Ostanimo u kontaktu

UDRUGA BAŠTINIK

Markica Vuica načelnici općine Zažablje Maji Perleta-Vrnoga uručio primjerak brošure ”Voda iz kamena”

Objavljeno prije

Načelnici Općine Zažablje Maji Perleta Vrnoga jutros je Markica Vuica simbolično uručio primjerak brošure pod naslovom ”Voda iz kamena”, svoj autorski rad, u nakladi Udruge za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve ”Baštinik” iz Metkovića.

Brošura Voda iz kamena je sufinancirana od strane Općine Zažablje kroz ”projekt javnih potreba u području udruga građana za 2020. g.“ i dijelom iz sredstava za sufinanciranje programa javnih potreba u kulturi Dubrovačko-neretvanske županije za 2020. g.

Sam naziv brošure sugerira čime se autor želio obratiti čitateljima i na jedan specifičan način predstaviti ove kulturno-povijesne spomenike ljudskih ruku koji su i danas aktualni ne ulazeći u stručne analize. U brošuri prevladava slika koja sama za sebe govori više od bilo kakvih riječi. Činjenica da je ovdje obrađeno jedno malo područje ne umanjuje vrijednost i trud a istovremeno ostavlja mogućnost za jedno opširnije i sustavnije bilježenje ovih spomenika ljudskog truda.

Promocija brošure ”Voda iz kamena” održati će se kad se za to steknu uvjeti, a dotad zainteresirani mogu putem e-maila bastinikn@gmail.com naručiti svoj primjerak.

Markica Vuica
Udruga za promicanje zaštite prirodne i kulturne baštine Neretve BAŠTINIK

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

Donosimo impresivnu fotogaleriju i podatke sa zimskog prebrojavanja ptica vodarica

Objavljeno prije

Tijekom siječnja, najčešće sredinom mjeseca, svake godine u Hrvatskoj i diljem Europe radi se zimsko prebrojavanje ptica zimovalica. Cilj je prebrojavanja pokriti što više vodenih površina i prebrojiti ptice zimovalice širom Europe, što su kod nas u dolini Neretve, a i  dijelu Pelješca od Bistrine, Stona do Sresera, činili članovi Ormitološkog društva Brkata sjenica.

Podatci koji se dobiju s terena šalju se nacionalnom kordinatoru (Tibor Mikuška) koji će podatke proslijediti europskom kordinatoru. Iz dobivenih podataka, praćenjem stanja, mogu se dobiti podatci o brojnosti populacija i prema potrebi mogu se poduzimati mjere zaštite ugroženih vrsta. Tijekom siječnja tisuće volontera širom Europe pridružit će se prebrojavanju ptica vodarica.

Kao i mnogo godina do sada članovi Ornitološkog društva Brkata sjenica pridružili su se akciji prebrojavanja proteklog vikenda na cijelom području doline Neretve i dijela Pelješca od Bistrine, Stona do Sresera.

Tom prilikom su nas izvijestili:

– Obišli smo sva područja (prijeđeno je gotovo 700 km) koja smo dobili za odraditi u tri dana, 15., 16. i 17. siječnja. Vrijeme je bilo bez kiše, vrlo hladno za naše prilike, bilo je i bure, no izdržali smo. Što se stanja brojnosti ptica tiče, uz neke iznimke, veoma smo zadovoljni, a zadovoljni smo i brojnošću vrsta. Prebrojano je više od osam tisuća ptica i više od četrdeset vrsta, a točan broj znat ćemo nakon obrade terenskih podataka. Spomenut ćemo neke od podataka s terena koji kažu da je stanje zadovoljavajuće, a kod nekih vrsta i bolje nego u prijašnjim obilascima pa se možemo pohvaliti (unatoč provokacijama) da liske možete vidjeti u samim gradovima Metkoviću, Opuzenu, Pločama te u svim mjestima uz riječne tokove. Što se tiče patke, osam vrsta zimuje u brojnosti koja se kreće do blizu 2 500 jedinki širom Neretve. Na zimovanju imamo i rijetke vrste crnogrlog i ušatog gnjurca, riđe muljače, zlatare pijukavce, velike pozvizdače, crnu patku, žalare cirikavce, ronce, plijenore, a nakon dvije godine i veliki ronac došao je na ušće Neretve. Kao pticu koja je pokazala veliki napredak po brojnosti spomenut ćemo eju močvaricu koje je izbrojano oko šezdeset jedinki, što je za tu vrstu grabljivice impresivan broj za Neretvu te patku kreketaljku (malobrojna je kod nas na zimovanju) koja je s rekordne brojnosti od 47 jedinki na zimovanju do sada došla do broja 52 jedinke ove godine. Radujemo se napretku u brojnosti ptica zimovalica u dolini Neretve, a i šire, rekao je čelnik tog društva Bariša Ilić te je s nama podijelio fotogaleriju doživljaja s terena.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije