Ostanimo u kontaktu

AKADEMSKA GODINA 2019./2020.

Kula Norinska raspisala Natječaj za dodjelu stipendija studentima

Objavljeno prije

FOTOGALERIJA

Veterani 4. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije posjetili Vukovar i sudjelovali u Koloni sjećanja

Objavljeno prije

Udruga veterana 4. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije organizirala je odlazak u Vukovar povodom obilježavanja 28. obljetnice žrtve Vukovara za slobodnu Hrvatsku. Iako je interes bio duplo veći, u autobusu je bilo samo 54 mjesta.

U Vukovar su se uputili u subotu navečer, a u Đakovo su stigli u nedjelju ujutro te su sudjelovali na svetoj misi u katedrali Svetog Petra. Putovanje su nastavili odlaskom u Vukovar gdje su u cjelodnevnom obilasku odali počast poginulim braniteljima i nevinim žrtvama Vukovara tijekom velikosrpske agresije na taj grad na istoku Hrvatske. Zapalili su svijeće i pomolili se kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju, zatim na mjestu masovne grobnice i kod Spomen doma na Ovčari, kod Spomen križa na ušću Vuke u Dunav i kod spomenika generalu Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti. Posjetili su i Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991.,  Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti i crkvu i samostan sv.Filipa i Jakova. Pored crkve na platou s pogledom na Dunav nedavno je povodom Dana neovisnosti postavljen popis vukovarskih žrtava iz Domovinskog rata. Na njemu su branitelji, civili, ubijeni u logorima, nestali. Vukovarske žrtve različitog imena, dobi i porijekla. Njih 2717 prvi put na jednom mjestu, riječ je o prvom cjelovitom popisu, a sastavili su ga vukovarski franjevci nakon četverogodišnjeg rada.

Nakon Vukovara uputili su se u Bilje gdje su sudjelovali na večernjoj misi u crkvi Bezgrešnog začeća BDM za sve žrtve Vukovara. Tom prigodom djeca iz OŠ Bilje izvela su prigodni program, a poslije mise ispred crkve su paljene svijeće. Taj dan za veterane završen je uz druženje i zajedničku večeru koju su pripremili veterani 3. gardijske brigade. U ponedjeljak, na 28. obljetnicu stradanja Vukovara sudjelovali su u Koloni sjećanja koja se ove godine odvijala pod sloganom ”Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”, od bolnice do Memorijalnog groblja. Među desetcima tisuća ljudi u miru i tišini sa sjećanjem na nevine žrtve veterani su s ponosom nosili svoju veliku hrvatsku zastavu.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije