Ostanimo u kontaktu

KAD PUTUJETE PREKO GRANICE OBORUŽAJTE SE STRPLJENJEM

Lijepa gesta turističke zajednice, svakako bi bila, turistima na plus 36 dijeliti vodu

Objavljeno prije

Foto Ilustracija

U petak, između 11 i 12 sati nakon duljeg vremena, morali smo u Gabela Polje. Granicu smo prešli bez zastoja i problema. Za pet minuta posao je obavljen, ali tek tada nastaju problemi. Kolona vozila s pretežitim BiH oznakama kreće se centimetar po centimetar prema Metkoviću, odnosno svima dobro poznatom prijelazu koji je ovih dana prekategoriziran u međunarodni.

Lijepim, uljudnim znakom pušta nas mladi vozač automobila s BiH oznakama da se uključimo u promet na čemu smo mu zahvalili.

I tako, malo pomalo, do prijelaza smo potrošili najmanje 30 minuta, iako kolona vozila nije bila velika. Jasno je i zašto, granična policija jedne i druge zemlje, Carina i ostali, moraju kontrolirati podatke svih vozača i putnika, i tu se nema što dodati.

Međutim, upozorit ćemo na ozbiljan problem kojega stvaraju neki vozači čija vozila nose lokalne oznake. Oni u nastojanju da sustignu kolonu u stanju mirovanja ili kretanja prema Metkoviću u vožnji koriste nogostupe ili upozoravaju ljude u vozilima da se maknu jer će oni, navodno, skrenuti prema opskrbnom centru !

Tu su se našla i opskrbna vozila s raznom robom koja iz raznih razloga ne mogu čekati na plus 36 stupnjeva C, i čiji vozači žele što prije pristupiti iskrcaju robe.

I vozači tih vozila koristili su nogostupe vozeći nekoliko centimetara od vozila u koloni. I onda, kad smo stigli do službenog prijelaza, motociklist bez posebnih znakova upozorenja „upada“ ispred nas, pruža osobnu i čeka da vozilo ispred njega krene.

U isto vrijeme obitelji koje idu na odmor u Hrvatsku stoički su podnosili visoke temperature i sve što se dalo vidjeti, a tiče se prometa.

Znamo da je turistička sezona počela i da se od nje očekuju dobri rezultati. Znamo da je na svim većim ili manjim međunarodnim prijelazima potrebno čekanje, ali isto tako znamo da se u blizini međunarodnih prijelaza u Hrvatskoj često organizira podjela osvježavajućih pića (makar i vode) putnicima koji dulje čekaju na prijelaz.

Poanta cijele naše priče je upravo u tomu. Je li moguće da TZ Grada  Metkovića, TZ općine Slivno, TZ općine Gradac, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija, Udruge iznajmljivača  i druge strukture u segmentu turizma nabave, i na granici dok odrasli i djeca čekaju na prijelaz ponude makar vodu putnicima koji žele ljetovati na našoj obali? Znači, podjela vode na Gabela Polju i Doljanima, možda i na Prudu i ništa više.

Sigurni smo da bi gosti, bez obzira na državu iz koje dolaze, s takvim dočekom bili više nego zadovoljni.

Možda pišemo ”u vjetar”, a možda će cijela priča dobiti i pozitivan epilog.

Nikome nije lako na plus 36!

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U srpnju 90 posto više turističkih dolazaka nego u istom razdoblju lani

Objavljeno prije

Tijekom srpnja 2021. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvareno je 254.717 dolazaka, što je u usporedbi sa istim periodom 2020. godine porast od 90%. U srpnju 2021. godine ostvareno je 1.437.483 noćenja, što čini 65% više noćenja nego u istom period 2020. godine.
Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Poljske, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Češke.

Od početka godine do kraja srpnja ostvareno je 393.415 dolazaka i 2.070.799 noćenja. U usporedbi s istim periodom 2020. godine ostvareno je 60% više noćenja.

U usporedbi s 2019. godinom u srpnju je ostvareno 69% noćenja 2019. godine, a od početka godine do kraja srpnja 43% noćenja ostvarenih u rekordnoj 2019. godini.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije