Ostanimo u kontaktu

STIŽU PRVI GOSTI

Kako je češka obitelj postala vijest dana u Češkoj i u Hrvatskoj

Objavljeno prije

Panedmija korona virusa ugrozila je i turističku djelatnost na svim kontinentima, pa tako i u Hrvatskoj. Hrvatski ministar turizma Gari Kapeli, turistički radnici, Stožer(i), Vlada RH, iznajmljivači, hotelijeri, agencije i svi koji su dionici turističkog lanca, nadaju se da će turistička sezona 2020-te ipak donijeti određene rezultate, bez obzira na to što razne zemlje o svemu imaju vlastita stajališta.

Sjećam se pedesetih godina prošloga stoljeća kad makadamskom su cestom prema Splitu prolazili prvi turisti iz Njemačke, vozeći se na motorkotačima (trokolicama), a koji bi znali zautaviti radi odmora ispod visokog stabla, u hladovini. Za pitku vodu koju bi im domaćini dali, nagrađivali su djecu bombonima, a da su bili prava atrakcija ne treba ni govoriti.

Sve od šezdesetih godina prošloga stoljeća i na području bivše općine Metković (od Metkovića do Drvenika), Česi i Slovaci (uz građane BiH i drugih zemalja) bili su među najbrojnijim gostima. Tako je bilo sve do ove godine i zdravstvene krize u svijetu, a o prvim gostima na našoj obali pišu brojni svjetski i domaći mediji.

Tako su češki novinar Ivo Heger, njegova žena Gabriela, te njihove dvoje djece postali prava medijska atrakcija. Oni su na 20 dana stigli u Malu Dubu blizu Živogošća i to ne prvi put, a priča im je baš zanimljiva.

Čim su vlasti Češke Republike dopustile izlazak iz zemlje sjeli su u automobil i zaputili se u Hrvatsku, u 1000 kilometara daleku Malu Dubu.

Kad su ušli u Austriji odnosno Sloveniju, bio je dopušten samo tranzit, pa se Ivo nigdje nije zaustavljao. Obitelj je uzimala samo male količine tekućine (zna se i zašto). U Austriji su morali ispuniti jedan formular, a kroz Sloveniju samo su izjavili da su u tranzitu. Naši na granici provjerili su rezervaciju, nazvali su Hegerovu domaćicu i pitali je poznaje li epidemiološke mjere. Kad je ona to potvrdila Česi su mogli dalje. Znači, to je uz mjerenje temperature bilo sve.

Međutim, Ivo kaže da ne bi došli u Hrvatsku da su se morali testirati jer bi testovi za oba smjera njegovu obitelj stajali 1000 eura.

Potom su ga zvali prijatelji iz Češke i zanimali se kakavi su postupci za odlazak na odmor u Hrvatsku, a kad su doznali mnogi su odlučili da će umjesto vaučera od 500 eura koji dobivaju za odmor u svojoj zemlji, odabrati Jadran.

Jednostavno je to objasniti, Ivo i mnogi drugi građani Češke vole naše more, plaže, ljude… Nadaju se na povratku neće morati u samoizolaciju, ali i da hoće ipak su odlučili doći.

Kako brojni iznajmljivači od Kleka do Gradca i dalje očekuju svoje stare i nove goste, valja reći koje su obveze domaćina.

Tako domaćica Hegerovim mora mjeriti temperaturu, druge goste može primati tek navečer, a ne kao prošlih sezona do 10 sati prije podne,prostor treba detaljno očistiti i prozračiti, potom dezinficirati, promijeniti posteljinu, deke i zavjese, mora nositi masku i tako redom.

Uostalom, iznajmljivači su većinu toga i do sada radili. Zahvaljujući pionirima koronaturizma, poput Ive Hegera, možemo se nadati da će ovogodišnaj sezona ipak polučiti određene rezultate.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U proteklom danu zabilježeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, osam iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 21 osobi iz Dubrovnika, osam iz Metkovića, po pet osoba iz Konavala, Župe dubrovačke i Ploča, po dvije osobe iz Korčule i Trpnja, po jedna osoba iz Blata, Opuzena, Orebića, Slivnog, Stona i Smokvice te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaražena 31 osoba muškog spola te 25 ženskih osoba, a za njih 31 utvrđena je epidemiološka veza.

Izliječene su 24 osobe: 17 iz Dubrovnika, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića, te po jedna iz Orebića i Vele Luke.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 32 osobe pozitivne na koronavirus, a četiri bolesnika su na odjelu intenzivne njege. Od toga se dva nalaze na respiratoru- neinvazivna ventilacija, a jedan na invanzivnoj ventilaciji. U posljednja 24 sata obrađeno je 196 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 19 417 uzoraka.

U samoizolaciji je 1167 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 90 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije