Ostanimo u kontaktu

FOLKLOR

KUD Metković sudjelovao u obilježavanju 40-te obljetnice FD ‘Šaltin’ iz Hvara

Objavljeno prije

KUD Metković na Hvaru

KUD Metković sudjelovao je proteklog vikenda u obilježavanju 40-te obljetnice Folklornog društva Šaltin iz Hvara.

FD „Šaltin“ okupio je različite generacije svoga društva te tako pokazao kako se živi tradicija u ovom malom otočkom mjestu i kontinuirano prenosi na mlađe generacije.

Mnogobrojna publika pozdravila je slavljenike te predstavnike ostalih društava sa otoka Hvara. Naši folkloraši izveli su svoje poznate koreografije iz doline Neretve i zapadne Hercegovine te ostavili jako dobar dojam na predivnom scenskom prostoru ispred gradske Lođe.

Zajedničko druženje u opuštenoj atmosferi nastavljeno je nakon službenog programa, na kojem su posebno mjesto zauzele stare tradicijske pjesme.

KUD Metković

FESTIVAL BRODOVA I MORA 'DANI U VALI'

Neretvanska lađa među 70 tradicijskih drvenih brodova u Starom Gradu

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

Foto: slobodnadalmacija.hr

U starigradskoj uvali na Hvaru, od 14. do 17. rujna, održao se 2. Međunarodni festival mora, brodova i mornara Dani u vali na kojem se, među 70 drvenih brodova našla i neretvanska lađa.

Festival su organizirali Grad Stari Grad i Udruga Cronaves iz Splita, a na njemu su se, uz razne radionice, predavanja, izložbe i koncerte, predstavili tradicijski brodovi iz Hrvatske i Italije, kao i znat kalafata, majtora brodograditelja koji su se bavili zapušivanjem drvenih oplata brodova.

Neretvu je s lađom na festivalu predstavljala Udruga za očuvanje neretvanske baštine koja je, povodom 20. Maratona lađa na Neretvi, na prezentacijskim štandovima održala predavanje o povijesti lađe i maratona, Pavo Rašetin i Slobodan Batinović kuhali su neretvanski brudet,a  Tomislav Dugandžić – Paško je s Pavom Rašetinom predstavio i trupicu.

U samoj prezentaciji neretvanske lađe sudjelovali su Javorka Šamić, Tea Dragobratović, Lucijana Perojević, Leonarda Drljepan, Gabrijela Dugandžić, Đana Salacan, Marija Glavinić, Tina Golemac i paričar Slavko Musulin.

Neretvani su od organizatora i Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera dobili više priznjana, a Udruga za očuvanje neretvanske baštine pozvana je na proslavu Udruge Hvar – metropola mora koja će se od 6. do 7. listopada održati u Hvaru.

Nastavi čitati
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije