Ostanimo u kontaktu

NEDOSTATAK LIJEČNIČKOG KADRA

Laboratorij Doma zdravlja Metković do daljnjega uzorke zaprima do 8:30 sati

Objavljeno prije

U Domu zdravlja Metković od danas se u krv u medicinsko-biokemijskom laboratoriju može vaditi do 8.30 sati, jer se uzorci potom šalju u laboratorij u Kaštelima gdje se dalje obrađuju i dobivaju nalazi.

Razlog tome je nagla smrt specijalistice med. biokemije gđe Mire Kevo te se u metkovskom laboratoriju više ne može izdati nalaz jer nitko od zaposlenih nije specijalist medicinske biokemije.

S laboratorijem je isti problem kao i s ginekologijom, a to je nedostatak kadra.

Gosp. Mihovil Štimac, ravnatelj metkovskog Doma zdravlja na tu temu je za Metković NEWS izjavio:

– Jednostavno glavni je problem u tome što nema tog kadra, tj. inženjera medicinske biokemije. Razgovarao sam s nekoliko mladih ljudi iz ovoga kraja, koji ne vide svoju perspektivu u Metkoviću, a koji bi nama bili trajno rješenje. Isti problem s nedostatkom kadra ima i laboratorij u Pločama i Makarskoj. Jedino moguće rješenje i najbliža opcija je da uzorci na dnevnoj bazi idu na analizu u Kaštela i da se dobivaju nalazi u istom danu. Sretan sam što smo u vrlo brzom vremenu preuzeli laboratorij – trebali smo dobiti odobrenje Upravnog vijeća, župana, šifru od HZZO-a, dobiti nalog za preuzimanje i sve djelatnike laboratorija prebaciti u Dom zdravlja. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da to bude organizacijski dobro. Onog momenta kad dobijemo inženjera u Metkoviću priča će biti mnogo jednostavnija – rekao je gosp. Štimac te dodao kako je spreman u suradnji s gradonačelnikom Daliborom Milanom ponuditi i bolje uvjete, čak i stan, sve kako bi se pronašao odgovarajući medicinski kadar.

Poznato da je Hitna medicinska pomoć u Metkoviću već nabavila CRP analizator tako da na svu sreću ipak hitni slučajevi neće ostati bez ovog oblika primarne medicinske usluge.

PU DUBROVAČKO-NERETVANSKA

U tijeku su aktivnosti na zaštiti maloljetnih osoba

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Dubrovnik su tijekom noćnih sati prethodnih dana kontrolirali posluživanje i konzumiranje alkoholnih pića maloljetnicima na području Dubrovnika. Tijekom nadzora su u dva ugostiteljska objekta zatekli maloljetne osobe u konzumiranju alkohola, zbog čega su vlasnici ugostiteljskih objekata prekršajno sankcionirani sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.

Ovakve aktivnosti policije provode se posljednjih nekoliko godina, a prema spomenutom Zakonu do sada je prekršajno sankcionirano 85 vlasnika ugostiteljskih objekata.
Osnovni cilj ove preventivno-represivne aktivnosti je zaštita mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika koji generiraju asocijalna i delikventna ponašanja s višestruko štetnim posljedicama.

Osim spomenutog, a s ciljem zaštite mladih, policija već nekoliko godina provodi projekt Zdrav za 5 kojim kroz edukaciju ne samo djece već i njihovih roditelja, ukazuje na štetnost konzumiranja alkohola, cigareta i narkotika.

Policija će i tijekom sljedećeg razdoblja nastaviti s navedenim aktivnostima, a težište aktivnosti će biti na mjestima gdje je do sada zabilježeno više prekršaja neprihvatljivog ponašanja.

Ovom prilikom pozivamo sve zaposlenike ugostiteljskih objekata, kioska, trgovina i kladionica da se pridržavaju zakonskih propisa kojima je regulirana zabrana pružanja usluga mlađim osobama, kao što su primjerice prodaja alkoholnih pića, duhanskih proizvoda, omogućavanje klađenja i sl.
Posebno pozivamo roditelje mlađih osoba da se upoznaju s društvenim životom svoje djece te da ih odgovorno nadziru i savjetuju o prihvatljivom ponašanju i na taj način zaštite od možebitnih neprihvatljivih aktivnosti.

PU Dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
HAM-HAM – Čestitka

Najčitanije