Ostanimo u kontaktu

MANDARINA MANJE, ALI SU SLAĐE

Manji urod veća kvaliteta mandarina

Objavljeno prije

Najveći rezultat isušivanja neretvanskih močvara svakako su novostvorene površine za uzgoj mandarina i proizvodnju povrća.

Danas se mandarine, prema nekim procjenama , uzgajaju na 2200 hektara površine, a urod niti jedne godine nije i ne može biti isti. One najpovoljnije prognoze glasile su da se na području doline Neretve može proizvesti do 100 tisuća tona žutih i sočnih plodova, ali ta količina još nije ostvarena.

U prošlosti su neretvanske uzgajivače pratile razne nedaće, od tuče, niskih temperatura, slanosti tla ili voćne muhe, do ćudljivog tržišta koje svoje zakonitosti često mijenja i u jednom tjednu po nekoliko puta. Naravno, i stanje na međunarodnom tržištu itekako se odražava na plasman neretvanskog brendiranog voća u koje Neretvani još uvijek polažu velike nade u smislu osiguranja uvjeta za egzistenciju.

S druge strane pojedini proizvođači često su znali zbog nešto većih cijena počinjati berbu prije vremena, pa je dolazilo do zasićenosti tržišta, a potom i do naglog pada cijena.

Koliko točnu proizvođači svake godine uberu vrlo je teško procijeniti, jer i sama Hrvatska voćarska zajednica drži kako nema dovoljno pokazatelja, ali i dodaje da se oko 15 posto toga voća proda u okviru tzv.“sive zone“.

Ove jeseni će se , opet prema procjenama, ubrati oko 32 tisuće tona, ali će zato plodovi biti kvalitetniji.

Neke udruge su već prije tražile da država odredi početne otkupne cijene. O tomu se još razgovara, iako je teško očekivati da će se to dogoditi mimo dogovora samih otkupljivača koji imaju svoje kalkulacije.

Na potezu je i Županijsko povjerenstvo za mandarine koje je uputilo svoje prijedloge vezane za poštivanje epidemioloških mjera, zatim za suzdržanost oko početka berbe još nedozrelih plodova kao i za poštivanje omjera šećera i kiseline u voću.

To povjerenstvo je potenciralo mogućnost slobodne prodaje voća na javnim površinama na području jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj od 1.listopada do 15.prosinca ove godine.

Naime, i to je pokušaj da se proizvođačima osigura određena mogućnost prodaje, s obzirom na probleme koji postoje u izvozu toga voća u Rusiju i drugdje.

Ipak, prevladava nada da će vrijedni neretvanski voćari uspjeti ubrati i prodati sve što su proizveli. Moguće je da bude manjih problema oko pronalaženja radnika za berbu i sortiranje, s obzirom na pandemiju, ali će se i taj potencijalni problem riješiti.

OPRAVDAO POVJERENJE

Dalibor Milan ponovo izabran za predsjednika GO HDZ-a Metković

Objavljeno prije

HDZ je danas održao lokalne unutarstranačke izbore, a na čelo GO HDZ-a Metković ponovno je izabran Dalibor Milan.

Tim povodom Milan nam je izjavio:

Poštujući epidemiološke mjere, danas su u Metkoviću provedeni unutarstranački izbori u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. 

Bio je ovo nastavak naših unutarstranačkih izbora. Sve članice i članovi HDZ-a mogli su birati predsjednika i potpredsjednike gradske i županijske organizacije po načelu ‘jedan član – jedan glas’.

Danas smo izabrali i članove GO HDZ-a Metković. Zahvaljujem Gradskom odboru koji me predložio i članstvu moje stranke koje mi je ponovno dalo povjerenje i izabralo me za predsjednika GO HDZ-a Metković. Za potpredsjednike GO HDZ-a Metković izabrani su Robert Doko, Hrvoje Bebić i Davor Petković.

Za predsjednika ŽO HDZ Dubrovačko-neretvanske županije izabran je Branko Bačić, a želim naglasiti da mi je izuzetno drago da je za potpredsjednicu ŽO uz ostale kandidate izabrana i Žana Marević.

Zahvaljujem svim članovima na odgovornom ponašanju tijekom glasovanja, na kraju je zahvalio Milan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije