Ostanimo u kontaktu

HRVATSKI SAVEZ UDRUGA

Marina Mustapić (UOSI Prijatelj) izabrana u Upravni odbor Hrvatskog saveza udruga OSIce

Objavljeno prije

Foto: Sisak.Info / Ilustracija: Metković NEWS

Udruga TOMS iz Trogira u subotu, 18. svibnja bila je domaćin predstavnika udruga – članica Hrvatskog saveza udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji OSIce koji su se upoznali s radom udruge TOMS te u njihovim prostorijama održali redovnu izvještajnu i izbornu skupštinu Saveza.

Nacionalni savez danas u svom članstvu ima 10 Udruga i to od krajnjeg istoka do krajnjeg juga Republike Hrvatske, a zajedno svi već 4 godine aktivno rade na povećanju dostojanstva i kvalitete življenja te unaprjeđenju socijalne uključenosti djece s razvojnim teškoćama, osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Na izvještajnoj skupštini jednoglasno je usvojeno izvješće o radu Saveza i financijskom poslovanju u 2018. godini, a tijekom izvještajne skupštine svaka udruga članica predstavila je i svoja vlastita postignuća u prošloj godini što je bila prigoda za međusobno prenošenje primjera dobre prakse.

Savez je prošle godine dao potporu nekoliko nacionalnih inicijativa od kojih izdvajaju podršku njihovoj članici – udruzi „Kolibrići“ u borbi da lijek Spinraza postane dostupan svim oboljelima od spinalne mišićne atrofije. Savez se priključio s još tridesetak udruga iz cijele Hrvatske inicijativi i dopisu Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture o suzbijanju diskriminacije zbog nepristupačnih Jadrolinijinih trajekata koji je rezultirao ulaskom predstavnika Udruga u radnu skupinu povodom pripreme nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Također izravno djeluje i putem svog predstavnika u radnoj skupini Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za izradu Nacrta prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi. Putem medijske podrške također je sredinom prošle godine Savez ukazao na pokušaj smanjenja broja sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle prema nacrtu prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući, a također od kraja prošle te tijekom 2019. na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavnice Saveza Osice sudjeluju na sastancima vezanim uz analizu provedbe Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima. Sve ove i osnovne administrativne aktivnosti Saveza tijekom 2018. godine financirane su kroz Natječaje prijavljene ne Grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju te uplatama članarina i donacija.

Skupština Hrvatskog saveza udruga

Nakon izvještajne Skupštine u Trogiru je održana i izborna Skupština na kojoj je za predsjednicu Saveza jednoglasno izabrana Aleksandra Milković iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije koja tu funkciju obnaša od 2016. godine. Za dopredsjednicu Saveza izabrana je Dijana Aničić iz splitske Udruge roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“, a funkciju izvršnog direktora obavljat će Ivica Bašić iz Udruge tjelesnih invalida ‘TOMS’ Trogir. U Upravni odbor Saveza sljedeće 4 godine izabrani su Dijana Smajo (UOSI SMŽ), Marina Mustapić (Udruga OSI ‘Prijatelj’ Metković), Renata Žukina (Udruga ‘Korak dalje’ Daruvar i Dijana Aničić ( Udruga ‘Anđeli’ Split). Nadzorni odbor Saveza sastavljen je od stručnih djelatnika i roditelja koji nisu članovi udruga – članica Saveza, ali od prvog dana podržavaju njegov rad,a to su Jasna Primorac, Ana Čudina i Magda Grubišić.

Rad Saveza u 2019. godini financira Grad Sisak u iznosu od 15.000 kn, ostatak prihoda je iz donacija i članarina.

Piše: Sisak.Info

ŽUPANIJA SPREMNA POMOĆI U PROMOCIJI NAŠIH VINA U SAD-u

Župan Dobroslavić primio predstavnike američke tvrtke CPWI i vinske udruge Komarna 7

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić s pročelnikom UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem i direktoricom tvrtke Dubrovnik partner sastao se danas s predstavnicom američke tvrtke ”Croatian Premium Wine Imports” (CPWI), podrijetlom Metkovkom, Mirenom Bagur te predstavnikom vinske udruge Komarna 7, Mihovilom Štimcem.

Bangur je ovom prilikom prezentirala svoje poslovne planove za uvoz vina i promociju Dubrovačko-neretvanske županije u SAD-u, te istaknula kako njezina tvrtka vrši uvoz i distribuciju vina iz vinogorja Komarna na predjelu Bostona u američkoj saveznoj državi Massachusetts.

Kazala je i kako interes za našim vinima na američkom tržištu premašuje očekivanja, stoga planira osim uvoza vina iz vinogorja Komarna, uvoz vina iz drugih dijelova županije, ali i proširiti tržiušte na ostale dijelove SAD-a.

Župan Dobroslavić ovom prilikom je istaknuo kako jug Hrvatske ima najbolja vina u državi, te napomenuo kako se po proizvodnji osim Komarne mora spomenuti i Pelješac, Korčula i Konavle.

Ustvrdio je kako je Županija spremna pomoći u okviru svojih mogućnosti te dodao da je svaka promocija naših vina uvijek dobrodošla. Napomenuo je i kako Županija već šest godina organizira DubrovnikFestiwine na kojem promovira vina i vinare s juga Hrvatske.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije