Ostanimo u kontaktu

OBAVIJEST VOĆARIMA

Koštićave voćke poput breskve, nektarine i marelice ulaze u razvojni stadij, preventivno djelujte na bubrenja pupova

Objavljeno prije

Koštićave voćke (breskva, nektarina, marelica) ulaze u razvojni stadij bubrenja pupova. Uputno je napraviti tretiranje pripravcima na osnovi bakra tzv. ”Plavo prskanje” kako bi preventivno djelovali na uzročnike gljivičnih i bakterijskih oboljenja: kovrčavost lista breskve i nektarine (Taphrina deformans), šupljikavost lista (Stigmina carpophilla), palež cvijeta i grančica (Monilinia spp.) i bakterijskog raka koštičavog voća.

Prije obavljanja zaštite potrebno je ukloniti sve bolesne i oštećene grančice ili grane, odstraniti mumificirane plodove unutar krošnje te ih uništiti spaljivanjem ili zakopavanjem.

Mjere zaštite provesti za mirna vremena iznad 5⁰C  uz obilan utrošak škropiva. Važno je  voćke „okupati“ sa svih strana, jer uzročnici bolesti i štetnika prezimljuju na kori, pukotinama i ljuskicama pupova.

Zaštitu je moguće napraviti jednim od pripravaka trgovačkog naziva: Nordox 75 WG, Neoram WG, Cuprocaffaro 50 WP, Bordoška juha Caffaro 20WP, Bordoška juha 20 WP Manica, Champion WG 50, Champion Flow SC i dr.

Radi suzbijanja prezimljujućih oblika štitastih uši, jaja lisnih uši i crvenog voćnog pauka bakrenom pripravku je moguće dodati mineralno ulje: Bijelo ulje EC, Mineralno svijetlo ulje EC  ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja (Modro ulje, Red Fox ili Crveno ulje).

Pripravci na osnovi bakra smiju se koristiti do otvaranja pupova!

Registrirana i dozvoljena sredstva zaštite bilja u Republici Hrvatskoj  vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Pripravke koristiti prema uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Nakon tretiranja ispunite evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
E-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Potvrđena prisutnost britanskog soja virusa u DNŽ

Objavljeno prije

U Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stigli su rezultati za dio uzoraka testova na COVID-19, koji su poslani na sekvencioniranje kako bi se utvrdila eventualna prisutnost novih sojeva virusa.

Od pristiglih 14 uzoraka, za njih tri je utvrđeno da su britanski soj, a radi se o uzorcima dvije osobe s područja Konavala i jedne osobe iz Dubrovnika.

Budući da se britanski soj i do 50 posto brže širi od originalnog koronavirusa, to je vjerojatno ubrzalo širenje virusa na širem dubrovačkom području.

Pozivamo još jednom sve sugrađane na striktno pridržavanje epidemioloških mjera. Pridržavanje istih najbolja su zaštita od brzog širenja virusa, posebice kada govorimo o novom, britanskom soju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije