Eto, Mateina epizoda s virusom prošla je sretno, što želimo i drugima.

Piše: Silvana Uzinić/Slobodna Dalmacija
Foto: Biljana Blivajs/Hanza Media

TKO ĆE DOBITI DRŽAVNE PARCELE

Poljoprivrednici strahuju, što će biti s državnim parcelama u dolini Neretve

Objavljeno prije

Autor

Zakoni o državnom poljoprivrednom zemljištu mijenjali su se nekoliko puta, a najnoviji prijedlozi izmjena i dopuna Zakona čekaju saborsku raspravu ili proceduru.

Nakon objavljenih prijedloga u dolini Neretve postojala je bojazan da će jedinice lokalne samouprave dobiti neograničene mogućnosti odlučivanja te da će pojedinci ili tvrtke dobivati i do 100 hektara državnoga zemljišta, što ne bi bilo prihvatljivo svima koji žele obrađivati zemlju i proizvoditi.

Poznato je da su neke udruge i pojedinci prilikom svake izmjene i dopune Zakona imale primjedbi, a često su se javljale i informacije o nezakonitostima u raspodjeli državnoga zemljišta.

Iako najnovije izmjene i dopune Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu još nisu prošle saborsku proceduru, a održana je javna rasprava, Grad Opuzen je prije nekoliko dana objavio natječaj za zakup parcela s naznakom da prednost imaju dosadašnji korisnici i domicilno stanovništvo, a posebice mlađi poljoprivrednici. Radilo se o 770 hektara zemljišta i zakupu na 25 godina s mogućnostima produljenja, s maksimalnom površinom od 3 hektara.

Dodatnih nekoliko desetaka hektara planirano za povrat davalo bi se u zakup na kraće razdoblje.

I onda, kao grom iz vedra neba, poništen je natječaj s obrazloženjem da nije moguća komunikacija sa svim zainteresiranima zakupiteljima te da su ustanovljene nove čestice zemljišta koje nisu navedene u natječaju.

Inače, Opuzen je bila prva jedinica lokalne samouprave u dolini Neretve koja je raspisala takav natječaj.

Zbog toga se postavlja pitanje zašto stručne službe ili tko već, nisu na vrijeme popisali sve čestice kojima država (Grad) raspolaže pa onda objavili natječaj, a i zbog čega je uopće natječaj raspisan kad u Saboru još nije donesena odgovarajuća odluka.

Prema medijskim osvrtima i mišljenjima poljoprivrednika natječaj je poništen zbog stoga što većina dosadašnjih zakupoprimaca ne bi prošla na novom natječaju, a izgubili bi posjede koje su koristili.

Oni koji desetljeće ili dva posjeduju određene površine i koji su zasadili mandarine i brali ih, ali i podmirivali svoje obveze, pitaju se zašto njih ne štite zakonski propisi i zbog čega ne mogu ostvarivati dodatne prihode. Nisu za to da mlađi dobiju parcele, a da ih oni sa 60 ili 70 godina života moraju napustiti.

Zalažu se i za prijenos prava posjedovanja određenih površina sa starijih osoba na njihov prvi nasljedni red prilikom natječaja za zakup, te za neka druga prava.

Uglavnom, svi traže razumijevanje i odgovarajuće odluke države, kako bi se izbjegli mogući sudski procesi, pa i pred europskim sudištima.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije