Ostanimo u kontaktu

Loša navika

Koliko vam šteti prva jutarnja cigareta?

Objavljeno prije

cigareta

Američki znanstvenici su radili istraživanje u kojem je sudjelovalo 2000 ispitanika, pušača. Znanstvenici su uzeli uzorke njihove krvi, a ispitanici su ispunjavali anketu sa pitanjima o njihovim životnim navikama, ali i navikama pušenja.

Rezultati su pokazali da čak 32% ispitanika prvu cigaretu zapale u prvih 5 minuta od buđenja. Njih 31% je prvu cigaretu zapalilo unutar 6 do 30 minuta, 18% njih je zapalilo u periodu od 31 do 60 minuta poslije buđenja. Samo 19% njih je sačekalo bar 1 sat da zapale prvu cigaretu.

Sudionici, koji su zapalili cigaretu odmah nakon buđenja, su imali najviši nivo nuspojava otrovnih tvari iz cigareta, u odnosu na one koji nisu pušili u prvih 30 minuta. Znanstvenici  su ustanovili da je ovo naročito štetno za starije osobe.

Najviše štetnih tvari je bilo u krvi sudionika koji prvu cigaretu pale odmah nakon buđenja. – EverydayHealth prenosi izjavu vođe istraživanja profesora Stivena Branstetera.

Znanstvenici objašnjavaju da osobe koje prvu cigaretu zapale tako rano, uvlače dim cigarete dublje i duže ga zadržavaju, što može izazvati rak usne šupljine i pluća.

Savjet: ujutro bi prije pušenja trebalo bar nešto pojesti i dopustiti organizmu da se razbudi. Vašem tijelu je energija u jutarnjim satima najvažnija, zato mu omogućite zdraviji i zadovoljavajući početak dana.

Nastavi čitati
Dodajte komentar

You must be logged in to post a comment Login

Objavite komentar

Najčitanije