Ostanimo u kontaktu
ULTIMATE SPORTS GYM – 1200×250

DRUŠTVENO POTICANA STANOGRADNJA

Kupiti stan u programu POS-a ili ići u najam s pravom prvokupa?

Objavljeno prije

Zgrada POS-a Metković

Kandidati s liste prvenstva Grada Metkovića za kupnju stanova iz programa POS-a pozvani da tijekom srijede i četvrtka odaberu jedan od 37 za sada neprodanih 37 stanova u zgradi čija izgradnja još traje, i u kojoj je ukupno 55 stanova. Tako 43 kandidata iz Metkovića trebaju predočiti izjavu o kreditnoj sposobnosti, jedne od šest poslovnih banaka s kojima APN ima sklopljen ugovor o poslovnoj suradnji.

Građani Hrvatske već neko vrijeme tako dolaze do svojih prvih nekretnina čija je cijena nešto niža nego na komercijalnom tržištu, prije svega zbog kamata koje se kreću oko 3 posto, dok je rok otplate 30 godina i bez jamaca. Inače, subvencioniranje stambenih kredita za ovu godinu prestalo je vrijediti 13.listopada 2017.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama prezentirala u prosincu 2016. godine stanove u Metkoviću kandidatima s liste. Početna cijena bila je 1045 Eura pa su kandidati bili nezadovoljni i smatrali su  takve cijene i na tržištu, dok je predstavnik APN-a Krešimir Žunić objašnjavao da su cijene u Hrvatskoj svugdje iste, te da ovise o učešću lokalne zajednice. Zatim su te cijene smanjene i za stanove u Metkoviću iznose 995 eura po metru četvornom.

Grad Metković utvrdio je listu prvenstva koja je dostavljena Agenciji koja je preuzela obveze oko zemljišta i projektne dokumentacije. Prezentacija je održana 26. rujna ove godine.

Od ukupno 55 stanova predugovori su potpisani za 18 stanova, a za većinu stanova ti procesi su u tijeku. Prve rate za stanove kupci bi mogli početi plaćati za pet mjeseci. Kandidatima s liste prvenstva na rasploganju su 23 jednosobna, 6 dvosobnih i 8 trosobnih stanova te jedna garsonijera. Jednosobni se kreću od 45 do 57 „kvadrata“, trosobni od 100 do 137.

S obzirom na globalnu i lokalnu ekonomsku krizu, nezaposlenost i male prihode, vjerojatno će mnogi s dosta teškoća složiti financijsku kontrukciju za kupnju prve nekretnine.

U Zagrebu, Rijeci i u drugim sredinama veći broj obitelji već koristi blagodati izmijenjenog Zakona o POS-u prema kojemu je moguće davanje stanova u najam po cijenama koje su povoljnije od tržišnih, a koje na protoka nekog vremena mogu otkupiti.

I Ministarstvo graditeljstva donijelo je odluku da se u svakoj novoj zgradi iz programa POS-a određeni broj stanova ne prodaje, već se ostavlja za davanje u najam. Takva praksa postoji i u EU, kaže se u toj odluci.

U Zagrebu, Rijeci i drugdje već se provodi takav model rješavanja stambenih pitanja. Sklapaju se ugovori o najmu po cijeni od 20 do 25 kuna za metar četvorni stana, a pravo na takav stan imaju državljani RH koji nemaju odgovarajuću nekretninu na području na kojemu se nalazi stan u najmu. Nekretninom u vlasništvu smatra se nekretnina veća od 35 metara četvornih za jednu osobu, odnosno još 10 „kvadrata“ za svaku daljnju osobu, sa svom potrebnom infratsrukturom.

Najmoprimci mogu biti osobe kojima iznos najamnine predstavlja maksimalno 30 posto od ukupnog mjesečnog prihoda svih članova obiteljskog domaćinstva.

Pravo prvenstva utvrđuje se bodovanjem (stambeni status, bračno stanje, stručna sprema i sl), a ugovor o najmu sklapa se na pet godina uz mogućnost naknadnih produljenja od po tri godine.

U ugovorima se utvrđuje i kupoprodajna cijena nekretnine u slučaju da najmoprimac odluči otkupiti stan. Cijena vrijedi pet godina od dana sklapanja ugovora o najmu, a nakon toga se ona ponovno utvrđuje ovisno o kretanju cijena na tržištu.

Ako osoba otkupi stan u prve tri godine, utvrđena kupoprodajna cijena umanjuje se za iznos plaćene najamnine. Ako najam traje do pet godina cijena se umanjuje za 85 posto iznosa uplaćene najamnine, a za više od pet godina najma cijena se ne umanjuje.

To znači da kupac do tada plaćenu najamninu „baca u vjetar“.

Primjerice, ako netko želi otkupiti stan od 70 metara četvornih po cijeni od 1000 eura po metru do tri godine najma, cijena se stana umanjuje se za 50 tisuća kuna i za stan će umjesto 73 tisuće eura platiti 63 tisuće eura, gotovinom ili POS-ovim kreditom koji je povoljniji od komercijalnih kredita.

Ako se stan kupuje u šestoj godini najma tada kupcu propada 15 posto od vrijednosti nekretnine.

Stoga bi bilo dobro razmisliti i prilikom gradnje nekih novih stanova iz programa POS-a ostaviti određeni broj stanova za najam. Osim toga, ostanu li neprodani spomenuti stanovi u Metkoviću, doznajemo da bi brojne obitelji rado pristale na sklapanje ugovora o najmu stana.

Pero Jakić

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije