Ostanimo u kontaktu

RESTART KOALICIJA

Krešimir Kuran osvrnuo se na poljoprivrednu proizvodnju

[ SPONZORIRANA OBJAVA ]

Objavljeno prije

Krešimir Kuran, deveti na listi Restart koalicije u X. izbornoj jedinici, u sklopu predizborne kampanje za Deseti saziv Hrvatskog sabora osvrnuo se na poljoprivrednu proizvodnju.

U dvadeset godina prepolovljena je poljoprivredna proizvodnja u RH. Uz oko tri milijarde kuna potpora 2000. godine ostvarili smo proizvodnju od gotovo 30 milijardi kuna, ove godine vrijednost proizvodnje se procjenjuje na oko 17 milijardi uz 6 milijardi potpore.

Apsurdno je da dvadeset godina kasnije proizvodimo gotovo dvostruko manje, a više ulažemo. Udio potpora je 2000. iznosio oko 9% dok je danas više od 35% cjelokupne proizvodnje. Za očekivati bi bilo da ako više ulažemo imamo i veću proizvodnju, ali to kod nas nije tako, očito „djelovanje“ Josipe Rimac i poticaja za pašnjake nije iznimka već pravilo.

Restart koalicija ima plan kako ostvariti bolju konkurentnost hrvatske poljoprivrede i povećati poljoprivrednu proizvodnju.

  1. Isplaćivat ćemo 20% veće izravne potpore i to pet mjeseci prije nego što je to sada. Time ćemo naše poljoprivrednike dovesti na istu razinu sa svim poljoprivrednicima u Europskoj uniji jer ćemo im pomoći oko pripreme poljoprivredne proizvodnje, odnosno sjetve.
  2. Povući ćemo raspoloživ EU novac namijenjen poljoprivredi i ribarstvu.
  3. Smanjiti ćemo stopu PDV-a na repromaterijal s 13% na 5% kako ga naši poljoprivrednici više ne bi bili prisiljeni kupovati u susjednim zemljama, već će ga moći kupiti po nižim cijenama u Hrvatskoj.
  4. Donijet ćemo novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim se mora omogućiti domicilnim malim i srednjim OPG-ovima prvenstvo zakupa, a zakup se mora odvijati po transparentnim i objektivnim kriterijima. Sadašnji zakon je loš i ne provodi se. Raspolaganje zemljištem potrebno je vratiti pod neovisnu agenciju na državnoj razini, čime ćemo postići brže i transparentnije davanje zemljišta u zakup ili prodaju. Raditi ćemo na aktiviranju zapuštenog i neobrađenog zemljišta
  5. Povezat ćemo sve javne institucije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede kako bi se optimiziralo njihovo poslovanje i kako bi postale učinkovitiji javni servis našim poljoprivrednicima, a broj državnih dužnosnika ćemo smanjiti sa sadašnjih 14 na 7.
  6. Provest ćemo novi model sustava potpora s naglaskom na male i srednje OPG-ove, razvijati kratke opskrbne lance za naše poljoprivrednike i poticati njihovo udruživanje u zadruge kako bi bili što konkurentniji te putem fonda za ruralni razvoj omogućiti istima izgradnju poljoprivredne infrastrukture (farmi, skladišta, sušara i sl.). Na ovaj način će se postići povezivanje malih poljoprivrednika, jeftinija nabava repromaterijala, olakšan plasman roba.
  7. Ukinuti ćemo članarinu za Hrvatsku poljoprivrednu komoru. Država mora biti partner poljoprivredi – sustav kontrole mora biti utemeljen na prevenciji po principu: prvo upozorenje, a tek kod ponavljanja prijestupa slijedi kazna.
  8. Organizirati ćemo sustav aktivnog praćenja i analize učinaka poticajnih mjera zajedničke poljoprivredne politike u svrhu poboljšanja stanja u budućim programskim razdobljima. Želimo razvoj modernog, tehnološki inovativnog, konkurentnog i prilagodljivog poljoprivrednog, prehrambeno-prerađivačkog, ribarskog, vodnog i šumarskog sektora utemeljenog na standardima sigurnosti hrane, načelima zaštite okoliša i prirodnih resursa, uklopljenog u očuvana ruralna područja i običaje tradicijskih vrijednosti hrvatskog sela. Naše mjere će zaustaviti negativne trendove i biti u funkciji unapređenja životnih, radnih i socijalnih uvjeta prije svega onih koji žive na selu.
  9. Donijet ćemo Strategiju razvoja poljoprivrede

Ako želiš kvalitetniju poljoprivredu izađi i promijeni, biraj Restart koaliciju, biraj listu broj 13.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Županija danas broji 73 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedna osoba u Metkoviću

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 73 nova slučaja zaraze koronavirusom (23 utvrđena brzim antigenskim testom). Radi se o 34 osobe iz Dubrovnika, 19 iz Župe dubrovačke, 12 iz Konavala, tri iz Orebića, dvije iz Trpnja, po jednoj osobi iz Metkovića i Vela Luke te jednoj osobi koja nema prebivalište na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Ukupno je zaraženo 36 muških i 37 ženskih osoba osobe, a 49 osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Izliječene su 64 osobe: 26 iz Dubrovnika, 24 iz Konavala, deset iz Župe dubrovačke te po jedna osoba iz Dubrovačkog Primorja, Metkovića, Ploča i Lumbarde.

U posljednja 24 sata obrađena su 342 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 46 702 uzorka.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutno je aktivno 679 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega na području Dubrovnika 271, Konavala 186, Župe dubrovačke 142, Dubrovačkog primorja 16 te Stona šest slučajeva.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 44 osobe pozitivne na koronavirus. Sedam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, svi na invanzivnoj ventilaciji.

U protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ. 1939.)

U samoizolaciji je 1465 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je pet kršenja mjere samoizolacije, od čega su četiri kršenja utvrđena na granici. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 430 kršenja mjere samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije