Ostanimo u kontaktu
Neretvanski Oglasnik 1200x200px

KONCERT U KNEŽEVOM DVORU

Mladi metkovci nastupili sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom

Objavljeno prije

filip-kezic-dan-zupanije

Najviše pohvale moramo pripisati koncertu održanom 9. svibnja u Kneževom dvoru povodom Dana dubrovačko-neretvanske županije i Dana Europe. Jer, ta je večer od početka pa do kraja nizala sjajna umjetnička ostvarenja.

Koncertom na kojem je sudjelovalo čak pet solista ravnao je Pavle Dešpalj koji je na kraju večeri imenovan počasnim dirigentom Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Publika, brojna i strana, očito je bila iznenađena a i ganuta nastupima solista od kojih su najmlađi imali samo jedanaest godina. Naime, iz naše županije odabrano je četvero učenika nižih glazbenih škola koji su do sada osvojili brojna priznanja i nagrade. Iz Metkovića nam je došlo čak troje glazbenika, Filip Kežić te blizanci Antea Filipa Stojić i Ivan Fran Stojić, a Dubrovnik je predstavljala Nina Zvone. Posljednji solist na ovom koncertu bio je iz Zagreba. Radi se o već renomiranom violinisti Ivu Dropuliću koji je također u najranijem djetinjstvu počeo nastupati s orkestrima.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na početku nam se predstavila violončelistica Nina Zvone, učenica 5.OGŠ u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u klasi prof.Ane Zanini Mozara. Izvela je Matzovu Elegiju za violončelo i gudače. Potpuno zrelo, promišljeno, jasno i muzikalno vodila je svoju dionicu te početku večeri dala blistavu notu. Saksofonistica Antea Filipa Stojić, učenica je 2.OGŠ u Osnovnoj glazbenoj školi Metković u klasi prof. Zvonka Kneževića koji je za orkestralnu pratnju odlično obradio sve tri skladbe metkovskih solista. Mlada solistica odsvirala je Proustov Petit romance za alt saksofon i gudače stavom uživljenog i nadahnutog glazbenika, također muzikalno i razrađeno u svim detaljima. Isto možemo reći za njenog brata blizanca, klarinetistu Ivana Frana Stojića učenika 2.OGŠ također iz klase prof. Zvonka Kneževića. Dakle, riječ je o jedanaestogodišnjem dječaku koji se na glazbenom podiju ponašao poput iskusnog soliste, a čiji je ton u Skenderovoj Humoreski za klarinet i gudače plijenio svojim bogatstvom i bojom.  Posljednji od najmađih solista bio je Filip Kežić, učenik 4.OGŠ u Metkoviću u klasi prof. Erne Čizmić Rebić.  Izveo je Antoninijev Divertissement – Tzigane za alt saksofon i gudače također iznenađujuće zrelo, uigrano i muzikalno. Ukratko, svi spomenuti solisti interpretacijom, tonom i stavom daleko su i ispred svojih godina i godina učenja instrumenta. Na kraju prvog dijela koncerta naš je poznati mladi violinist Ivo Dropulić izveo Koncert za violinu i orkestar u D-duru P.I.Čajkovskog. Virtuozno, studiozno, tonski plemenito, koncepcijski pregledno osmišljeno, sigurno i vraški precizno vodio nas je iz stavka u stavak te izazvao ovacije publike pa je bravurozni glazbeni dodatak, Kreislerov Recitativo i scherzo capriccio samo začinio lijep i snažan dojam Dropulićevog nastupa.

U pauzi do Mozartove Jupiter simfonije, brojna je publika ispred Kneževog dvora sigurno sređivala dojmove komentirajući odlične mlade soliste. A po povratku u Dvor, ljepota večeri dobila je primjerenu završnicu. Jer, Pavle Dešpalj očito je iz DSO uspio izvući ono najbolje. Nakon što su s pravom mjerom i angažmanom pratili sve soliste, članovi orkestra uspjeli su postići onu finoću Mozartovog zvuka kakvom se nekad ovaj orkestar dičio u širokim razmjerima.

Sanja Dražić / Dubrovacki.hr

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije