Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

ARHEOLOGIJA

Markica Vuica predao Arheološkom muzeju Narona keramičke nalaze iz prapovijesti

Objavljeno prije

Predsjednik Udruge za promicanje zaštite u kulturne baštine Neretve ‘Baštinik’ Markica Vuica predao je ravnatelju Arheološkoga muzeja Narona Toniju Glučini nove arheološke nalaze koji su pronađeni prilikom speleoloških istraživanja.

Riječ je o 17 ulomaka keramike koji su pronađeni u dva speleološka objekta, jami i špilji  na području Grada Ploča.

– Iako keramika mora proći analizu, već sada možemo reći da je iz prapovijesnog razdoblja. Ovo je već drugi put da predajemo keramičke ulomke Muzeju. Prije dvije godine također smo predali vrlo zanimljive nalaze koje smo pronašli u špilji na području Općine Zažablje, špilji kod sela Bobovište te iz jedne vrlo male špilje kod sela Brestice, – kazao je Vuica.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ravnatelj Glučina istaknuo je važnost ovih arheoloških nalaza.

– Za početak želim zahvaliti gospodinu Markici Vuici na ovim vrijednim nalazima. U suradnji s njim, Arheološki muzej Narona će dobiti materijale koji su prikupljeni u pećinskim objektima i koji će biti registrirani u fundusu Muzeja. Nalazi trebaju proći postupak čišćenja i konzervacije, a iza toga i stručne obrade, ali već sada možemo reći da se radi o prapovijesnoj keramici. Svaka spoznaja o prapovijesti doline rijeke Neretve bit će od iznimnog značaja za kulturu i povijesna istraživanja, a svaki podatak vezan za te nalaze će biti iskoristiv za buduća istraživanja, – kazao je Glučina.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

29 novih slučajeva zaraze koronavirusomm, dvije osobe iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o 13 osoba muškog spola i 16 ženskog: sedam iz Dubrovnika, pet iz Vele Luke i Župe dubrovačke, četiri iz Konavala, tri iz Blata, dvije iz Korčule i Lumbarde te jednoj iz Trpnja.

Izliječeno je 40 osoba: 22 iz Dubrovnika, četiri iz Blata i Stona, dvije iz Metkovića, Ploča i Župe dubrovačke te jedna iz Konavala, Lumbarde, Vele Luke i s Lastova.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U posljednja 24 sata obrađena su 533 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 138 076 uzoraka.
U OB Dubrovnik hospitalizirano je 15 osoba pozitivnih na koronavirus. Dva pacijenta zahtijevaju intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji je 907 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježen je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 948 slučajeva kršenja samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije