Ostanimo u kontaktu

9. GODINA PROJEKTA DNEVNE AKTIVNOSTI ZA STARIJE OSOBE

Mag. pharm Ana Kraljević održala predavanje u udruzi ”Otac Ante Gabrić”

Objavljeno prije

Udruga Otac Ante Gabrić

Već devet godina udruga „Otac Ante Gabrić“ organizira dnevne aktivnosti za starije osobe kojima potiče aktivno starenje i sprječava socijalnu isključenost starijih osoba. Od 1. svibnja 2017. započela je provedba projekta Organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe – Metković za koji je putem natječaja Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osiguralo iznos od 56.000,00 kn.

Planirane aktivnosti provode se svaki radni dan od 8 do 14 sati a jedna od njih je i ciklus predavanja „Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi“.

Dva zanimljiva predavanja održala je Ana Kraljević, mag. pharm iz Ljekarne Draženović. Na prvom zajedničkom druženju tema je bila „Neka hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana“ na kojem je pojasnila da je starenje normalan fiziološki proces koji kod različitih osoba napreduje različitom brzinom, te doprinosi progresivnom slabljenju probavnog sustava tako da usporava probavu, što za posljedicu ima smanjenu  iskoristivost nutrijenata iz hrane i smanjeno izlučivanje otpadnih tvari iz organizma. Osvrnula se na promjene koje nastaju starenjem u probavnom sustava  te kako i kojom hranom sebi pripomoći, olakšati rad probavnog sustava i povećati iskoristivost makro i mikronutrijenata iz hrane.

Drugo predavanje se odnosilo na zaštitu organizma pri visokim temperaturama u ljetnim mjesecima s posebnim osvrtom na zaštitu od toplinskog udara.

Toplinski osipi i grčevi prva su upozorenja da je tijelo izloženo visokim temperaturama, a ne nadoknađuje gubitak vode, što može prijeći u toplinsku iscrpljenost, na koju se treba reagirati hlađenjem organizma i nadoknadom tekućine, jer ako stanje potraje duže od sat vremena, može prijeći u toplinski udar koji može dovesti do težih oštećenja organizma, pa čak i do smrti.

Stoga je važno  držati se slijedećih preporuka: izbjegavati boravak na otvorenom između 10 – 17 h, boraviti u hladu, paziti prilikom prelaska iz klimatiziranog prostora na vanjsku temperaturu, piti barem 2 litre tekućine dnevno, jesti lako probavljivu hranu, nositi laganu, prozračnu odjeću, šešire širokog oboda i sunčane naočale, koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, izbjegavati tjelesni napor. Kronični bolesnici moraju redovito piti svoju terapiju i biti u kontaktu s liječnikom. Također, preporuka je članovima obitelji, susjedima, znancima te članovima udruga za starije da u vrijeme vrućina učestalije kontaktiraju starije osobe.

Predavanje su korisnici  pozorno pratili te srdačno zahvalili predavačici na vremenu koje je za njih odvojila.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije