Ostanimo u kontaktu

9. RUJNA POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA

Kreće kurikularna reforma, sindikati traže povećanje plaća, a učenika sve manje

Objavljeno prije

Devetog rujna započet će nova školska godina, učenici će opet sjesti u svoje klupe, a prvašići će se prvi put u životu sresti s novim prijateljima i učiteljima, te preuzeti vrlo važne životne zadaće.

Nakon dugog ljetnog odmora i roditelje i učenika čekaju nova pregnuća kako bi zajedničkim snagama ispunili jednu od najvažnijih zadaća i kako bi svi bili zadovoljni. U svakom slučaju uloga roditelja je u pripremi dejeteta za početak školske godine neprocjenjiva i nezamjenjiva. Tijekom ljeta djeca su se opustila, sunačala se i kupala, igrala do mile volje, a i vrijeme za spavanje sigurno je bilo pomaknuto. A, sada treba sve to vratiti na stari kolosijek. Prvaše svakako treba posebno pripaziti, naučiti ih kako se, gdje i kada smije prelaziti cesta na putu do škole, ali isto tako i starije učenike. Valja nabaviti knjige, pribor i novu odjeću, treba napraviti puno stvari da bi dijete izbjeglo stres i odagnalo strah pri povratku u školu ili pri prvom susretu s učiteljicom. U razgovoru s djecom valja unositi vedrinu u njihove živote. S obzirom na težinu školske torbe nastavnici bi mogli najaviti djeci što sljedećega dana od opreme i pribora moraju donijeti. Važno je napomenuti da školarci ne smiju preskakati doručak, kojega će neki ponijeti od kuće, a neki će ga dobivati u školama.

Kreće kurikularna reforma, a sindikati traže povećanje plaća

Savjeti roditelja djeci i veseo odlazak u školu nakon dugog odmora, samo su dio školskih problema. Naime, po cijeloj Hrvatskoj održavaju se stručni skupovi na kojima ministrica Blaženka Divjak pokušava još jednom pojasniti ciljeve kurikularne reforme i realizacije projekta „Škola za život“.

Od 9. rujna kreće frontalaa faza reforme koja će obuhvatiti 150 tisuća učenika prvog, petog i sedmog razreda osnovne škole te prvih razreda srednjih škola, ali i 40 tisuća nastavnika u 1300 hrvatskih osnovnih i srednjih škola, s područnima koš i više. Nakon prošlogodišnje eksperimentalne faze, od nove školske godine počinje zapravo pravi posao koji će se nastaviti u sljedećim školskim godinama.Tableti čekaju učenike prvih, petih i sedmih razreda, a novi udžbenici iz novog kataloga prema odabiru nastavnika čekaju učenike prvih i petih razreda.

Cilj je svega, lakše učenje uz korištenje novih tehnologija. Ima, međutim i onih koji traže odgodu provedbe kurikularnih postulata  na godinu dana, ali od toga neće biti ništa. S druge strane većinski sindikati osnovnih i srednjih škola traže povećanje plaća u prosvjeti do 7 posto. Prijete okupljanjem u Zagrebu 5. rujna, pa i štrajkovima 9. rujna, kada treba započeti nova školska godina.

I ministrica Divjak založila se za povećanje plaća prosvjetarima, posebno kada je riječ o koeficijentima. Inače, rezanje koeficijenata i drugih naknada za učitelje i nastavnike započelo je još u vrijeme ministra Slavka Linića, pa Vlada već neko vrijeme nastoji ispraviti takvo stanje, ali sindikalni vođe misle da to nije dovoljno i da su prosvjetni radnici potplaćeni. Takio sindikat Preporod traži do 20 posto veće plaće. Ako bi se udovoljilo traženjima ulčitelja i nastavnika, plaće bi porasle svega 600 kuna bruto.

Nažalost, sve je manje učenika

Ipak, jedna činjenica mora zabrinuti sve strukture vlasti u našoj zemlji. Radi se o tomu da u 137 škola u Hrvatskoj nije upisan niti jedan učenik u prvi razred, a u odnosu na prošlu godinu čak su 24 prva razreda manje. Zatvoreno je 12 škola (jedna i na Pelješcu). Demografi upozoravaju da je i to dokaz demografskog sloma te da raznim mjerama treba zaustaviti sve negativne trendove.

Uz sve nedaće, sigurni smo da će svi sudionici u odgojno-obrazovnom lancu ispuniti i nove i sve teže zadaće, te da će djeca u hrvatskim školama s osmijehom dolaziti do svojih učionica i napuštati ih s novim znanjima i optimizmom.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena u protekla 24 sata

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaražena jedna muška i dvije ženske osobe, a za jednu osobu je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječene su 52 osobe: 17 iz Dubrovnika, 11 iz Metkovića, devet iz Župe dubrovačke, šest iz Ploča, pet iz Konavala, dvije iz Opuzena, jedna iz Slivnog i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba pozitivna na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 35 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 23 495 uzoraka.

U samoizolaciji su 652 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 99 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije