Ostanimo u kontaktu

ŠTO JE ISTINA?

Kod izdavanja dozvole za GP Metković (Doljani) Grad Metković je bio stranka u postupku

Objavljeno prije

MCGP Metković, ulica Stjepana Radića

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja u Hrvatskom saboru je govorio o problematičnom Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu ‘Metković’ vrijednom 20 milijuna kuna koji još nije otvoren i koji je sagrađen neadekvatnoj lokaciji.

Most nezavisnih lista krajem tjedna je, povodom Grmojina govora u Saboru dao objavu za medije koju prenosimo u cijelosti:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Nikola Grmoja u Hrvatskom saboru tražio je stanku kako bih podsjetio na problem graničnog prijelaza Metković na koji je više puta i na različite načine upozoravao.

– Problem je jako velik i radi se o velikom novcu koji je potrošen na granični prijelaz koji ne može biti u funkciju, koji je nefunkcionalan i na kojem je već bilo nekoliko nezgoda. Uloženo je 20 milijuna kuna na lokaciji koja je neprimjerena, koja je previše blizu samom centru grada Metkovića u kojem su već i sada gužve, –  istaknuo je Grmoja.

Naime, još u travnju 2014. tadašnji gradonačelnik Božo Petrov pisao je svim nadležnim službama, Ministarstvu financija, Ministarstvu prometa i ostalima, upozoravao je da taj granični prijelaz, odnosno lokacija koja je izabrana nije dobra. Nudio je alternativu, lokaciju Đumruk, koja je bliža sadašnjoj lokaciji graničnog prijelaza, međutim to nije uvaženo. Nije bilo nikakve reakcije, nastavila se gradanja graničnog prijelaza i nova gradonačelnica Katarina Ujdur također je slala dopise.

– Unatoč svemu navedenome Vlada RH je dala 20 milijuna kuna za granični prijelaz na neadekvatnoj lokaciji.  I da stvar bude gora taj je granični prijelaz loše tehnički izvela. Kao Gradska uprava grada Metkovića inzistirali smo da taj granični prijelaz ne dobije uporabnu dozvolu i do danas je nije dobio jer je loše izveden, – dodao je.

Nikola Grmoja objasnio je da treba razmisliti o tome da se ovaj GP pomakne prema Bosni i Hercegovini te da ne smijemo zbog žurbe da što prije uđemo u schengen, što je svima u interesu, pristati na jednu nepovoljnu situaciju, za građane Metkovića i za sami Grad. Podsjetio je i na obećanje ministra Butkovića o izgradnji spoja  Metkovića sa autocestom kao i novog Mosta. Osim toga, upozorio je i na probleme stanovnika ulice Marka Marulića koji žive u svojevrsnom getu i podsjetio na dva sastanka koja je imao sa ministrima Kovačom i Stierom. Iako se radi o osjetljivom pitanju, pomjeranja granica, treba ga svakako otvoriti radi ljudi koji žive u ulici Marka Marulića.

Most nezavisnih lista

Iz objave je vidljivo da se Grad Metković pod upravom Mosta protivio građenju graničnog prijelaza na trenutnoj lokaciji, da je nudio alternativu i da je inzistirao da ne dobije uporabnu dozvolu jer je loše izveden.

Prije se moglo puno više učiniti

No, pitanje je, je li se moglo nešto učiniti i prije nego što je odabrana lokacija za granični prijelaz i zašto se nije nešto učinilo kad se dostavila projektna dokumentacija, kao to koliku je tada ulogu gradska uprava zbilja imala.

Služba za informiranje Ministarstva financija tvrdi da su sve nadležne institucije dale svoju suglasnost na dostavljenu projektnu dokumentaciju te da je Grad Metković sudjelovao u pripremnim radnjama i postupcima za ishođenje lokacijske dozvole za granični prijelaz Metković:

– Gradom Metkovićem, kao strankom u postupku tijekom pojedinih pripremnih aktivnosti ostvarena dobra suradnja. Ministarstvo financija zahvaljuje na tome. Potvrdu o tome predstavlja dokumentacija kako slijedi:

  • Ugovor o osnivanju prava služnosti za infrastrukturu od 2. ožujka 2015. godine kao dokaz pravnog interesa za postupak izdavanja građevinske dozvole te
  • Sporazum o prijeboju međusobnih potraživanja od 1. lipnja 2015. godine i Ugovor o prijenosu prava vlasništva od 1. lipnja 2015. godine koji su sklopljeni za postupke rješavanja imovinskopravnih odnosa završno s upisom u zemljišnu knjigu.

Navedeni ugovori i sporazumi potpisani su od strane tadašnjeg gradonačelnika gospodina Bože Petrova.

  • Održan je sastanak s Gradonačelnikom  u  Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom u svrhu rješavanja stambenog pitanja zaštićenog najmoprimca (kupnja stana u Metkoviću). Zaštićeni najmoprimac bio je u stanu u vlasništvu grada Metkovića.

(…)

Iz gore navedenoga Ugovora o osnivanju prava služnosti, Sporazuma o prijeboju potražnja i održanog sastanka tadašnjeg gradonačelnika gospodina Bože Petrova u Uredu za upravljanje državnom imovinom vidljivo je da je grad Metković i tadašnji gradonačelnik gospodin Božo Petrov bili uključeni u proces pripreme za  izgradnju graničnog prijelaza Metković

tvrdi Služba za informiranje Ministarstva financija.

Služba za informiranje Ministarstva financija dodala je i da je Granični prijelaz Metković izgrađen je na jedinoj mogućoj lokaciji te da su sve službe Grada Metkovića upoznate s time.

Postavlja se pitanje kako je tadašnja gradska uprava znala gdje će se i kako granični prijelaz izgraditi, a kasnije se protiviti i njenoj lokaciji i izradi. 

Iz svega je vidljivo da nitko ne prihvaća odgovorost za loše izgrađeni granični prijelaz te je upitno i kad će se problemi s njim riješiti. Do tad će na njegovoj lokaciji uvijek postojati šansa za prometnu nezgodu, a u Metkoviću će se, pogotovo u  ljetnim mjesecima, stvarati gužve u prometu.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije