Ostanimo u kontaktu

EUROPSKI SOCIJALNI FOND

Kuli Norinskoj i Zažablju odobren projekt za Promociju zdravlja i prevenciju bolesti vrijedan 419 tisuća kuna

Objavljeno prije

Općini Kula Norinska u partnerstvu s Općinom Zažablje odobren je projekt Promocija zdravlja i prevencija bolesti u općinama Kula Norinska i Zažablje, raspisan od strane Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020., vrijedan 419.090,00 kuna bespovratnih sredstava.

Kroz period od 12 mjeseci projekt ima za cilj edukaciju stanovništva između 10-19 godina te onih starijih od 50 godina kroz razne radionice i organizirane sportske aktivnosti, s naglaskom na stjecanje navika zdravog ponašanja, pravilne prehrane i vježbanja te podizanje svijesti o važnosti prevencije bolesti krvožilnog sustava. Sama tema potiče socijalizaciju i druženje sudionika te uključivanje u zajednicu.

Stručni zdravstveni djelatnici održat će predavanja i radionice polaznicima na teme: Prevencija bolesti krvožilnog sustava; Štetnosti pušenja i alkohola; Prevencija ovisnosti o pušenju i alkoholu; Važnosti zdrave prehrane i Važnosti fizičke aktivnosti. Za vođenje organiziranih rekreacijskih vježbi angažirat će se voditelj sportskih aktivnosti. Rekreativne aktivnosti će uključivati organizirane pješačke ture za osobe 50+, aerobik i organizirano igranje nogometa ili odbojke za mlađe sudionike.

EU socijalni fond – Učinkoviti ljudski potencijali

PRONALAŽENJE I PRIKUPLJANJE OTPADA S MORSKOG DNA

Projekt SeaClear predstavio zanimljiv prikaz pilot područja među kojima su Lokrum i Bistrina

Objavljeno prije

U sklopu projekta SeaClear, početkom rujna 2020. usvojen je projektni dokument službenog naziva “Use-case definition document” za čiju je pripremu bila zadužena Regionalna agencija DUNEA, kao jedna od osam projektnih partnera.

Glavni cilj SeaClear projekta je razvoj sustava bespilotnih podvodnih i površinskih plovila – robota – za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca. Upravo kroz temu problematike otpada u moru i inovativnih rješenja, ovaj dokument daje pregled i usporedbu projektnih pilot lokacija kao temeljitu analizu njihovih karakteristika, cjelokupni kontekst različitih slučajeva upotrebe robotiziranih usluga koje se mogu razviti, kako bi se demonstrirala funkcionalnost SeaClear sustava, od pilot lokacije luke Hamburg s krajnjim korisnikom Lučkom upravom Hamburg, koja je najveća njemačka luka i treća po veličini europska luka, do relativno malog prostora priobalja uz otok Lokrum na demo lokaciji luke Portoč i specifičnog područja podmorja Malostonskog zaljeva, na demo lokaciji Bistrina. Navedene dvije pilot lokacije Dubrovačko-neretvanske županije pod projektnom su koordinacijom Regionalne agencije DUNEA.

Sve demo lokacije su obalna područja odabrana kako bi se dobio pregled širokog spektra uvjeta u kojima će SeaClear sustav morati autonomno raditi i kako bi se osigurala minimalna infrastruktura potrebna za fazu demonstracije i verifikacije sustava. Tako demo lokacije pokrivaju uvjete ekstremne zamućenosti vode koja prevladava u luci Hamburg, do izuzetno velike prozirnosti podmorja Lokruma. Radne temperature se kreću od 4 do 29⁰C, a prisutne su i velike varijacija u samoj strukturi dna, od stjenovitog dna i zaštićenih livada cvjetnica vrste Posidonia oceanica, do muljevitog i pješčanog morskog dna.

Osim različitih oceanografskih i geografskih parametara, sustav robota koji se razvija kroz projekt SeaClear, susreće se i s izazovom različitih tipova otpada u moru, od otpada koji uglavnom potječe s kopna, gdje pretežno prevladava plastika, relativno glomaznog otpada koji se može susresti na pojedinim dijelovima luke Hamburg, do specifičnih frakcija otpada u Malostonskom zaljevu koji uglavnom potječu s mora, odnosno iz sektora marikulture i intenzivnog školjkarstva na tom području. Osim toga, pilot lokacije Dubrovačko-neretvanske županije predstavljaju zaštićena morska područja, stoga će očuvanje bioraznolikosti biti također jedan od izazova za uspješan rad budućeg autonomnog SeaClear sustava robota.

Partnerski konzorcij, osim Regionalne agencije DUNEA i Luke Hamburg, uključuje stručni tim partnera, od najpoznatijih svjetskih organizacija te četiri akademske institucije među kojima je i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku. Projekt SeaClear, punog naziva „Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot“, financira se u sto postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je osigurano više od šest milijuna kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije.

Ovdje možete preuzeti Use-case definition dokument. 

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije