Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

MARULIĆEVA

Je li na pomolu međunarodni incident

Objavljeno prije

Zbog učestalih pritužbi naših sugrađana koji žive i prolaze ulicom Marka Marulića u Metkoviću, koje su granični policajci ove godine u nekoliko navrata zaustavljali u prolazu te ih usmeno opominjali da su u prekršaju, da im za prolazak spomenutom ulicom treba pogranična propusnica, odlučili smo istražiti cijeli slučaj.

U posjedu smo Sporazuma između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisanog 2013. godine, koji svojim dodatkom ‘C’ točno definira na kojem mjestu je potrebna pogranična propusnica.

Naime, u dodatku ‘C’ se navodi da je propusnica potrebna na graničnom prijelazu Ulica Marka Marulića (Metković) – Gabela, što bi značilo na graničnom prijelazu kod Jura Shopa. Kako je naknadno 2015. godine taj prijelaz predefiniran u međunarodni, propusnica na njemu više nije potrebna.

Po našim saznanjima ne postoji sporazum koji nalaže da je za kretanje ulicom Marka Marulića potrebna pogranična propusnica. Tome u prilog ide i nedostatak prometnih znakova na ulazu u ulicu, koji bi trebali jasno upućivati da se krećete kroz zonu sa zabranama ili ograničenjima.

U neformalnom razgovoru sa djelatnicima granične policije doznajemo kako je stigla nova uredba, ali nitko ništa točno ne zna niti smije javno reći. Međutim, ako je to doista tako, postavlja se pitanje zašto javnost nije upoznata s tim? Također se nameće pitanje zašto na ulazu u Ulicu Marka Marulića nije postavljena tabla ili znakovlje da je tom ulicom ograničeno kretanje. Da ne spominjemo da je za donošenje međugraničnih odluka potrebna suglasnost obje strane, jer odredbe se ne smiju provoditi samoinicijativno. Niz je nejasnoća oko ove situacije, stoga razumijemo zabrinutost građana.

Shodno svemu navedenom, poslali smo upit na sve relevantne adrese, o čemu ćemo vas izvijestiti po primljenom odgovoru.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Županija danas na 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom, osam osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom (26 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 28 osoba iz Dubrovnika, 12 iz Orebića, osam iz Metkovića, sedam iz Ploča, šest iz Blata, četiri iz Vele Luke, tri iz Opuzena i Župe dubrovačke, dvije iz Konavala i Pojezerja, jednoj iz Kule Norinske te četiri osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaraženo 38 muških i 42 osobe ženskog spola, a 56 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Izliječene su 72 osobe: 20 iz Dubrovnika i Metkovića, devet iz Župe dubrovačke, pet iz Orebića i Stona, dvije iz Konavala, Korčule, Kule Norinske, Ploča i Pojezerja, jedna iz Dubrovačkog primorja i Vele Luke te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađeno je 359 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 58 022 uzorka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 65 osoba pozitivnih na koronavirus. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od čega su dva na invazivnoj, a pet na neinvazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 1304 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 619 kršenja mjere samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije