Ostanimo u kontaktu

POJEZERJE

Konačno voda i u Pozloj Gori

Objavljeno prije

Ovih dana jedna obitelj u Pozloj Gori dobila je pitku vodu iz vodoopskrbnog sustava Kobiljača-Mali Prlog-Pozla Gora na području Općine Pojezerje.

U razvijenom svijetu to i ne bi bila neka vijest, ali kad je riječ o najzapadnijoj i po mnogima najnerazvijenoj općini na području Dubrovačko-neretvanske županije u kojoj su depopulacijski procesi davno uznapredovali, tada tu vijest valja i zabilježiti. Posebice stoga što su Glavni projekt i stručna podloga za lokacijsku dozvolu vodoopskrbnog sustava Kobiljača-Mali Prolog-Pozla Gora dužine 7 kilometara izrađeni daleke 2007.godine, a prvi radovi otpočeli su 2009. U naseljima Otrić Seoci i Kobiljača vodovodna mreža izgrađena je ranije pa su stanovnici tih naselja prije onih u Malom Prologu i u Pozloj Gori osjetili što znači tekuća voda u vlastitoj kući.

Potom su Županija i Općina Pojezerje u svojim planskim doukumentima najavili nastavak izgradnje vodovodne mreže za ostala naselja.

Tako je od 2009. godine položen cjevovod od Malog Prologa do Pozle Gore, ali iz neznanih razloga voda nije potekla. Nekoliko godina kasnije postavljene su nove cijevi te je vodovod produžen do Međunarodnog graničnog prijelaza Nova Sela. Radilo se o tehničkoj vodi, a ne o vodi za piće.

Prošle godine konačno je završen 7 kilometara dugi vodovod za Pozlu Goru, a prvi ugovor za priključak potpisala je s Komunalnim Vrgorac prva pozlogorska obitelj.

Treba reći da su Općina Pojezerje i Dubrovačko-neretvanska županija prošle godine za priključenje 20 kućanstava osigurali 45 tisuća kuna. Cijena priključka iznosi 3500 kuna. Nažalost, teško je prognozirati hoće li biti potpisano svih 20 ugovora jer prema zadnjem popisu stanovništva u Pozloj Gori živjela su 62 stanovnika. Vodovodna mreža za zaseoke Sente, Dominikoviće, Jakiće i ostale još nije trasirana ni uređena.

Unatoč iseljavanju stanovnika čini se  da ipak ima razloga za optimizam i revitalizaciju aktivnosti na tom području. Neki od onih koji su davno napustili to selo obnovili su svoje kuće pa će im  pitka voda dobro doći. Nekoliko obitelji započele su gradnju bazena i objekata za bavljenje ruralnim turizmom, a očekuje se da će jednog dana biti otvorena i planirana Poslovna zona Pojezerje.

PRIPREMNE UTAKMICE

Nova pobjeda Neretve u Pločama

Objavljeno prije

Autor

Nogometaši Neretve ostvarili su u srijedu u Pločama novu pobjedu u prijateljskom susretu s nogometašima Jadrana LP.

Pobijedili su s 4:1 golovima (u drugom dijelu) Sršena, Crnčevića, JuričićaMarića, dok je za Pločane jedini i izjednačujući gol za 1:1 postigao spretni Rajič.

Trener Goran Galov bio je posve zadovoljan izvedbom svojih nogometaša koje do početka prvenstva čeka još nekoliko ogleda.

U tim susretima svoju priliku dobit će i povratnik u redove Neretve Marin Vranjić koji je u posljednje vrijeme branio boje Viteza i Čapljine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije