Ostanimo u kontaktu

9. RUJNA POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA

Kreće kurikularna reforma, sindikati traže povećanje plaća, a učenika sve manje

Objavljeno prije

Devetog rujna započet će nova školska godina, učenici će opet sjesti u svoje klupe, a prvašići će se prvi put u životu sresti s novim prijateljima i učiteljima, te preuzeti vrlo važne životne zadaće.

Nakon dugog ljetnog odmora i roditelje i učenika čekaju nova pregnuća kako bi zajedničkim snagama ispunili jednu od najvažnijih zadaća i kako bi svi bili zadovoljni. U svakom slučaju uloga roditelja je u pripremi dejeteta za početak školske godine neprocjenjiva i nezamjenjiva. Tijekom ljeta djeca su se opustila, sunačala se i kupala, igrala do mile volje, a i vrijeme za spavanje sigurno je bilo pomaknuto. A, sada treba sve to vratiti na stari kolosijek. Prvaše svakako treba posebno pripaziti, naučiti ih kako se, gdje i kada smije prelaziti cesta na putu do škole, ali isto tako i starije učenike. Valja nabaviti knjige, pribor i novu odjeću, treba napraviti puno stvari da bi dijete izbjeglo stres i odagnalo strah pri povratku u školu ili pri prvom susretu s učiteljicom. U razgovoru s djecom valja unositi vedrinu u njihove živote. S obzirom na težinu školske torbe nastavnici bi mogli najaviti djeci što sljedećega dana od opreme i pribora moraju donijeti. Važno je napomenuti da školarci ne smiju preskakati doručak, kojega će neki ponijeti od kuće, a neki će ga dobivati u školama.

Kreće kurikularna reforma, a sindikati traže povećanje plaća

Savjeti roditelja djeci i veseo odlazak u školu nakon dugog odmora, samo su dio školskih problema. Naime, po cijeloj Hrvatskoj održavaju se stručni skupovi na kojima ministrica Blaženka Divjak pokušava još jednom pojasniti ciljeve kurikularne reforme i realizacije projekta „Škola za život“.

Od 9. rujna kreće frontalaa faza reforme koja će obuhvatiti 150 tisuća učenika prvog, petog i sedmog razreda osnovne škole te prvih razreda srednjih škola, ali i 40 tisuća nastavnika u 1300 hrvatskih osnovnih i srednjih škola, s područnima koš i više. Nakon prošlogodišnje eksperimentalne faze, od nove školske godine počinje zapravo pravi posao koji će se nastaviti u sljedećim školskim godinama.Tableti čekaju učenike prvih, petih i sedmih razreda, a novi udžbenici iz novog kataloga prema odabiru nastavnika čekaju učenike prvih i petih razreda.

Cilj je svega, lakše učenje uz korištenje novih tehnologija. Ima, međutim i onih koji traže odgodu provedbe kurikularnih postulata  na godinu dana, ali od toga neće biti ništa. S druge strane većinski sindikati osnovnih i srednjih škola traže povećanje plaća u prosvjeti do 7 posto. Prijete okupljanjem u Zagrebu 5. rujna, pa i štrajkovima 9. rujna, kada treba započeti nova školska godina.

I ministrica Divjak založila se za povećanje plaća prosvjetarima, posebno kada je riječ o koeficijentima. Inače, rezanje koeficijenata i drugih naknada za učitelje i nastavnike započelo je još u vrijeme ministra Slavka Linića, pa Vlada već neko vrijeme nastoji ispraviti takvo stanje, ali sindikalni vođe misle da to nije dovoljno i da su prosvjetni radnici potplaćeni. Takio sindikat Preporod traži do 20 posto veće plaće. Ako bi se udovoljilo traženjima ulčitelja i nastavnika, plaće bi porasle svega 600 kuna bruto.

Nažalost, sve je manje učenika

Ipak, jedna činjenica mora zabrinuti sve strukture vlasti u našoj zemlji. Radi se o tomu da u 137 škola u Hrvatskoj nije upisan niti jedan učenik u prvi razred, a u odnosu na prošlu godinu čak su 24 prva razreda manje. Zatvoreno je 12 škola (jedna i na Pelješcu). Demografi upozoravaju da je i to dokaz demografskog sloma te da raznim mjerama treba zaustaviti sve negativne trendove.

Uz sve nedaće, sigurni smo da će svi sudionici u odgojno-obrazovnom lancu ispuniti i nove i sve teže zadaće, te da će djeca u hrvatskim školama s osmijehom dolaziti do svojih učionica i napuštati ih s novim znanjima i optimizmom.

OBAVIJEST IZ HEP-a

Dio Opuzena u petak bez el. energije

Objavljeno prije

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Obavijest potrošačima električne energije na području Opuzena, zbog održavanja trafostanice TS 10(20)/0,4 OPUZEN 8 isporuka električne energije bit će obustavljena u petak, 26.02.2021.godine od 10:00 do 13:00 sati.

Bez električne energije biti će potrošači ulica:

 • Barake
 • Jakova Gotovca (dio prema Barakama)
 • Prantrnovo (do magistralnog mosta)
 • Trg Kralja Tomislava (osim Općine i PBZ banke)
 • Kraj križa
 • Nikole Nonkovića
 • Fort Opus
 • Poljana Mate Pečića
 • Poljana Neretvanskih gusara
 • Riva
 • Pivčeva kala
 • Obala dr. Franje Tuđmana (Motel Delta)
 • Tisno
 • Kneza Domagoja
 • Naronska

NAPOMENA: U slučaju prijevremenog završetka radova, napon će biti pušten ranije.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije