Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

NAJBITNIJI DETALJ

Kako zaštititi kupaonicu od vlage

Objavljeno prije

Prilikom renoviranja ili gradnje vrlo je važno napraviti hidroizolaciju svih mokrih čvorova objekta. Ovo uključuje dijelove kuhinje, kupaonicu, tuš kabine, prostoriju u kojoj se nalazi perilica za rublje, itd. Kupaonica je prostorija u kojoj se stvara najveća količina vodene pare zbog čega se često javlja plijesan. Osim toga u kupaonicama postoje zone prskanja u kojima prijeti najveća opasnost od prodora vode u konstrukciju. Najgora činjenica je ta što se štete ne primijete dok već nije prekasno. Ovo može uzrokovati oštećenja na konstrukciji objekta te je zbog toga važno postaviti hidroizolaciju u kupaonici.

Hidroizolacija može spriječiti stvaranje plijesni i zadržavanje vlage.  Na zidovima i podovima se lako uočavaju posljedice. Međutim, ono što se ne vidi je nekada veći problem. Ako se posumnja na ozbiljnije probleme, pločice se moraju ukloniti kako bi se vidjela prava šteta koja je nastala. Postavljanjem hidroizolacije na estrih i zidove prije ugradnje keramičkih pločica sprječava se prodor vode u konstrukcije čime je istovremeno spriječeno i vlaženje susjednih prostorija i prostorija na etaži ispod.

Isto tako, povećava vrijednost kuće te pruža različite opcije za dizajn kupaonice. Hidroizolacija omogućuje bezbrižnu ugradnju skrivenog vodokotlića, tuševa u razini poda, itd.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

DRACO se bavi vrhunskim i kvalitetnim rješenjima za hidroizolaciju i u 23 godine poslovanja postao je uspješna tvrtka s puno zadovoljnih klijenata. Osim što nude hidroizolaciju za kupaonice bave se rješenjima i za podrume, balkone/terase, krovove, bazene, itd.

Za više informacija o hidroizolaciji kupaonice posjetite web stranicu tvrtke DRACO.

VODITELJ HKZ-a BALINGEN I ALBSTADT-EBINGEN

Uvođenje u službu vlč. Senka Antunovića

Objavljeno prije

Tijekom popodnevnoga euharistijskoga slavlja u nedjelju 16. siječnja 2022. godine u crkvi Svetoga Križa (Heilig Kreuz Kirche) u njemačkome gradu Albstadt-Ebingenu u službu voditelja Hrvatskih katoličkih zajednica u Balingenu i Albstadt-Ebingenu uveden je vlč. Senko Antunović, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije. Euharistijsko slavlje je predslavio novi voditelj spomenutih zajednica, koje u ovom dijelu biskupije Rottenburg-Stuttgart postoje gotovo 50 godina.

Na samome početku misnoga slavlja sve je okupljene pozdravio dekan vlč. Augusty Kollamkunnel, koji je izrazio radost da hrvatske zajednice već desetljećima imaju svoga svećenika. Osim pozdrava, dekan je ukratko predstavio novoga župnika, koji je pred okupljenom zajednicom položio ispovijest vjere i župničku prisegu. Dekret imenovanja biskupa dr. Gebharda Fürsta, kojim imenuje vlč. Senka voditeljem zajednica, pročitao je gosp. Jure Župan, izabrani predsjedavajući pastoralnoga vijeća iz Balingena, a riječ pozdrava i dobrodošlice novome voditelju uputila je gđa Silvia Paurević, izabrana predsjedavajuća vijeća iz Ebingena.

Nakon liturgijskih čitanja, koja je pročitala gđa Vlatka Jovanović, tajnica zajednice u Balingenu, i naviještenoga evanđelja, novoimenovani voditelj zajednica vlč. Senko Antunović je u homiliji približio značenje događaja iz Kane Galilejske (Iv 2, 1-12) za svakodnevni kršćanski život. Propovjednik je naglasio važnu ulogu Marije u kršćanskoj duhovnosti, koja svojim djelovanjem i svojom ulogom upućuje vjernika na Krista. On je središte kršćanskoga života i poziva, a po Mariji se dolazi Kristu, napomenuo je vlč. Antunović.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na misnome slavlju je pjevao mješoviti zbor zajednice iz Ebingena, pod ravnanjem i sviranjem orguljašice Ane Vidović, a na svetoj misi su sudjelovali vjernici iz Balingena i Ebingena, ali i Hrvati iz obližnjih zajednica. Sveta misa je bila prikazana za bivšega voditelja zajednica, vlč. Božu Polića, koji je iznenada preminuo krajem listopada 2021. godine.

Na kraju misnoga slavlja svoje čestitke i dobrodošlicu u novu zajednicu uputio je vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj. On je u ime svih hrvatskih svećenika, đakona i pastoralnih suradnika, koji djeluju u Njemačkoj, zaželio vlč. Antunoviću blagoslov i uspjeh u radu i dobru suradnju sa svim članovima preuzetih zajednica. Na samome kraju svima se još jednom obratio vlč. Senko, zahvalivši Bogu, obitelji i prijateljima na podršci na svećeničkom putu. Također je uputio i riječ zahvale dekanu vlč. Augustyu, ali i vlč. Wolfgangu Braunu, njemačkome župniku iz Balingena, vlč.  Uweu Stieru, župniku iz Ebingena, vlč. Andriji Župariću, voditelju hrvatskih zajednica iz Reutlingena i fra Milanu Geli, vikaru hrvatske zajednice iz Tübingena. Nakon zahvale vlč. Ivici Komadini, koji je zajedno s novoimenovanim voditeljim suslavio svetu misu istoga dana i u Balingenu, vlč. Senko je pozdravio i predstavnike civilnih vlasti, gradonačelnika i župana iz Albstadt-Ebingena te evangeličkoga pastora iz Balingena.

Nakon euharistijskoga slavlja okupljena zajednica je uz kratko druženje izrazila dobrodošlicu novome svećeniku i zaželjela mu Božji blagoslov u radu i djelovanju.

Tekst: fra Milan Gelo
Fotografije: Oliver Livančić

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije