Ostanimo u kontaktu

PET MILIJUNA KUNA RAZLOGA

Ljubavna afera djelatnika bila je povod pljačke banke u Metkoviću?

Objavljeno prije

Pronevjeren je novac iz poslovnice RBA u Metkoviću putem nezakonitih transakcija za što se sumnjiči zaposlenike banke.

Kako doznajemo riječ je o troje osumnjičenih, direktoru poslovnice D.B. iz Opuzena te voditeljici poslovnice Z.V. iz Komina i djelatnici A.M. iz Metkovića. Sve troje su, saznajemo, udaljeni sa svojih radnih mjesta nakon što je provedena interna kontrola stanja u trezoru prilikom čega su utvrđene nepravilnosti.

Kontaktirali smo banku u Metkoviću pitavši službenicu možemo li razgovarati s direktorom poslovnice na što su oni odgovorili kako on nije tu. Inače, voditeljica banke, Kominjanka Z. V. je dugogodišnja kolegica direktora metkovske podružnice Raiffeisena. Godinama se prate pa su zajedno radili u Dubrovačkoj banci, kasnije u pravnoj sljednici Nova i OTP banci, da bi na kraju svoju karijeru u bankarskom sektoru vjerojatno završili u austrijskom RBA.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nakon što je priča u srijedu iscurila u javnost, iz Raiffeisen banke potvrdili su kako je otuđen veći iznos novaca te su kazali kako su podnijeli kaznene prijave protiv osumnjičenih. Riječ o iznosu od pet milijuna kuna.

Prema pisanju pojedinih medija, zaposlenici su uzimali novčane rezerve iz trezora te ulagali u dionice i investicijske fondove. Pronevjera je tempirana između periodičnih vanjskih kontrola trezora nakon što su službenici iz Zagreba uletjeli nenadano. Uletom kontrole u poslovnicu, nastala je opća pomutnja i kaos, a jednom od aktera je pozlilo pa je intervenirala Hitna pomoć.

Zanimljivo je kako su iz RBA, na dan kada se saznalo o pljački, zamolili predstavnike medija za razumijevanje.

“Radi se o sredini u kojoj su stanovnici blisko povezani, te nikako ne bismo voljeli da ova priča u još većoj mjeri ima dodatan negativan utjecaj na obitelji i bliske osobe osumnjičenika”, poručili su.

No, kolanje informacija se ne može zaustaviti posebno ne u manjim sredima gdje se skoro svi međusobno znaju. Naime, prema nekim šuškanjima povod otuđenja novca je ljubavna afera te planirani bijeg iz Hrvatske. Prema drugim izvorima koje je kontaktirao Dubrovački dnevnik, riječ je o izmišljenoj priči koja je rezultirala sukobom između dvije zaposlenice koje se međusobno optužuju pa je jedna izmislila ljubavni aspekt prebacivši tako odgovornost na ovu drugu.

Osim toga, neki izvori špekuliraju da je još nekoliko djelatnika poslovnice u Metkoviću bilo umiješano u pljačku. Kako nam govore sugovornici iz sektora bankarstva, ulazak u trezor od strane ovlaštenih osoba se uvijek odvija u paru, dakle uvijek uz minimalno dvije osobe.

Bankarska afera godine, čiji su glavni akteri očito dobro uigrani djelatnici, je potresla cijelu Neretvu gdje se dogodila milijunska pronevjera u kojoj bi, ako im se dokaže krivnja, osumnjičenici mogli dobiti do 12 godina zatvora.

Autori: Aida Čakić/Nikša Klečak – dubrovackidnevnik.rtl.hr

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

KOKAIN U VOJSCI

Petorica vojnika HV-a pozitivna na kokain, specijalac uhvaćen s drogom usred noći

Objavljeno prije

Zbog slučajeva petorice vojnika pozitivnih na kokain u proteklih nekoliko mjeseci, postavlja se pitanje što se to događa u Hrvatskoj vojsci. Iz MORH-a poručuju da rade sve kako bi takvih slučajeva bilo što manje jer imaju nultu toleranciju na droge.

Zbog konzumacije kokaina za dvojicu je pripadnika Oružanih snaga vojna karijera završena.

– Oni su dobili raskid djelatne službe, a za tri ostala pripadnika proces je još uvijek u tijeku, kaže za HRT Dejan Džidić, zapovjednik u Pukovniji vojne policije OSRH.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Među njima je i vojni specijalac koji je nedavno uhvaćen u tajnoj akciji usred noći. No, za posebnu zabrinutost mjesta nema, ističu iz MORH-a. Sve što se događa u tzv. običnom svijetu, događa se i u vojsci. Nadzori se provode stalno, a dobivaju i dojave o drogiranju.

– Onda idemo na ciljane osobe, kada znamo za osobu imenom i prezimenom, da bi ju mogli dovesti u vezu s tim djelom. A preventivni nadzori se analitički, kada dobijemo nove vojnike, primjerice u Centru za obuku u Požegi, kaže časnički namjesnik Davor Pavlović.

Zbog većeg broja novootkrivenih slučajeva, testiranja su pojačana. Provode se u MORH-u, uz prisutnost svjedoka civila. Ako osoba to želi, testiranje se ponavlja i u zdravstvenoj ustanovi. Sve se najstrože nadzire, kako ne bi bilo greške.

– U tom slučaju vodimo ga kod doktora, ako on ne prihvaća naše rezultate. Doktor će izvaditi krv, izvadit će se njegov urin i sve će se to pohraniti u korporij Vojne policije, dodaje Pavlović.

Ako su pozitivni, prijavljuju se Vojno-stegovnom sudu, koji odlučuje o kazni. Oni koji odbiju testiranje također dobivaju stegovnu prijavu. Broj pozitivnih među testiranim vojnicima ne raste, tvrde u MORH-u.

– Smatramo da je to na istoj razini otprilike, nema nikakvih povećanja ni smanjivanja, jednostavno provodimo nadzore i temeljem dostavljenih rezultata, reagiramo, dodaje Džidić.

MORH tvrdi da su ovi slučajevi izolirani i da nitko nije namjeravao prodavati drogu, nego su kokain, čini se, sankcionirani vojnici imali za osobnu uporabu. Je li razlog konzumacije droga preopterećenost, nemogućnost nošenja s odgovornošću na poslu ili nešto treće, tek će se istražiti, piše Dalmacija danas.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije