Ostanimo u kontaktu

PRORAČUN ZA 2018. GODINU

Koalicijski partneri SDP-HSU Metković iznijeli svoje prijedloge

Objavljeno prije

sdp-hsu

Povodom proračuna Grada za 2018. godinu, predsjednici stranaka koalicije SDP-HSU, Krešimir Kuran i Siniša Bebić, sastali se s gradonačelnikom, g. Milanom.

U konstruktivnom razgovoru gradonačelnik ih je upoznao da su prihodi planirani u povećanju od 17.000,000 kn te da se trenutno ne može utvrditi koliko će to povećanje točno biti imajući u vidu novi Zakon o financiranju JLS. Navedeni razlog predsjednici SDP-a i HSU-a su prihvatili kao što je i gradonačelnik izrazio razumijevanje za prijedloge koalicije, posebno za pomoć umirovljenicima i budućoj izgradnji sportske dvorane na desnoj strani grada. Ukupan iznos koji je potrebno izdvojiti za navedene prijedloge iznosi oko 700.000,00 kn.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Uz te prijedloge nadamo se kako će Grad izdvojiti sredstva za sufinanciranje udžbenika učenika, posebno onih iz socijalno ugroženih obitelji kao i na smanjenje cijene vrtića. Nakon sastanka HSU je od HZMO-a dobio statističke podatke o umirovljenicima na području Grada te će za one s najmanjim mirovinama tražiti dodatnu pomoć od strane Grada.

Prijedlozi koalicije SDP-HSU su:

 1. Božićnica za umirovljenike Grada Metkovića koji imaju mirovine (tuzemne i inozemne) niže od 2.100,00 kn. . Potrebno ukupno izdvojiti u proračunu 200.000,00 kn.Obrazloženje: S obzirom da mnogi umirovljenici imaju ispodprosječne mirovine smatramo kako bi u proračunu trebali osigurati sredstva za simbolične božićnice čime bi im omogućili da dostojanstvenije provedu božićne blagdane
 2. Nagrade za učenike i mentore za ostvarene rezultate na regionalnim (prva tri mjesta) i državnim natjecanjima u ukupnom iznosu od 20,000 kn.Obrazloženje: U našem Gradu postoje vrijedni učenici i učitelji koji svojim zalaganjem i radom ostvaruju značajne rezultate na različitim natjecanjima čime promoviraju svoju školu, ali i grad iz kojeg dolaze. Smatramo kako se Grad treba simbolično odužiti tim učenicima, ali i mentorima čiji rad često ostane nedovoljno prepoznat niti nagrađen. Predlažemo da nagrade za učenike budu u vidu prijenosnih računala ili tableta, dok za mentore mogu biti i novčanog karaktera.
 3. Manifestacija Advent u Metkoviću ili Božić u Neretvi, ukupno izdvojiti u proračunu 70.000,00 kn (adventske kućice na Trgu kralja Tomislava i u parku s klizalištem)Obrazloženje: Grad Metković se od 2016. godine pridružio mnogim hrvatskim gradovima u obilježavanju adventa nabavivši pet kućica koje su locirane na prostoru Trga Franje Tuđmana. Smatramo kako lokacija navedenih kućica treba biti na Trgu kralja Tomislava i u parku u koje bismo našim građanima, a posebno najmlađima trebali prirediti ledenu čaroliju u vidu postavljanja klizališta kroz cijeli park koji bi trebao biti uređen u duhu Božićnih blagdana.
 4. Projektna dokumentacija za izgradnju sportske dvorane na desnoj strani grada Metkovića u ukupnom iznosu od 100.000,00 kn (ostatak županija DNŽ)Obrazloženje: Uz mini školsku sportsku dvoranu OŠ don Mihovil Pavlinović koja se trenutno nalazi u ne baš dobrom stanju, potrebno je izgraditi veću sportsku dvoranu za potrebe škole, ali i sportskih klubova i sportskih udruga Grada Metkovića. Zemljište koje se nalazi uz samu školu u vlasništvu je OŠ don Mihovila Pavlinovića stoga je prije početka realizacije potrebno zatražiti suglasnost školskog odbora i osnivača (Županije DNŽ) o istom. Nakon dobivene suglasnosti potrebno je krenuti u izradu projektne dokumentacije i eventualno u izmjene prostornog plana Metkovića.
 5. Smatramo kao treba povećati iznose za rad mjesnih odbora Grada Metkovića u 2018. godini u ukupnom iznosu od 30.000,00 kn za mjesni odbor Sv. Nikola i Centar te po 10.000,00 za Prud, Vid, Dubravicu i Glušce. Ukupan iznos koji treba osigurati u proračunu za rad mjesnih odbora iznosi: 100.000,00 kn.Obrazloženje: Mjesni odbori bi trebali biti spona između samih građana i uprave grada te im se treba omogućiti dovoljno sredstava za rješavanje manjih problema u svom mjesnom odboru
 6. Izgradnja nogostupa u potezu od rukometne sportske dvorane do Mobina u ukupnom iznosu od 130.000,00 kn.
  Obrazloženje: Zbog velikog broja pješaka, a posebno učenika koji koriste taj dio prometnice koja je dosta uska stvara se problem pri mimoilaženju automobila je nema dovoljno prostora za prolaz pješaka, čime je ugrožena njihova sigurnost. Moguća su dva rješenja: da se navedena prometnica pretvori u jednosmjernu (moguć prolaz od sportske dvorane prema Mobinama), pa se nogostup radi na dijelu postojeće prometnice ili da se ograda na pomoćnom igralištu NK Neretva uvuče za 1m te se na tom dijelu napravi traženi nogostup.
 7. Projektna dokumentacija i izgradnja kanala uz makadamsku put koji spaja ŽC 6219 (Metković-Vid, između Opuzenke i MB Platex) sa ulicom Put Vida, zajedno s polaganjem cijevi na 3-4 mjesta ispod same makadamskog puta, u iznosu 40.000,00 kn.
  Obrazloženje: Kako je kaseta između predmetnog makadamskog puta i ulice Neretvanskih gusara praktički zatvorena, velike količine oborinskih i drugih voda se zadržavaju na području kasete te onemogućavaju bilo kakvu obradu poljoprivrednog zemljišta, a dolazi i do uništavanja trajnih postojećih nasada. Ovdje treba napomenuti da je nedavnom sanacijom oborinskog kanala u ulici Neretvanskih gusara (kada se radila i kanalizacija), napravljen odvodni kanal između kuća Talajić i Plećaš, koji će ubuduće dovesti do još većeg priljeva vode na navedeno područje.

koalicija SDP-HSU Metković

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije