Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NEDOSTATAK LIJEČNIČKOG KADRA

Laboratorij Doma zdravlja Metković do daljnjega uzorke zaprima do 8:30 sati

Objavljeno prije

U Domu zdravlja Metković od danas se u krv u medicinsko-biokemijskom laboratoriju može vaditi do 8.30 sati, jer se uzorci potom šalju u laboratorij u Kaštelima gdje se dalje obrađuju i dobivaju nalazi.

Razlog tome je nagla smrt specijalistice med. biokemije gđe Mire Kevo te se u metkovskom laboratoriju više ne može izdati nalaz jer nitko od zaposlenih nije specijalist medicinske biokemije.

S laboratorijem je isti problem kao i s ginekologijom, a to je nedostatak kadra.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Gosp. Mihovil Štimac, ravnatelj metkovskog Doma zdravlja na tu temu je za Metković NEWS izjavio:

– Jednostavno glavni je problem u tome što nema tog kadra, tj. inženjera medicinske biokemije. Razgovarao sam s nekoliko mladih ljudi iz ovoga kraja, koji ne vide svoju perspektivu u Metkoviću, a koji bi nama bili trajno rješenje. Isti problem s nedostatkom kadra ima i laboratorij u Pločama i Makarskoj. Jedino moguće rješenje i najbliža opcija je da uzorci na dnevnoj bazi idu na analizu u Kaštela i da se dobivaju nalazi u istom danu. Sretan sam što smo u vrlo brzom vremenu preuzeli laboratorij – trebali smo dobiti odobrenje Upravnog vijeća, župana, šifru od HZZO-a, dobiti nalog za preuzimanje i sve djelatnike laboratorija prebaciti u Dom zdravlja. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to bude organizacijski dobro. Onog momenta kad dobijemo inženjera u Metkoviću priča će biti mnogo jednostavnija – rekao je gosp. Štimac te dodao kako je spreman u suradnji s gradonačelnikom Daliborom Milanom ponuditi i bolje uvjete, čak i stan, sve kako bi se pronašao odgovarajući medicinski kadar.

Poznato da je Hitna medicinska pomoć u Metkoviću već nabavila CRP analizator tako da na svu sreću ipak hitni slučajevi neće ostati bez ovog oblika primarne medicinske usluge.

ULOGA RADNOG TERAPEUTA

Zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima ‘aktivnost → igra → vještina’

Objavljeno prije

Radna terapija je zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima čije su sposobnosti aktivnosti dnevnog života ugrožene ili umanjene zbog bolesti ili stanja u kojem se osoba nalazi.

Radna terapija pomaže djeci da postanu što samostalniji u životu, što uključuje razvijanje vještina potrebne za obavljanje aktivnosti, kao što su briga o sebi, igra, školske obaveze…

CILJ radne terapije je postići najveću moguću razinu samostalnog funkcioniranja osobe koji dovodi do osjećaja osobnog zadovoljstva i umanjenja oštećenja koji spriječava isti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Potičemo razvoj fine i grube motorike, grafomotorike, vizualne percepcije, kognitivnog razvoja, igre, socijalne i emocionalne vještine, vještine svakodnevnog života.

AKTIVNOST → IGRA → VJEŠTINA

Kroz aktivnosti smislene za pojedinca razvijamo, učimo i unapređuje vještine koje su mu potrebne da bi odrađivali samostalno aktivnosti koje su mu potrebne.

U radu sa djecom kroz IGRU postižemo najbolje uspjehe, jer ipak igra je glavni alat kod djece. Preko igre terapeut najčešće dolazi do željenog cilja. Ponekad se roditelji pitaju što to mi radimo kad se samo „ igramo“? Radimo najbolje i najviše za dijete u okruženju koje je njemu najprirodnije. Učenje se događa kada je dijete zadovoljno i sretno, kada su njegovi kognitivni procesi obojani hormonima sreće, tada će najbrže doći do učenja. To je misao vodilja našeg igranja i tek kad to postignemo i stvorimo odnos povjerenja možemo tu istu igru proširivati, zahtijevati od djeteta, nadograđivati, zaključivati i ići naprijed te na taj način proširivati učenje.

Tako, kod neke djece potrebno je uvježbavati aktivnosti samozbrinjavanja, pri čemu radni terapeut pomaže djeci i uči ih kako se obući, zavezati tenisice, prati zube, počešljati se, hraniti se i ostale aktivnosti koje dijete treba, jer zaista nekoj djeci to predstavlja veliki problem.

Kod aktivnosti produktivnosti terapeut pomaže djeci u predškolskim ili školskim obavezama, pomaže u pripremi za školu na području pažnje, koncentracije, radi na grafomotorici, hvatu. Pronalazi što bolji put da olakša djetetu školovanje, pa tako savjetuje i učitelje, tete i roditelje kako poboljšati rad sa djecom.

U aktivnostima slobodnog vremena terapeut sa djecom radi aktivnosti koje ono želi, a ne može ih u potpunosti ili nikako obavljati. Radni terapeut će naći načina kako da dijete bude zadovoljno i da uspješno odradi aktivnost koju želi.

Vaše dijete ili bližnji teže obavljaju aktivnosti dnevnog života, prisutna su određena odstupanja u razvoju s obzirom na kronološku dob, emocionalno su osjetljivija ili im jednostavno treba podrška i prijatelj, obratite se našem radnom terapeutu.

U želji da budemo što uspješniji u svom radu i da dijete i obitelj budu zadovoljni, konstantno se educiramo. Neke od završenih edukacija radnog terapeuta su: Neurofeedback terapija, learn to play, procjena djetetove igre chippa, terapeutska moć igre, izrada socijalnih priča, senzorna integracija-modul 1.

SANJA JURINOVIĆ bacc. therap. occup.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije