Ostanimo u kontaktu

UDRUGA 'BRKATA SJENICA'

Leptir ‘afrički monarh’ u dolini Neretve

Objavljeno prije

Afrički monarh, leptir, foto - 'Brkata sjenica' (2)

Na našoj smo Facebook stranici već spominjali raznolikost svijeta leptira u dolini Neretve, a ovaj ćemo se put osvrnuti na jednu iznimno zanimljivu vrstu. Riječ je o afričkom monarhu (Danaus chrysippus), koji osim Afrike naseljava Australiju i južnu Aziju, a posljednjih se desetljeća proširio na jug Europe.

Opažanja u Hrvatskoj započinju tek u 21. stoljeću, a glavnina potječe s područja doline Neretve. Afrički monarh je migratorna vrsta čije jedinke najvjerojatnije svake godine tijekom ljeta, nanovo dolijeću u naše krajeve. Rođak je puno poznatijeg američkog monarha (Danaus plexippus), čija je migracija između Meksika i južne Kanade nezaobilazan tekst u svakoj dječjoj enciklopediji.

O boravku ove vrste na području doline Neretve još nas je prošle godine upoznao dr. sc. Toni Koren iz Udruge Hyla, koji se već dugi niz godina bavi istraživanjima leptira u čitavoj Hrvatskoj. Zahvaljujući tome smo ga i mi iz Udruge Brkata sjenica promatrali u nekoliko navrata tijekom kasnog ljeta i početkom jeseni 2017. godine. Međutim, ostalo je nepoznato razmnožavaju li se afrički monarsi u Hrvatskoj. Ta je nepoznanica riješena ove godine kada smo u suradnji s Dubravkom Denderom, stručnim suradnikom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije utvrdili na koju biljku ova vrsta odlaže jaja. Ubrzo potom uslijedio je i pronalazak prvih gusjenica.

Na fotografijama imate priliku vidjeti prelijepe afričke monarhe te prve gusjenice ove vrste pronađene u Hrvatskoj. To znači da u dolini Neretve imamo još jednu u nizu vrsta koja naš kraj čini zaista posebnim kada je živi svijet u pitanju. Ukoliko ovih dana primijetite krupnog narančastog leptira, najvjerojatnije se radi upravo o afričkom monarhu, novom stanovniku doline Neretve.

Snimka izlaska leptira iz kukuljice:

Tekst/foto/video: Brkata sjenica / Facebook

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije