Ostanimo u kontaktu

MANDARINA MANJE, ALI SU SLAĐE

Manji urod veća kvaliteta mandarina

Objavljeno prije

Najveći rezultat isušivanja neretvanskih močvara svakako su novostvorene površine za uzgoj mandarina i proizvodnju povrća.

Danas se mandarine, prema nekim procjenama , uzgajaju na 2200 hektara površine, a urod niti jedne godine nije i ne može biti isti. One najpovoljnije prognoze glasile su da se na području doline Neretve može proizvesti do 100 tisuća tona žutih i sočnih plodova, ali ta količina još nije ostvarena.

U prošlosti su neretvanske uzgajivače pratile razne nedaće, od tuče, niskih temperatura, slanosti tla ili voćne muhe, do ćudljivog tržišta koje svoje zakonitosti često mijenja i u jednom tjednu po nekoliko puta. Naravno, i stanje na međunarodnom tržištu itekako se odražava na plasman neretvanskog brendiranog voća u koje Neretvani još uvijek polažu velike nade u smislu osiguranja uvjeta za egzistenciju.

S druge strane pojedini proizvođači često su znali zbog nešto većih cijena počinjati berbu prije vremena, pa je dolazilo do zasićenosti tržišta, a potom i do naglog pada cijena.

Koliko točnu proizvođači svake godine uberu vrlo je teško procijeniti, jer i sama Hrvatska voćarska zajednica drži kako nema dovoljno pokazatelja, ali i dodaje da se oko 15 posto toga voća proda u okviru tzv.“sive zone“.

Ove jeseni će se , opet prema procjenama, ubrati oko 32 tisuće tona, ali će zato plodovi biti kvalitetniji.

Neke udruge su već prije tražile da država odredi početne otkupne cijene. O tomu se još razgovara, iako je teško očekivati da će se to dogoditi mimo dogovora samih otkupljivača koji imaju svoje kalkulacije.

Na potezu je i Županijsko povjerenstvo za mandarine koje je uputilo svoje prijedloge vezane za poštivanje epidemioloških mjera, zatim za suzdržanost oko početka berbe još nedozrelih plodova kao i za poštivanje omjera šećera i kiseline u voću.

To povjerenstvo je potenciralo mogućnost slobodne prodaje voća na javnim površinama na području jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj od 1.listopada do 15.prosinca ove godine.

Naime, i to je pokušaj da se proizvođačima osigura određena mogućnost prodaje, s obzirom na probleme koji postoje u izvozu toga voća u Rusiju i drugdje.

Ipak, prevladava nada da će vrijedni neretvanski voćari uspjeti ubrati i prodati sve što su proizveli. Moguće je da bude manjih problema oko pronalaženja radnika za berbu i sortiranje, s obzirom na pandemiju, ali će se i taj potencijalni problem riješiti.

LIJEPE VIJESTI STIŽU IZ STOŽERA DNŽ

U posljednja 24 sata nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom.

Izliječene su dvije osobe: jedna iz Ploča i Vele Luke.

U posljednja 24 sata obrađeno je 406 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 78 999 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su tri osobe pozitivne na koronavirus.

U samoizolaciji je 170 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 811 slučajeva kršenja mjere samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije